LIGA PRVAKA

U utakmici koju nitko nije očekivao Tottenham prijeti Ajaxovim oružjem

Foto: Getty Images / Guliver Image

DVA neočekivana polufinalista dat će jednog senzacionalnog finalista Lige prvaka. Na milijardu eura vrijednom novom londonskom stadionu Tottenham i Ajax u utorak od 21 sat igrat će prvo poluvrijeme povijesnog dvomeča, nakon kojeg će samo jedan 1. lipnja na Wanda Metropolitanu u Madridu imati priliku postati europski prvak. 

>>> Ajax više nije senzacija. Sutra napadaju finale Lige prvaka

>>> Pochettino najavio neočekivano polufinale: Oni su favoriti, ne mi

>>> Tottenhamu uoči Ajaxa otpao još jedan ključan igrač

Tottenhamu je ovo tek peto sudjelovanje u elitnom natjecanju, a Ajax upravo juri peti naslov prvaka, koji je osvajao 1971. (Panathinaikos 2:0), 1972. (Inter 2:0), 1973. (Juventus 1:0) i 1995. (Milan 1:0). 

Igrali dva puta prije 38 godina, Tottenham slavio 6:1

Nitko nije očekivao na startu sezone ova dva kluba u borbi za finale Lige prvaka, a ovo će biti njihov treći susret, prvi poslije čak 38 godina. Davne 1981. ždrijeb ih je spojio u šesnaestini finala Kupa pobjednika kupova. Tada je londonski klub 16. rujna slavio u Amsterdamu s 3:1, golovima Marca Falcoa u 19. i 34. te Ricarda Ville u 67. minuti. Jedini gol za Kopljanike postigao je Soren Lerby u 68.

Embed from Getty Images

Četrnaest dana kasnije Tottenham je bio bolji i kod kuće s 3:0, pogocima Tonyja Galvina u 69, Marca Falcoa u 76. te Osvalda Ardilesa, bivšeg trenera Croatie, u 81. minuti. Time su Hotspursi prošli dalje s ukupnih 6:1 i stigli sve do polufinala natjecanja, gdje ih je eliminirala Barcelona (1:1, 1:0).

Embed from Getty Images

Najveći uspjeh londonskog kluba poslije 57 godina

Tottenham u nogometnim krugovima slovi za klub koji ne zna osvajati najveće trofeje i već dugo čeka na njih. Engleski prvak bio je dva puta, 1951. i 1961. godine, a 1962. je ostvario, do ove sezone, najveći uspjeh u tadašnjem Kupu europskih prvaka. Do povijesnog polufinala stigao je preko poljskog Gornik Zabrzea, Feyenoorda i Dukle Prag. Međutim, u Lisabonu je izgubio od Benfice s 3:1, a u uzvratu je slavio s nedovoljnih 2:1 i ostao na korak od finala za koje se 57 godina kasnije bori protiv Ajaxa.

Na kraju je Benfica otišla do kraja i osvojila drugu vezanu titulu europskog prvaka, a na toj brojci je ostala i do danas.

Embed from Getty Images

Englezi na igrače Ajaxa u pet godina potrošili 82 milijuna eura

Christian Eriksen, Toby Alderweireld, Jan Vertonghen i Davinson Sanchez kao igrači Tottenhama pokušat će stići do povijesnog finala - protiv svojeg bivšega kluba. Sva četvorica prošla su kroz čuvenu Ajaxovu nogometnu akademiju i vjerojatno nikada nisu ni sanjali da će im baš na putu do sna stati "njihov" klub. 

Eriksenu je već s tri godine zavolio nogomet, ima sestru Louise koja igra za žensku reprezentaciju Danske na istoj poziciji kao on. Bio je na meti Barcelone, Chelseaja, Milana, ali na Stamford Bridgeu nisu prepoznali njegov potencijal i na kraju je završio u Ajaxu. Tamo je postao ono što je danas, a 2013. je iz Amsterdama stigao u Tottenham za 13,5 milijuna eura, što je u današnjem nogometnu prava sića za takvog igrača. 

Njegova vrijednost danas se procjenjuje na skoro 100 milijuna eura, a želi ga madridski Real. Ipak, sve što je postao, sjajni Danac mora zahvaliti Ajaxu, čiji će totalni nogomet biti velika prepreka na putu do finala. 

Godinu dana prije njega, također direktno iz Ajaxa, u redove engleskog kluba stigao je i Jan Vertonghen. Belgijski branič plaćen je 12,5 milijuna eura i jedna je od najvažnijih karika u obrani Mauricija Pochettina ove sezone. Nakon njih dvojice iz Ajaxa preko Atletico Madrida argentinski trener 2015. doveo je i Tobyja Alderweirelda za 16 milijuna eura, a drugi Belgijac također je za ove četiri godine postao važan element obrane.

Dakle, Englezi su za pet godina na igrače Ajaxa potrošili ukupno 82 milijuna eura, a malo manje od toga vrijedi branič, kojem posvećujemo sljedeće redove.

Ajaxovo remek-djelo najskuplje pojačanje u povijesti Tottenhama

U kolovozu 2017. godine Tottenham se pojačao i četvrtim igračem Ajaxa i učinio ga najskupljim pojačanjem u 136-godišnjoj klupskoj povijesti. Na tadašnji White Hart Line stigao je kolumbijski branič Davinson Sanchez za 40 milijuna eura. Sanchez se nije puno zadržao u Amsterdamu, samo godinu dana. Plaćen je Atletico Nacionalu pet, a prodan za 40 milijuna eura, što je bilo remek-djelo čelnika nizozemskog kluba.

Veliki talent ima danas 22 godine i sve više dobiva priliku u zahtjevnom Premiershipu i sigurno predstavlja budućnost Tottenhama. 

Embed from Getty Images

Da cijela priča bude zanimljivija, članovi Spursa su i dva Nizozemca - napadač Vincent Janssen i golman Michel Vorm, ali nemaju nikakve veze s Ajaxom. Prvi je prošao akademije NEC-a i Feyenoorda, a kasnije je igrao za AZ Alkmaar, dok je iskusni čuvar mreže preko Utrechta stigao do Otoka, gdje je prvo bio član Swanseaja, a onda se preselio u Tottenham. 

Utrecht, grad i klub poznat po legendarnom Marcu van Bastenu, od 2015. do 2017. vodio je sadašnji trener Ajaxa Erik ten Hag, koji je potom u prosincu 2017. preuzeo Ajax i s njim srušio Real u Madridu i Juventus u Torinu.  

Englezi teško gube kod kuće, Kopljanici u čudesnoj seriji

CSKA, Borussia Dortmund, APOEL, PSV, Inter, opet Borussia i Manchester City klubovi su koji su padali pod noge Tottenhama u Londonu. Jedino su Juventus i Barcelona uspjeli slaviti protiv engleskog predstavnika na Otoku i pokazati nekim budućim gostima, u ovom slučaju Ajaxu, kako se to radi.

No što tek reći za čudesnu seriju Kopljanika u Ligi prvaka? U posljednjih 18 utakmica u elitnom natjecanju Ajax je izgubio samo od Reala (2:1) ove sezone. Niz je krenuo još 2017. remijem 1:1 kod Nice, a do danas je Ten Hagova momčad u preostalih 17 mečeva ostvarila devet pobjeda, uz sedam remija. Također, Nizozemci nisu izgubili kao gosti u Ligi prvaka posljednjih devet susreta (četiri pobjede i pet remija), što samo po sebi govori u kakvoj su formi i koliko je njihovo samopouzdanje uoči povijesnog dvomeča u kojem će Tottenham ajaxovcima pokušati pronaći protuotrov za ekipu koja je osvojila srca svih nogometnih zaljubljenika diljem svijeta. 

Pročitajte više