PRIJATELJSKA UTAKMICA

U21 HRVATSKA - ITALIJA 2:2 Halilovićeva golčina i bolja igra u nastavku za remi

Foto: Guliver Image/ Getty Images

HRVATSKA reprezentacija do 21 godine remizirala je s vršnjacima iz Italije u prijateljskom dvoboju igranom u Frosinoneu.

Izabranici Nenada Gračana odigrali su 2:2 u jednoj od provjera pred početak Europskog prvenstva za nogometaše do 21 godine koje će se tijekom lipnja održati u Italiji i San Marinu, a na kojem će Hrvatska igrati u skupini C s Engleskom, Francuskom i Rumunjskom.

Najbolje četiri reprezentacije s ovoga EP-a izborit će nastup na Olimpijskim igrama u Tokiju sljedeće godine.

Izbornik Gračan u Frosinoneu nije mogao računati na A reprezentativce Josipa Brekala, Nikolu Vlašića i Duju Ćaletu-Cara pa je tako nešto slabija Hrvatska krenula protiv potpune Italije.

Potpunu dominaciju u prvom poluvremenu Italija je okrunila s dva pogotka. Bastoni (22.) i Locatelli (26.) tresli su hrvatsku mrežu u razmaku od četiri minute, da bi u nastavku Hrvatska nakon nekoliko izmjena proigrala i došla do izjednačenja. Smanjenje vodstva u 59. minuti donio je kapetan Alen Halilović golčinom s preko 20 metara, a onda je u 78. minuti Branimir Kalaica bio najsnalažljiviji u talijanskom petercu i zakucao je loptu u mrežu za konačnih 2:2.

Italy U21 - Croatia U21 Live Score

Agresivan početak Italije i dvije hrvatske šanse

Vrlo agresivno ušli su u susret Talijani i pokušali visokim pritiskom na hrvatsku obranu doći do šansi, ali Hrvatska je bila ta koja je bila bliže pogotku u uvodnih deset minuta.

U 8. minuti Toma Bašić primio je loptu na rubu kaznenog prostora nakon kratko izvedenog slobodnjaka, prošao dvojicu fantastičnim driblingom i gađao suprotni kut, ali talijanski vratar Alex Meret sjajno je obranio i spriječio pogodak.

Dvije minute kasnije Hrvatska je bila u velikoj šansi, dvojica nečuvanih igrača bila su na desnoj strani, ali se Alen Halilović pomalo sebično odlučio na udarac koji je završio u bloku.

Talijanska dominacija i kronična hrvatska izgubljenost

I to je bilo sve što su ponudili izabranici Nenada Gračana u prvom dijelu utakmice. Uslijedila je potpuna dominacija Talijana do odlaska na odmor, a u četiri minute stekli su veliku prednost od 2:0.

Prvo je u 22. minuti Dimarcov ubačaj iz kuta glavom u mrežu Posavca pospremio Interov stoper na posudbi u Parmi - Alessandro Bastoni, da bi četiri minute kasnije lošu reakciju hrvatske obrane nakon ubačaja sa strane kaznio Manuel Locatelli i zakucao loptu u mrežu Posavca iz blizine.

Nije to nikako izgledalo dobro za mlade Hrvate koji su potpuno nadigrani napustili travnjak nakon prvih 45 minuta. Talijanski izbornik Pasqua mogao je biti zadovoljan izvedbom svojih reprezentativaca.

Talijani su sakrili loptu Gračanovim izabranicima većinom prvog dijela, nisu im dopuštali da izgrade napade, a kada bi i stigli do neke šanse, brzopletim i nepromišljenim odlukama bi je upropastili.

Gračan je u nastavku mijenjao i - pogodio

U nastavku je Hrvatska opet prva zaprijetila. Toma Bašić je ubacio prizemno s lijeve strane, a Kevin Bonifazi se poskliznuo i nekako ipak uspio očistiti taj ubačaj. Dojam je da ga je lopta u padu pogodila u ruku, ali se njemački arbitar nije oglasio.

A onda su uslijedile dvije kolosalne talijanske prigode koje su propustili kapitalizirati. Prvo je u 53. minuti Patrick Cutrone predugo vukao loptu i sebično nije htio dodati za čistu šansu, da bi u 55. minuti Orsolini sam samcat izbio pred Ivu Grbića i propustio poentirati za 3:0.

Halilovićeva golčina s preko 20 metara i Grbićeve majstorske obrane

Kazna je stigla nekoliko minuta kasnije. Igrala se 59. minuta kada su Talijani izvodili ubačaj sa strane u svojoj polovici, presjekao ga je Sandro Kulenović, a lopta je došla do Alena Halilovića. Kapetan mlade hrvatske reprezentacije napravio je korak, namjestio se i odapeo iz daljine te s dvadesetak metara udaljenosti pogodio za smanjenje vodstva. Lopta se odbila od vratnice i zakotrljala u talijansku mrežu.

Talijani su potom imali nove velike šanse za zaključenje pitanja pobjednika, ali su ih prokockali. U 73. fenomenalnom reakcijom Ivo Grbić još jednom sačuvao je mrežu. Parigini je potegao silovito iz okreta, a raspoloženi vratar Lokomotive refleksnom reakcijom odbio je loptu u korner, da bi dvije minute kasnije Adjapong loše zahvatio loptu u pokušaju udarca iz voleja.

Izjednačenje i novi talijanski promašaji

U 77. minuti Hrvatska je došla nadomak pogotka. Odlični Bradarić je probio lijevu stranu, vratio povratno za Lovru Majera koji pogađa u blok. Iz te akcije Hrvatska je dobila korner, a iz njega došla i do izjednačenja. Najsnalažljiviji u gužvi u petercu Italije bio je stoper Benfice Branimir Kalaica koji je zakucao loptu u mrežu za 2:2.

Do kraja susreta imala je Italija još dvije velike prigode za pobjedu, ali su obje propustili realizirati i Hrvatska je tako izborila remi nakon daleko bolje igre u nastavku.

Pročitajte više