NBA

Twitter ismijava Jokića nakon poraza: Ne gledajte košarku kroz kalkulator

Foto: Profimedia

NIKOLA JOKIĆ mogao bi drugu godinu zaredom postati MVP NBA lige, dobije li najviše glasova u konkurenciji Joela Embiida i Giannisa Antetokounmpa, no američka javnost nije osobito sklona Srbinu, čiju najveću vrijednost dokazuju napredne statistike. Jokić je, na primjer, uvjerljivo najbolji igrač lige po metrici PIE (Player's Impact Estimate), koja jednom brojkom pokazuje ukupni učinak igrača, ili VORP (Value Over Replacement Player) koji uspoređuje učinak igrača s njegom zamjenom.

Srpskom centru se zamjera da nije dobar obrambeni igrač jer ne bilježi mnoštvo blokada, a predbacuje mu se i tek šesto mjesto Denvera u poretku Zapada, iako su Nuggetsi ostvarili samo tri pobjede manje od momčadi njegovih rivala, i to dok je cijelu sezonu igrao bez dvojice najboljih suigrača Jamala Murraya i Michaela Portera Jr.

Jokić dobar u porazu, ali ne dominantan

Denver je autsajder u seriji prvog kruga protiv Golden Statea, što je pobjeda Warriorsa 123:107 u prvoj utakmici i dokazala, ali takav je ishod svejedno poslužio kritičarima za ismijavanje Jokića i njegove dominacije u naprednim statistikama.

Jokić je odigrao solidnu utakmicu s 25 koševa (šut 12/25, trice 0/4, slobodna bacanja 1/2), 10 skokova, šest asistencija, jednu blokadu te po tri ukradene i izgubljene lopte. Ali nije dominirao kako zna, ponajviše zbog potpunog fokusa domaće obrane na njega.

Trolovi došli na svoje

Stoga su trolovi jedva dočekali preplaviti NBA Twitter porukama i memovima poput ovog, u kojem "Jokić koristi VORP kako bi spriječio Warriorse da zabijaju u reketu."

Drugi su se više poslužili riječima: "Nikad ne dopustite nekom tko gleda košarku kroz kalkulator da vas uvjeri da je Jokić bolji u obrani od Embiida" i "Ne vidim baš kako Jokićeve napredne statistike utječu na pobjede. Vidim predvidiv i umoran napad", neki su od komentara.

Posebno je inspiriran bio satirični profil Ballsack Sports koji je doslovno počeo izmišljati kategorije naprednih statistika kako bi se našalio s Jokićem.

Warriorsi su tek poveli 1:0 u seriji koja se igra na četiri pobjede. Druga utakmica je opet u San Franciscu u noći s ponedjeljka na utorak, a nakon nje se serija za iduće dvije utakmice seli u Denver.

Pročitajte više