KVALIFIKACIJE ZA SVJETSKO PRVENSTVO

UKRAJINA - BiH 1:1 Sjajna BiH osvojila važan bod u lovu na SP

Foto: Gleb Garanich/Reuters/Guliver Image

BOSNA I HERCEGOVINA remizirala je protiv Ukrajine (1:1) u gostima u 7. kolu kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo.

Taj bod mnogo više odgovara BiH, jer ona do kraja kvalifikacija dočekuje Finsku i Ukrajinu, a za osvajanje drugog mjesta vjerojatno će joj biti dovoljna četiri boda u te dvije utakmice, dok bi s dvije pobjede sigurno bila druga.

BiH je sporo ušla u utakmicu, a onda je krenula neprestano napadati

Tijekom prvih 15 minuta nije bilo opasnosti pred golovima, a onda je Ukrajina povela nakon loše reakcije obrane BiH. Cigankov je ostao sam na lijevoj strani i pronašao Jarmolenka na drugoj stativi, a ovaj je pogodio za 1:0.

Samo devet minuta kasnije Ukrajina je imala sjajnu šansu preko Timčika, ali golman Šehić je spasio svoju momčad.

U nastavku je BiH igrala sve bolje, a takva igra zamalo se isplatila u 34. minuti, kada je dva zicera u istom napadu promašio Kolašinac. Bh. branič je oba puta šutirao sa svega pet metara, iako je imao usamljenog Džeku na vrhu peterca. No, njegovi udarci su zaustavljeni.

BiH je nove velike šanse imala u 43. minuti, kada je Pjatov obranio udarac Hadžiahmetovića, nakon čega je Prevljak šutirao, ali lopta je uz blok otišla pored gola.

Petev može biti presretan igrom svoje ekipe

Drugo poluvrijeme je otvoreno s dvije odlične šanse na obje strane. Prvo je Nalić sa svega pet metara neometan šutirao glavom pored gola, a onda je minutu kasnije Timčik izašao sam ispred Šehića na drugoj strani i poslao loptu pored gola.

U sve otvorenijoj utakmici samo se čekalo kada će pasti novi gol, a narednu veliku šansu imala je BiH, kada je Džeko u 69. minuti sjajno šutirao s oko 18 metara, ali Pjatov je fantastičnom intervencijom obranio njegov udarac.

Momčad Ivajla Peteva nije posustajala, a nove prilike imala je u 73. i 74. minuti. Dva puta je šutirao Prevljak i jednom Hadžiahmetović, ali su Pjatov i ukrajinski braniči spašavali svoju mrežu.

Nagrada za sjajnu igru BiH stigla je u 77. minuti, kada je nakon prelijepe akcije i asistencije Stevanovića mrežu Ukrajinaca pogodio Ahmedhodžić.

BiH je nakon izjednačenja igrala opreznije i nije intenzivno napadala, a ni Ukrajina nije uspijevala stvoriti ozbiljnije šanse, pa je susret okončan rezultatom 1:1.

Pročitajte više