Trebao je biti nizozemski superstar. Postao je narkobos kojem leđa čuva Putin

Foto: EPA

JEDNA od najvećih nada nizozemskog nogometa koja je do prije par godina branila boje Ajaxa i reprezentacije, Quincy Promes, pod prijetnjom je kazne zatvora od čak devet godina. Državno tužiteljstvo u Nizozemskoj je predložilo tu kaznu zatvora za Promesa, kojem se na teret stavlja da je preko belgijske luke u Antwerpenu sudjelovao u uvozu 1362 kilograma kokaina.

Tužiteljstvo smatra da je Promes bio jedan od ključnih ljudi u operaciji uvoza droge čija se ulična vrijednost procjenjuje na 76 milijuna eura, međutim nizozemskog nogometaša nije bilo u sudnici kada je iznesen prijedlog kazne, kao što ga nije bilo ni u jednom prethodnom slučaju jer trenutno igra za Spartak Moskvu. Tamo uživa u popularnosti, a imidž mu štite i ruski mediji.

Grafike: Sofascore

Htio ubiti rođaka, šefovao isporukom droge

Promesu ovo nije prvo suđenje jer je u ljeto prošle godine osuđen na 18 mjeseci zatvora zato što je rođaka ubo nožem u koljeno. Do tog saznanja je policija došla usputno 2018. godine, kada je istraživala Promesa zbog navodne trgovine kokainom. Putem prisluškivanja telefona su čuli razgovor Promesa, njegovog drugog rođaka i oca nastradale osobe.

Promes u tom razgovoru pita rođaka: "U koji dio tijela sam ga pogodio?" Kada mu je ovaj rekao da se radilo o koljenu, Promes je odgovorio: "Nisam uopće gađao u koljeno, gađao sam ga u vrat. Idući put će dobiti metak." Nakon toga se obratio ocu žrtve: "Razumiješ da si mu spasio život? Živ je zbog tebe. Da nisi bio ovdje, sin bi ti bio mrtav."

Promes je prvo bio optužen za pokušaj ubojstva, no njegov odvjetnik je uspio prikazati te snimljene razgovore kao nevaljani dokaz s obzirom na to da se prisluškivanje telefona odnosilo na pribavljanje informacija o navodnoj trgovini drogom, a ne na spomenuti napad nožem. Zbog toga je u konačnici Promes dobio 18 mjeseci zatvora za nanošenje teške tjelesne ozljede.

Foto: EPA

Što se tiče istrage o uvozu droge, Promesa se povezalo s nekim već otprije poznatim nizozemskim krijumčarima, s kojima je u Antwerpen uvezao dva kontejnera kokaina, jedan od 650 kilograma koji nikada nije pronađen te jedan od 712 koji je pronašla belgijska policija.

Iz prisluškivanih poziva te pročitanih poruka se vidi kako je Promes komunicirao s nekim o zaglavljenim isporukama, polovičnom profitu, odlasku u Antwerpen, poticanju na dodatni rad, a postoje i fotografije gdje se vidi transfer kontejnera iz kamiona u jedno skladište gdje je Promes govorio: "Ajmo dečki, odradite svoj posao."

Amsterdam je među najsigurnijim gradovima Europe, no idealan je za sastanke kriminalaca

Promes je prvi nizozemski nogometaš visokog profila koji je povezan uz ovako ozbiljnu kriminalnu aktivnost, no bilo je situacija gdje su igrači sličnog renomea bili vezani uz neke blaže oblike kriminalnih radnji ili pak manje poznatih nogometaša koji su potpuno upali u podzemlje Amsterdama.

Amsterdam je prema skali European Crime Index na 104. mjestu što se tiče opasnosti od kriminala. Prvo mjesto gotovo pa redovito drži Marseille, dok se Amsterdam nalazi jedanaest mjesta ispod Splita, koji je na 93. mjestu i smatra ga se izuzetno sigurnim gradom.

Međutim, geografska lokacija Amsterdama, blizina ostalih velikih europskih luka, velika zračna luka te činjenica da se konzumacija određenih droga u tom gradu tolerira čine ga destinacijom gdje se krijumčari, preprodavači, distributeri i dileri često znaju nalaziti i dogovarati poslove.

Promes je policiji zapeo za oko prvi put kada je navodno uložio 200 tisuća dolara s poznatim krijumčarom Pietom Wortelom. Tužiteljstvo tvrdi da je Wortelu Promes ove godine isplatio visoku sumu novca zbog pošiljke droge koju je ukrala suparnička banda. Nizozemski nogometaš je trebao nadzirati tu pošiljku.

Promesov prijatelj je osumnjičen za ubojstvo nogometaša

Wortel je inače glavni osumnjičenik u slučaju ubojstva Kelvina Maynarda, bivšeg nogometaša Volendama, Emmena, Royal Antwerpa i Burton Albiona. Maynard je upucan nekoliko puta ispred vatrogasnog doma u Amsterdamu, a policija je odredila kako je motiv za ubojstvo bila osveta. Maynard je naime ukrao pošiljku od nekih 400 kilograma kokaina.

Odvjetnici Promesa i Wortela su pred sudom obrazložili kako nikada nije bilo komunikacije između njih dvojice te kako Promes zasigurno nije platio Wortelu niti eura za spomenutu izgubljenu pošiljku. Wortel je uspio izbjeći i kaznu za ubojstvo Maynarda te se njegova smrt u Nizozemskoj i dalje vodi kao neriješeni slučaj.

O Maynardovom slučaju je naširoko u nizozemskim medijima pisao njihov poznati kriminalistički reporter Paul Vugts. On je u posljednjih desetak godina istraživao nekoliko nizozemskih nogometaša te njihovu poveznicu s narko podzemljem grada, pri čemu je dokazao kako je Amsterdam postao mjesto gdje se nogomet i kriminal spajaju.

Nogometaše se u Amsterdamu već povezivalo s bandama

Bivši nizozemski reprezentativac Denny Landzat je uhvaćen kako smiruje obračun između dvije bande, majka Patricka Kluiverta je osuđena za pranje novca, bivši bek Feyenoorda i Swanseaja Dwight Tiendalli je bio u društvu ubijene osobe u sukobu bandi, dok je njegov brat uhvaćen kako skida zlatni sat s tijela ustrijeljenog čovjeka.

Vugts je otkrio i kako je jedan svjetski poznati nogometaš s nizozemskim narkobosovima posjećivao MMA borbe, dok su se u autima nekih nizozemskih reprezentativaca vozili pripadnici bandi poznati policiji.

Promes se u takvim krugovima kretao još od djetinjstva. Pri dolasku u Ajax 2019. je medijima pričao kako su se on i njegova majka selili od jednog kvarta do drugog, od jednog grada do drugog, i kako se on mogao s takvim načinom života jedino družiti s uličarima.

Dok je igrao za Ajax, od 2019. do 2021. je na ulicama viđen s nekoliko lokalnih repera koje je policija usko povezivala s krijumčarenjem droge, preprodajom oružja i u konačnici ubojstvom za koje je jedan od tih repera bio i osuđen. Iz kluba su molili Promesa da prestane živjeti tim životom, no nakon što nije prihvatio njihove molbe, klub je morao raskinuti ugovor s njime.

Znajući da će policija doći i na njegova vrata u jednom trenutku, Promes je nakon odlaska iz Ajaxa utočište pronašao u Rusiji u Spartak Moskvi. Igrajući za taj klub, u kojem je prethodno bio od 2014. do 2018., postao je najbolji strani strijelac u povijesti ruske lige te svojevrsna legenda.

Rusi ga obožavaju, a on uživa u tom tretmanu

Promes u Rusiji planira pokrenuti modni brend, snimio je pjesmu i spot u kojem maše ruskom zastavom, helikopterom se vozio iznad vodopada na Krimu, dok je putem društvenih mreža izjavljivao kako je Rusija žrtva senzacionalizma, kako rasizma u toj državi gotovo pa nema te kako je život puno ljepši negoli što mediji sa Zapada prenose.

Poznato je da ima dvije nekretnine, ogroman stan na vrhu skupocjenog nebodera u centru Moskve te rezidenciju van grada koja se sastoji od nekoliko kuća i velikog pojasa zemlje. Promes jednostavno živi život bogatog nogometaša te izgleda kao netko tko se ne zamara uopće činjenicom da ga u matičnoj državi čeka potencijalna kazna zatvora od devet godina.

U Rusiji klub i mediji drže u potpunosti njegovu stranu pa se tako članci i izjave o njegovoj situaciji u Nizozemskoj mogu nabrojati na prste jedne ruke. Smatraju ga sjajnim ruskim ambasadorom, a jedan od primjera na koji ga se brani u javnosti se mogao vidjeti na zimu 2022.

Tada je cijeli klub otišao na pripreme u Ujedinjene Arapske Emirate, no on je ostao u Rusiji. Klub se oglasio kako je Promes fizički nespreman za to putovanje, no stvarnost je bila ta da su Nizozemci par mjeseci prije obnovili svoje ugovore o izručenju pa tako i onaj s UAE-om.

Konačna presuda u slučaju Promes će biti donesena u veljači ove godine, no čak i da bude osuđen na tih devet godina, Promes vrlo vjerojatno neće mariti. S milijunima koje je zaradio ilegalnim putem i s onime što mu pruža Moskva, može živjeti lagodnim životom. U Rusiji je našao savršenog saveznika s kojim će se boriti protiv zla za koje smatra da mu je počinio Zapad.

Pročitajte više