U Odboru za normalizaciju NSBiH sjedit će troje stranaca i šestero iz BiH

FIFA je jučer objavila da je oformila Odbor za normalizaciju NSBiH koji bi privremeno trebao upravljati Nogometnim savezom Bosne i Hercegovine. Odbor će imati zadatak prekinuti sve veze s bivšim rukovodstvom NSBiH, te bi trebao sazvati Generalnu skupštinu najkasnije do 26. svibnja.

SportSport.ba je doznao imena devet ljudi koji će u njemu sjediti. Tri člana dolaze direktno iz Uefe i Fife: Rudi Zavrl, Eva Pasquier i Marcel Benz jer se navodno nitko drugi nije javio.

Ostalih šest članova Odbora bit će iz BiH, to su: Vlatko Glavaš, Darko Ljubojević, Ivica Osim, Dragan Kulina, Ivan Beus i Sead Kajtaz.

Podsjećamo, Fifa i Uefa suspendirali su NSBiH 1. travnja s obzirom na to da krovno tijelo bosanskog nogometa nije prilagodilo svoje statute u skladu s njihovim pravilnicima, točnije, što nisu aktualni sustav prema kojem savezom vlada tročlano predsjedništvo promijenili u sustav u kojem bi na čelu bio samo jedan čovjek.

Trenutno tako bosanskohercegovačka reprezentacija nema pravo nastupa u kvalifikacijama za Europsko prvenstvo 2012., a klubovi iz susjedne države također ne smiju igrati u europskim kupovima sljedeće sezone. Također, BiH neće imati pravo glasa prilikom izbora predsjednika Fife u lipnju.

Ukoliko Odbor za normalizaciju realizira zamišljene ciljeve, nogometna reprezentacija BiH mogla bi nastaviti put u kvalifikacijama za Europsko prvenstvo 2012. godine jer se ciklus nastavlja 3. lipnja utakmicom protiv Rumunjske. Trenutno je BiH četvrta u kvalifikacijskoj skupini D, pet bodova iza lidera Francuske i bod manje iza Bjelorusije i Albanije, ali uz utakmicu manje od svih spomenutih reprezentacija.

Pročitajte više