Hrvatska se protiv SAD-a vratila nakon 0:2, vratnice odnijele pobjedu

Foto: Hina, Getty Images / Guliver image 

U17 REPREZENTACIJA Hrvatske u drugom kolu SP-a u Čileu u uzbudljivoj je utakmici u Vina del Maru podijelila bodove protiv SAD-a. Igrači Darija Bašića bili su u potpunom nokdaunu nakon prvog poluvremena, ali se u nastavku vraćaju u igru golovima Karla Igora Majića i Luke Ivanušeca. Do kraja susreta čak tri puta gađali su vratnicu, a Josip Brekalo dvaput, u 81. minuti udarcem iz daljine te u posljednjim sekundama susreta. Nakon odbijanca pokušao je i Lovren, no opet se tresao okvir gola.

Hrvatska je bila bolja momčad na otvaranju utakmice, posebno preko dinamovca Brekala na lijevoj strani. No, nisu imali rješenje za Christiana Matu Pulišića, nadarenog ofenzivnog veznjaka hrvatskog podrijetla, koji od siječnja igra za Borussiju. Jedan je od najvećih talenata SAD-a, a nekad bio i na meti Hrvatskog nogometnog saveza zbog svojih hrvatskih korijena. No, Romeo Jozak u pregovorima je dobio odbijenicu.

Pulišić je hladno zabio Šemperu u 20. minuti nakon što je dobio loptu u prostor. Drugi pogodak za SAD glavom je zabio Brandon Vasquez u 40. minuti, ali opet je većinu posla obavio Pulišića. Prošao je po desnoj strani i asistirao centaršutom.

Vasquez je mogao riješiti utakmicu na početku drugog dijela. Par metara pred golom poslužio ga je Pulišić, ali udarac je bio očajan. Bašić je svega minutu do kraja poluvremena obavio dvostruku izmjenu; Đuraseka i Erlića poslao je na klupu a uveo Điru i Ivanušeca. Hrvatska je u nastavku proigrala. U 65. minuti uslijed gužve u šesnaestercu lopta se zgodno odbila dinamovcu Majiću koji se dobro snašao i zabio sa sedam metara. Ivanušec je u 77. minuti iskoristio prodor Brekala s lijeve strane i dobru povratnu loptu, za izjednačenje Hrvatske. No, zaredale su se vratnice i unatoč želji pobjeda je izostala. 

Noćas Čile igra protiv Nigerije koja ima 3 boda na tablici. Slijedi Hrvatska sa dva, a SAD i Čile imaju po jedan bod. U zadnjem kolu, 24. listopada, sastaju se Hrvatska - Nigerija, te SAD - Čile. U osminu finala plasirat će se dvije najbolje reprezentacije iz svake od šest skupina, te četiri najbolje trećeplasirane momčadi.

HRVATSKA - SAD  2:2

90' Hrvatska je pogodila vratnicu u posljednjoj minuti.

77' Novi pogodak Hrvatske, Luka Ivanušec. S lijeve strane probio se Brekalo i poslao mu dobru povratnu loptu. 

65' Hrvatska se vraća u utakmicu pogotkom Majića. Uslijed gužve u šesnaestercu lopta se zgodno odbila dnamovcu Majiću koji se dobro snašao i zabio sa sedam metara. 

47' Vasquez je mogao riješiti utakmicu nakon poklona hrvatske obrane, ali zaustavio ga je Soldo.

45' Poluvrijeme. Hrvatska je potpuno pala nakon dobrog otvaranja. 

44' Dvostruka izmjena izbornika Bašića minutu prije kraja regularnog vremena: Đurasek i Erlić idu na klupu, a u igru Đira i Ivanušec.

40' Vasquez je povećao vodstvo SAD-a. Iskupio je za promašaj i zabio glavom. Opet je najveći dio posla obavio Pulišić koji je probio desnu stranu i asistirao centaršutom. 

35' Velika šansa za SAD, Vasquez je ostao nečuvan par metara do gola, ali nakon dobre lopte Pulišića očajno je pucao. 

28' Hrvatska nakon primljenog gola nije izgledala dobro. Pulišić je u novoj prigodi, no Šempera je ovaj put spasila obrana pred njim. 

20' Pulišić zabija za vodstvo SAD-a. Iako je Hrvatska dominirala, lopta je u mreži Šempera. Pulišić je dobio loptu u prostor i izbio sam pred hrvatskog vratara. Hladno je zabio za 1:0. 

15' Brekalo radi probleme SAD-u na lijevoj strani, povratnom pronalazi kapetana Moru koji s vrha šesnaesterca puca preko gola. 

10' Gužva pred hrvatskim vratima nakon brze akcije SAD-a. Soldo je izbacio loptu u korner, a Hrvatska je potom obranila. 

8' Đurasek je opalio iz daljine, ali Pulišić na golu zaustavlja udarac. 

3' Brekalo je zaprijetio snažnim udarcem s desetak metara iskosa s lijeve strane nakon što se lijepo oslobodio svog čuvara.

POČETNI SASTAVI:

Hrvatska: Šemper, Sosa, Erlić, Kalaica, Soldo, Brekalo, Đurasek, Majić, Moro, Lovren, Šverko

Klupa: I. Nevistić, B. Šutalo, M. Gjira, M. Hudećek, M. Karamarko, L. Pasariček, L. Ivanušec, D. Halilović, I. Delić, M. Babić.

SAD: W. Pulisić, Nelson, Arellano, De La Torre, C. Pulisić, Perez, Barbir, McCabe, Adams, Vazquez, Zendejas

Igrači Darija Bašića traže prvu pobjedu i ciljaju na osminu finala. Trenutno je Nigerija vodeća ekipa skupine, nakon pobjede protiv SAD-a u 1. kolu. Hrvatska i domaćin Čile imaju po jedan bod na tablici.

U odnosu na prvu utakmicu Dario Bašić napravio je jednu promjenu, pa umjesto Babića protiv SAD-a od prve minute u vezi igra Majić

Utakmica se igra u Vina del Maru. Jedina promjena je Majić umjesto Babića. Najveća prijetnja Bašićevim igračima krilni je igrač SAD-a Christian Pulišić, dok je na golu njegov prezimenjak William Mathhew.

Pročitajte više