POLUFINALE LIGA PRVAKA

TOTTENHAM - AJAX 0:1 Fantastični Nizozemci na pragu finala Lige prvaka

Foto: Getty Images / Guliver Image

AJAX nikad nije bio bliži novom finalu Lige prvaka. Nizozemski klub srušio je Tottenham 1:0 u Londonu i stvorio zlatnu prednost poslije prvog polufinalnog dvoboja. Junak meča je Donny van de Beek, koji je u 15. minuti iskoristio zicer za još jednu povijesnu pobjedu.

Pochettino: Možda sam pogriješio, ali ne možemo ovako igrati

Eriksen o Pochettinovom planu igre: "Nitko nije htio igrati tako"

Fanatični Kopljanici imaju veliku prednost uoči uzvrata 8. svibnja u Amsterdamu. Njihov san o petom naslovu europskog prvaka sada je još jači.

Prvi međusobni europski dvoboj Tottenhama i Ajaxa nakon čak 38 godina obilježili su izostanci najboljih napadača Engleza - Kanea i Sona, što se pokazalo i ključnim za ovaj susret jer Tottenham nije stvorio nijednu izrazitu priliku iako je u drugom dijelu pritisnuo Ajax. 

Dvoboj najvećih iznenađenja ovogodišnje Lige prvaka pripao je nizozemskoj momčadi koja je bila dominantna u prvih 20-ak minuta, kada je i zabila gol.

U 15. minuti Nizozemci su poveli nakon što je Ziyech pravovremeno uposlio Van de Beeka, kojem nije bilo teško pogoditi mrežu pored nemoćnog vratara Llorisa. Veznjak gostiju u trenutku dodavanja bio je na rubu zaleđa, ali je dodatna provjera VAR-a pokazala da je pogodak regularan.

Iako je postigao važan gol u gostima, Ajax je nastavio s napadima pa je u 24. minuti Lloris nogom obranio udarac Van den Beeka iz blizine. S druge strane, domaćini su najveću šansu propustili u sudačkoj nadoknadi prvog dijela kada je Alderweireld udarcem glavom zamalo prebacio vrata poslije ubačaja iz prekida. Baš iz takvih situacija Pochettinova ekipa najviše je i prijetila. I ništa više od toga.   

Hotspursi su igrali bez ozlijeđenog Kanea i Sona zbog kartona, a u 32. minuti ostali su i bez važnog braniča Vertonghena. U duelu s golmanom Onanom stameni Belgijac zadobio je ozljedu nosa. Nakon višeminutnog ukazivanja pomoći pokušao je nastaviti, ali nije mogao te je u polusvjesnom stanju napustio teren.. 
Embed from Getty Images

U drugom dijelu je znatno opao intenzitet igre. Ajax je kontrolirao susret uz sjajnu obranu, dok je Tottenham jalovo tražio put do veće prilike, a najviše je pokušavao Lucas Moura. Međutim, bez naročitog uspjeha. I dok su Englezi pritiskom i uz veliku podršku s tribina pokušavali napraviti nešto više u napadu, Ajax je čekao priliku za ubojiti kontranapad i dočekao je u 78. minuti.

Obrana domaćih nije bila postavljena, Neres je dobio loptu na lijevoj strani šesnaesterca i iz prve šutirao u suprotni kut. Lloris je bio svladan te je pogledom ispratio put lopte, koja je na kraju poljubila desnu stativu i spriječila čudesne goste da se iz Londona u Amsterdam vrate s pobjedom od 2:0.

No s obzirom na to kakav rezultat ima, Ten Hagova ekipa sigurno neće dugo žaliti jer ima veliku priliku pred svojim navijačima stići do velikog finala. 

Pročitajte više