TUNIS - ENGLESKA OD 20 SATI Kane najavio lov na Ronalda, Tunižani sanjaju senzaciju

Foto: Index

TUNIS i Engleska odigrat će u 20 sati u Volgogradu drugu utakmicu prvog kola u skupini G u kojoj se nalaze još Belgija i Panama.

Tunis protiv Engleske započinje svoj peti nastup na Svjetskom prvenstvu, prvom od 2006. godine. U Rusiju su se plasirali teškim osvajanjem kvalifikacijske grupe u kojoj su se nalazili i DR Kongo, Libija i Gvineja. Kao ključni igrač isprofilirao se Yousseff Msakni koji je s 3 gola bio treći strijelac posljednjeg kruga kvalifikacija, ali je nacija ostala šokirana kad se ozlijedio i zbog toga propušta SP. 

Reprezentacija sa sjevera Afrike stiže na prvenstvo kao veliki autsajder, ali vjeruju da uz tvrd i defenzivan nogomet protiv Engleske i Belgije te pobjedom nad Panamom, možda mogu prvi put u povijesti proći grupnu fazu. Odigrali su tri izrazito jake prijateljske uoči prvenstva, a u njima su izgubili od Španjolske (0:1) te remizirali s Turskom i Portugalom (oba puta 2:2). 

Njihov trener Nabil Maaoul vidi ih daleko: "Igramo prvu utakmicu s jednom od najjačih ekipa, čiji svi igrači igraju u jednoj od najboljih liga na svijetu. Ali mi se nećemo predati - naš cilj je stići do četvrtfinala, a već smo u prijateljskim susretima pokazali da možemo igrati s najvećima". 

Golman i kapetan Aymen Mathlouthi kaže kako svlačionica jedva čeka početak: "Odgovara nam što su nas već otpisali. Sve će se pokazati na terenu".

S druge strane, Englezi stižu na milijuntu misiju iskupljenja u svojoj povijesti. Kroz kvalifikacije su prošli lagano, osvojivši 26 bodova čime su bili velikih 8 bodova ispred drugoplasirane Slovačke. Ovo će im biti šesti SP u nizu, a probat će popraviti rezultat prošlog, kada su ispali u grupnoj fazi s tek jednim bodom i dva postignuta gola. Najveći uspjeh je naslov prvaka iz 1966. godine na domaćem terenu, a nacija, kao i uvijek, sanja da to mogu ponoviti. 

Stižu u dobroj formi na SP, s obzirom na to da su pobijedili 3 (Nizozemska, Nigerija, Kostarika) od 4 pripremne utakmice (uz remi s Italijom). Gareth Southgate došao je na kormilo reprezentacije na najnevjerojatniji način, kada je Sam Allardyce dobio otkaz jer su se otkrile videosnimke u kojima azijskim biznismenima objašnjava kako se mogu izbjeći regulative FIFA-e i nacionalnog saveza u vidu potpisivanje igrača od strane treće strane u ugovoru. Uspio je implementirati novi i dopadljivi stil igre te promovirati mnogo mladih igrača čime je promijenio dominantnu paradigmu engleskog nogometa. 

Harry Kane otkrio je formulu kojom će se voditi na terenu: "Plan je da igramo vrlo agresivno u obrani i jako hrabro u napadu. Bit će teških trenutaka, tako je to na velikim turnirima, ali ih možemo prevladati. Bitno je da ostanemo vjerni napadačkom nogometu. Najprije protiv Tunisa, a onda i drugih suparnika.", a nakon toga je otkrio i dodatni izvor motivacije: "Ronaldov hat-trick mi je dodatna motivacija. Želim ga prestići u utrci za Zlatnu kopačku".

Izbornik Southgate mnogo je skromniji: "Rekao sam igračima tko će startati, mislim da je to dobro zbog mira. Oni koji ne igraju moraju podupirati ove koji igraju, jer samo kao ekipa možemo uspjeti. Tunis će biti spreman za nas, bit će to teška utakmica".

Engleska i Tunis susreli su dvaput dosad - Englezi su zabilježili pobjedu u grupnoj fazi SP-a 1998. (2:0), dok su u prijateljskoj utakmici remizirali (1:1).

Očekivane postave:

Tunis (4-2-3-1) Mathlouthi; Bronn, Syam Ben Youssef, Meriah, Ali Maaloul; Skhiri, Sassi, Khaoui; Badri, Khazri, Fakhreddine Ben Youssef

Engleska (3-5-2) Pickford; Walker, Stones, Maguire; Trippier, Henderson, Lingard, Alli, Young; Sterling, Kane

Želite li momentalno primiti obavijest o svakom objavljenom članku vezanom uz Svjetsko prvenstvo u Rusiji, instalirajte Index.me aplikaciju i pretplatite se besplatno na tag SP 2018

Index.me aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku, dok iPhone aplikaciju možete preuzeti ovdje.

Pročitajte više