TRANSFER GODINE Jedan od najboljih sudaca svijeta napustio Premiership zbog Saudijske Arabije

Foto: Getty Images/Guliver Image, Clattenburg je sudio Hrvatskoj na Euru u Francuskoj na utakmici koju je samo nakratko prekinuo zbog nereda hrvatskih navijača

NA bombastične transfere nogometaša već ste navikli, u Hrvatskoj ste već vidjeli i prve navijače pod ugovorom, a ovog tjedna svijet je prvi put vidio i transfer jednog od najpoznatijih nogometnih sudaca.

Mark Clattenburg, po mnogima najbolji sudac engleske Premierlige, napustio je taj posao i prihvatio novi u Saudijskoj Arabiji.

U novo nogometno hit-odredište, gdje zarađuje i nekoliko Hrvata, Clattenburg odlazi kako bi preuzeo poziciju šefa sudaca. Tamo će naslijediti još jedno poznato ime, Howarda Webba koji je podnio ostavku prije 11 dana.

Premierligaška sudačka organizacija poželjela je svom sucu sreću: "On je inspiracija mnogima koji žele ući u sudački posao. Razumijemo da je to Marku velika prilika, a sve ovo potvrđuje i visoki ugled engleskih sudaca u nogometnom svijetu".

Clattenburg je sudio na brojnim utakmicama u najjačim natjecanjima svijeta, a sudio je prošlogodišnje finale Lige prvaka, finale Eura u Francuskoj i finale FA Cupa.

Suci u Premiershipu godišnje zarade oko 65.000 funti, plus 1000 funti po utakmici. Većina tijekom godine zaradi oko 100.000 funti. Clattenburg će u Saudijskoj Arabiji biti šef sudačke organizacije, a njegovi prihodi bit će nekoliko puta veći.

"Novac nikada nije bio glavni motiv zašto sudim nogometne utakmice," kazao je jednom.

Potpisao je na godinu dana s opcijom produljenja, a i sam će suditi neke utakmice. 

Pročitajte više