Liga prvaka

TOTTENHAM - OLYMPIAKOS 4:2 Spektakularan povratak Mourinha

Foto: EPA

JOSE MOURINHO je spektakularno započeo eru na domaćem stadionu Tottenhama i obilježio povratak u Ligu prvaka, natjecanje u kojem je uvijek prolazio grupnu fazu, a prošao ju je i ove noći nakon fantastičnog preokreta njegove momčadi protiv Olympiakosa (4:2) u 5. kolu grupe B.

Ovakva pobjeda možda je nešto najbolje što se Mourinhu moglo desiti u njegovoj drugoj utakmici na klupi Pijetlova. Nakon relativno lagane pobjede nad West Hamom (3:2) proteklog vikenda, Tottenham se danas namučio, ali je pokazao karakter, a to je ono što mu je najviše nedostajalo u dosadašnjem dijelu sezone. Vraćanje izgubljenog karaktera i podizanje momčadi na još veću razinu glavni je zadatak Posebnog.

Pobjeda kakva je bila potrebna Posebnom

Pobjeda nije stigla protiv "teškaša" i nije srušen neki engleski ili europski velikan. Riječ je o Olympiakosu koji je u susret ušao s jednim bodom u četiri kola, ali način na koji su Pijetlovi stigli do tri boda i osmine finala Lige prvaka bio je perfektan za podizanje samopouzdanja.

Ovakve pobjede vraćaju vjeru u momčad jer vratiti se nakon zaostatka od dva gola nije lagan zadatak. Trijumfi na takav način više se slave od pobjeda u kojima je presudila rutina.

Pijetlovi su izgledali izgubljeno, mučili su se, griješili su u jednostavnim pasovima, ali uspjeli su se vratiti. Nakon 19 minuta bilo je 2:0 za goste, ali ono što je uslijedilo može poslužiti kao temelj na kojem će Mourinho graditi novi Tottenham.

Mourinho je očekivao da će njegova momčad slaviti novu pobjedu i tako dobiti još više samopouzdanja, ali od početka utakmice bilo je jasno da Pijetlove čeka drama.

Hladan tuš na početku

Elabdellaoui je zaprijetio već u četvrtoj minuti i vidjelo se da Grci žele pobjedu na prelijepom stadionu. Samo dvije minute kasnije hrabro otvaranje utakmice se isplatilo jer je El Arabi s oko 25 metara majstorski pogodio za 1:0. 

Bio je to dovoljan signal za Tottenham da se ne smije opuštati protiv grčkog kluba. Uslijedilo je nekoliko napada domaće momčadi koja u 14. minuti dolazi do odlične prigode, ali Sonov udarac glavom još boljom intervencijom brani Sa. No umjesto da podignu ritam i krenu kontrolirati igru, igrači Tottenhama su sve više griješili.

U 19. minuti, nakon nesmotrene reakcije Kanea i društva, Olympiakos nakon ubačaja iz kornera pogađa za 2:0. Strijelac je bio Semedo.

Nije to bio kraj kaotičnom otvaranju susreta. U 24. minuti dogodila se nova gužva pred Gazzanigom nakon prekida za goste, ali na svu sreću za Mourinha, ostalo je 2:0.

Previše grešaka u pasovima i loš rezultat natjerali su portugalskog stručnjaka da već u 28. minuti izvrši prvu izmjenu. Diera je zamijenio Eriksen, ali nije to značajno poboljšalo igru engleskog predstavnika. Prva ozbiljnija šansa poslije ove izmjene desila se četiri minute kasnije, kada je Meriah iz daleka pokušao iznenaditi Gazzanigu.

Povratak nade

Tek u 40. minuti Pijetlovi prijete i to iz prekida, kada je Kane s oko 20 metara šutirao zamalo preko vratnice. Greške u igri domaćina nisu prestajale i vidjelo se kako Mourinho gestikulacijama pokušava smiriti svoje igrače.

U samom finišu prvog poluvremena sreća se nasmiješila poljuljanom Tottenhamu. Aurier u prvoj minuti sudačke nadoknade šalje prizeman centaršut koji nije obećavao, ali Meriah je katastrofalnom reakcijom omogućio Alliju da smanji na 2:1. Tada se moglo pretpostaviti da Grke čeka patnja u nastavku.

To se i desilo - Pijetlovi su u drugi dio susreta ušli s mnogo više energije i odmah silovito krenuli ka izjednačenju. Prvo je Sanchez imao sjajnu šansu za izjednačenje u 48. minuti, ali šutirao je glavom preko gola.

Junak će biti dečko koji dodaje lopte

Dvije minute kasnije Moura požrtvovnim uklizavanjem na nekih 40 metara od gola protivnika uspijeva izboriti aut za svoju momčad, onda dečko koji skuplja lopte brzom reakcijom daje loptu Aurieru koji pronalazi Mouru, a ovaj Kanea kojem nije bilo teško pogoditi za 2:2. Mourinho je nakon pogotka zagrlio dječaka koji je vratio loptu njegovim igračima i ta scena će vjerojatno postati hit na društvenim mrežama.

Olympiakos nije odustajao unatoč lošem otvaranju poluvremena. Gosti se nisu predavali i svojim pristupom pokazali su da ih ispuštena prednost neće poremetiti. Međutim, do velikih prijetnji domaćinu nije dolazilo i kako je utakmica tekla, samo se čekao treći Tottenhamov zgoditak.

Nova Mourinhova reakcija na novonastalu situaciju bila je druga izmjena u 61. minuti. Ovaj put razigranog Mouru zamijenio je Sissoko. Nije se činilo da je Brazilac povrijeđen, pa je ova odluka izgledala čudno zbog igre koju je pružio, ali Posebni je imao druge planove.

Kaneov magičan učinak

Tottenham je zaprijetio u 68. minuti kada gosti blokiraju Kaneov udarac, a onda dvije minute kasnije Eriksen snažno šutira iz slobodnog udaraca s vrha šesnaesterca, ali lopta odlazi pored gola.

Naleti domaćina isplatili su se u 73. minuti, kada Aurier u stilu prvoklasnog napadača pogađa za preokret. Napad je išao preko lijeve strane, gdje se Alli izborio za centaršut koji na drugoj strani spremno dočekuje desni bok londonske momčadi.

Za goste nije bilo spasa, a njihovu posljednju nadu ugasio je Kane svojim drugim golom na utakmici, odnosno 18. u 19 utakmica u grupnoj fazi Lige prvaka. Eriksen je u 77. minuti centrirao iz slobodnog udarca sa strane, a engleski napadač loptu skrenuo u mrežu za 4:2.

Do kraja ništa se bitno nije mijenjalo i Tottenham je osigurao drugo mjesto u grupi, iza Bayerna koji je u Beogradu porazio Crvenu zvezdu 6:0.

     

Rezultati by SofaScore

         

Pročitajte više