Nizozemska liga

U Alkmaaru bijesni, žalili se Uefi: Mi trebamo u Ligu prvaka, a ne Ajax

Foto: EPA

NIZOZEMSKI prvoligaš AZ Alkmaar zatražio je od Europske nogometne federacije (Uefa) poništenje odluke Nizozemskog nogometnog saveza (KNVB) kojom je Ajaxu dodijeljeno mjesto koje direktno vodi u natjecanje po skupinama Lige prvaka sljedeće sezone.

Nakon što je nizozemska vlada zabranila sve nogometne aktivnosti do rujna ove godine, KNVB je koncem travnja donio odluku o prekidu prvenstva te prvi put nakon 1945. nije proglašen novi prvak države. Odlučeno je kako neće biti ni promocije u viši rang natjecanja, kao ni ispadanja iz Eredivisie.

Kad su europska mjesta u pitanju, odlučeno je da u Ligu prvaka direktno ide Ajax, a u kvalifikacije Lige prvaka AZ Alkmaar, dok će Feyenoord, PSV i Willem II biti predstavnici u sljedećoj sezoni Europa lige.

Ajax i AZ su prekid dočekali bodovno izjednačeni na vrhu ljestvice, a pri tome je Ajax imao za osam golova bolju razliku pogodaka, dok je AZ imao bolji međusobni omjer s obzirom na to da je u oba navrata bio bolji od Kopljanika.

U Alkmaaru vjeruju kako su oni trebali biti prijavljeni kao direktni putnici u Ligu prvaka jer su u ovoj sezoni pobijedili Ajax i kod kuće i u gostima. U Alkmaaru su slavili 1:0, a u Amsterdamu 2:0.

"Razlika pogodaka nije objektivan kriterij", poručili su iz AZ-a.

Iz KNVB-a su poručili kako nemaju namjeru promijeniti svoju odluku.

"Mjesta u europskim kupovima sljedeće sezone odlučili smo na temelju tri kriterija: transparentnosti, objektivnosti i sportske sposobnosti. Držimo se ljestvice, a Ajax je broj jedan", poručili su iz KNVB-a.

Tablice omogućuje SofaScore LiveScore

Pročitajte više