KRIZA u REALU I BARCI

Tko će prvi otići, Valverde ili Zidane? Ovo su kandidati za dvije najveće klupe

Foto: Guliver Image/ Getty Images / EPA

REAL MADRID i Barcelona imaju katastrofalan start u sezonu. Dva najveća kluba u Španjolskoj u velikim su zasebnim krizama.

Zinedine Zidane i Ernesto Valverde imaju jako malo kredita na klupama svojih klubova, a tamošnji mediji im prognoziraju otkaze u skorije vrijeme. Ovo je kratak pregled o tome kako je došlo do kriza, zašto i tko bi mogao preuzeti dvije najveće klupe u svijetu nogometa.

BARCELONA

Najgori Barcin start u posljednjih 15 godina itekako je uzdrmao klub. I sami igrači su šokirani, ni povratak Messija ništa nije promijenio.

Jednom su šutnuli na gol u porazu kod Granade 2:0. Brojni optužuju trenera Valverdea čija momčad, računajući i prošlu sezonu, nije dobila gostujuću utakmicu u sedam navrata.

"Ovo će biti komplicirana godina, nije kao prošla", rekao je utučeni Suarez nakon poraza, dok je Valverde preuzeo odgovornost za ovu katastrofu na sebe rekavši da momčad nije u formi.

Mediji mu zamjeraju mnoge stvari, od atmosfere u svlačionici do prelakog javnog otpisivanja Ivana Rakitića koji je ostao u klubu, odricanja od mladog Carlosa Alene koji je igrao u prvoj utakmici. Tu su i situacije oko Dembelea, Coutinhova prodaja, igranje ozlijeđenog Semeda...

Mrav, kako su ga prozvali dok je vodio Athletic Bilbao, praktički nema budućnost na klupi katalonskog kluba. Ni u Ligi prvaka nije uspio pobijediti, remi je uzela Borussija iz Dortmunda. Pitanje je koliko dugo još čelni ljudi Barcelone imaju vremena za čekanje neke promjene.


Ponovno se govori o Ronaldu Koemanu, ali i o još jednom bivšem igraču, Giovanniju van Bronckhorstu. Peticije navijača već su krenule, mnogi vide rješenje u Quiqeu Setieneu koji je s Betisom stvarao probleme Barci, ali i ostalim velikanima u Španjolskoj. Njegov stil igre najviše odgovara Barcinom identitetu i sigurno bi bio pravo osvježenje za Camp Nou. Nedostatak mu je što nikada nije vodio velike momčadi i pitanje je kako bi se nosio sa svlačionicom punom zvijezda. No ako bi i postao trener Barce, uspio uvjeriti Messija u svoje ideje, to bi vjerojatno bilo dovoljno.

Setien je bez angažmana, već je dovođen u vezu s Kataloncima nakon ispadanja Barce iz Lige prvaka prošle sezone.

Barcelona dočekuje Villarreal, ide u goste Getafeu, a onda čeka Sevillu. Ako ne pobijedi u naredne tri utakmice, Valverde će biti jako blizu kraja svoje epizode u Kataloniji.


REAL MADRID

O Realu smo proteklih dana jako puno pisali. Njihovi problemi traju još od priprema i teškog poraza od Atletica 7:3 u SAD-u. Već tada postalo je jasno da Zinedine Zidane ima problema u svojoj momčadi. Francuz nema plan ni ideju. Igraju mu vidno demotivirani igrači za koje je prije mjesec dana izjavio da mu nisu potrebni (James i Bale). Real koji nije uputio udarac u okvir protivničkih vrata u porazu od PSG-a 3:0 u Ligi prvaka sigurno nije onaj kojeg će Florentino Perez trpjeti.

Istina, imao je Real problema s ozljedama, još nismo vidjeli pravog Hazarda ni Luku Jovića, kao i to da nemaju poraz. Ali dva remija i dvije pobjede nisu dovoljni za navijače najvećeg kluba na svijetu. Očito je da Zidaneov povratak nije donio nikakvu revoluciju u odnosu na lutanja njegovih prethodnika nego dodatno produbio krizu.

Navodno je puklo i u odnosu Perez - Zidane jer je uprava Reala bila bijesna nakon trenerove odluke poslije poraza u Parizu kad je Zidane pustio igrače da se odmore umjesto da ih je kaznio.

Španjolski mediji ističu da ima četiri utakmice da spasi posao, iako mnogi vjeruju da je zaslužio više strpljenja poslije tri osvojene Lige prvaka. Real večeras gostuje kod Seville na Ramón Sánchez-Pizjuánu te će protiv Andalužana tražiti pobjedu. S druge strane stoji Julen Lopetegui koji želi osvetu zbog otkaza prošle godine.

Jose Mourinho sam je sebe izuzeo iz utrke za trenera Kraljevskog kluba, kao Zidaneov nasljednik spominje se Max Allegri, ali je procjena da bi Perez mogao izvući asa iz rukava i zaposliti Xabija Alonsa. Tu je i Raul Gonzalez, Realov dugogodišnji kapetan koji radi odličan posao s juniorima.

Dijelom bi to bilo povezano s financijama jer se Zidane neće odreći ostatka ugovora. U slučaju otkaza pripalo bi mu 70 milijuna eura, a s druge strane Allegri bi tražio najmanje 10 milijuna eura po sezoni. To bi bio ogromni udarac za Realovu blagajnu, da dva trenera plaća oko 50 milijuna eura u jednoj kalendarskoj godini.

Xabi Alonso bi vjerojatno prihvatio manju plaću, vjerojatno i klauzulu o mogućnosti raskida ugovora na ljeto jer Real se ne odbija.

Standings provided by Sofascore LiveScore

Pročitajte više