LIVERPOOL PRVAK EUROPE

TOTTENHAM - LIVERPOOL 0:2 Liverpool osvojio Ligu prvaka

Foto: Getty Images / Guliver Image

ŠESTI put u povijesti Liverpool je europski prvak! Redsi su u povijesnom engleskom finalu srušili Tottenham s 2:0 u Madridu i ispisali nove zlatne stranice.

>>> VIDEO Liverpool je gorio nakon Origijevog gola za naslov

>>> VIDEO Tko je zgodna plavuša koja je prekinula finale Lige prvaka?

>>> Izaberite najboljeg igrača finala Lige prvaka

>>> Finale je zaokružilo Liverpoolovu sezonu bizarnih rekorda

>>> Engleske legende: Liverpool će osvojiti još puno trofeja, bit će strah i trepet

Salah je u drugoj minuti šokirao Spurse iz penala, a točku na i stavio je rezervist Divock Origi u 87. minuti za konačnu pobjedu i početak velikog slavlja u glavnom gradu Španjolske. Dejan Lovren je s klupe odgledao finale, ali i stigao do najvećeg uspjeha u nogometnoj karijeri osvajanjem Lige prvaka, na koju je klub iz grada Beatlesa čekao 14 godina. 

Lovren je postao deseti hrvatski nogometaš koji je osvojio Ligu prvaka od proglašenja hrvatske neovisnosti. Prije njega naslov prvaka Europe osvojili su Alen Bokšić, Zvonimir Boban, Davor Šuker, Dario Šimić, Igor Bišćan, Mario Mandžukić, Luka Modrić, Ivan Rakitić i Mateo Kovačić.

U jednom od najgorih finala Lige prvaka iskustvo Redsa je presudilo na stadionu Atletico Madrida. Nakon samo 23 sekunde sudac Skomina pokazao je na penal nakon što je u šesnaestercu Mane pogodio Sissoka u ruku. Igrači Tottenhama su protestirali, ali do promjene odluke nije došlo pa je Salah opalio s bijele točke i svladao Llorisa za 1:0. Istina, pročitao je njegovu namjeru francuski golman, ali nije uspio spriječiti vodstvo rivala s Anfielda, a ni njegov let prema tituli.

Embed from Getty Images

Startni šok toliko je pogodio Tottenham da se od njega nije uspio oporaviti sve do posljednjih desetak minuta. Uzalud su pokušavali kombinirati Eriksen, Alli i Son jer je obrana Liverpoola lako izlazila na kraj s njima, a totalno je u napadu bio neprimjetan nedovoljno oporavljeni Kane.

Ipak, obranu novog europskog prvaka pretrčala je atraktivna djevojka koja je nakratko prekinula utakmicu u 18. minuti i izmamila uzdahe mnogih na stadionu i društvenim mrežama, ali i dobila na popularnosti. U nastavku poluvremena Liverpool je držao vodstvo i čekao kontranapad kako bi završio posao, dok Spursi nisu imali nikakvu ideju kako zaprijetiti Alissonu. Koliko je momčad Mauricija Pochettina podbacila, najbolje govori podatak da je pokušaj Allija u 73. minuti bio prvi udarac u okvir gola, iako je praktički dodao loptu do jedinice Liverpoola.

A tako se ne može postati europski prvak, unatoč tome što su Eriksen, Son i Lucas Moura u periodu od 80. do 85. minute bili blizu gola. Međutim, maestralni Alisson je sva tri puta strašno reagirao i sačuvao prednost Liverpoola, koji je čekao i čekao, a u 87. minuti dočekao pogodak za 2:0 i stavio točku na i. 

Embed from Getty Images

Nakon 15. kornera na utakmici Matip je u gužvi pronašao rezervista Origija, a on s desetak metara s lijeve strane poslao neobranjivi prizemni udarac u suprotni kut i postao jedan od junaka Liverpoola nakon što je zabio dva gola u nezaboravnom izbacivanju Barcelone u polufinalu.  

Embed from Getty Images

Nakon 1977., 1978., 1981., 1984. i 2005. Liverpool je stigao do šestog naslova europskog prvaka, čime se približio Milanu (7), a rekorder je nedodirljivi Real s 13 titula. Također, Klopp je dočekao svojih pet minuta i nakon tri izgubljena europska finala (dva Lige prvaka 2013. i 2017. i jedno Europa lige 2016) konačno i zasluženo osvojio najjače klupsko nogometno natjecanje i postao legenda engleskog kluba u madridskoj noći.

Na drugoj strani Tottenham je svakako ostvario najveći uspjeh u 136 godina postojanja samim tim što je igrao finale, ali Pochettina i sve u klubu još dugo će boljeti činjenica da nisu bili na očekivanoj razini u najvećoj utakmicu u klupskoj povijesti. 

Embed from Getty Images

Pročitajte više