Unatoč uspjehu u Norveškoj, razdor u BiH

REPREZENTACTIVCI BiH razočarani su jer je njihov senzacionalni uspjeh u Oslu zasjenio festival divljaštva i pirotehnike kojom su njihovi navijači zasuli teren i uzrokovali prekid od pola sata.

Premda su odabranici Fuada Muzurovića izvojevali kvalifikacijsku pobjedu nad Norveškom, svijet su obišle slike nasilja koje je, zapravo, rezultat dugotrajnog sukoba navijača i nogometnog saveza BiH.

Oba Saveza u iščekivanju su kazne koju će odrediti UEFA zbog bakljade navijača BiH, koja je izazvala prekid utakmice već u prvoj minuti. Pored bakljade navijači reprezentacije BiH raširili su nekoliko transparenata.

Na jednom je pisalo NSBiH = mafija, a na drugom, "TKo za ovaj savez igra, taj je pička izdajnička", a zanimljivo je i to da nitko iz predsjedništva FS BiH nije doputovao u Oslo, prenosi bosanski portal "Sportin".

Osiguranje, koje je udvostručeno zbog straha norveškog Saveza od nereda, moralo je isprazniti dio tribine s našim navijačima, a utakmica je počela s pola sata zakašnjenja.

"Mislili smo da je sve uredu, ali baklje koje su unijeli navijači Bosne i Hercegovine su jako male i promakle su našoj kontroli", izjavio je Karen Espelund, generalni tajnik norveškog nogometnog Saveza, dodavši da je veća krivica na strani nogometnog Saveza BiH.

Kazna koju će odrediti UEFA sigurno neće biti mala. N/FS BiH mogao bi biti kažnjen i s oko 100.000 švicarskih franaka, a strahuje se da bi reprezentacija iduće utakmice protiv Turske i Malte, umjesto u BiH, mogla igrati u inozemstvu.

Za pronaći razlog ovom ekscesu u Norveškoj potrebno je poznavati odnos navijača i FS BiH, koji je pred utakmicu s Skandinavcima dosegao kritičnu točku.

Naime, kada je, od strane FS BiH, upućen službeni apel Norveškom nogometnom Savezu da pod hitno zaustavi prodaju karata navijačima Bosne i Hercegovine, nakon čega je pak, od strane Bhfanaticosa, upućen apel svim navijačima BiH-e da trajno bojkotiraju utakmice reprezentacije.

Donosimo vam dio apela Bhfanaticosa sa njihovih službenih stranica:

"Onaj ljigavac Dominković, vrhovni poglavar svih gnjida i zamorčadi, zakazao je prijateljsku utakmicu sa njegovom lijepom (pitamo se za koga će u ovom susretu navijati onaj ljigavi pacov Jelić, koga on u stvari mrzi više, Bosnu i Hercegovinu ili pak Hrvatsku). Javno je izrazio nadu da će na toj utakmici zaraditi na kartama nekih masu maraka. Zašto ne budete dosljedni vašoj taktici, i fino zabranite svojim navijačima dolazak na stadion? Da li je slučajno razlog to, što na ”domaćem terenu” možete upravljati policijom, kornjačama i ostalim plaćenicima, koji će slijepo pratiti Vaše upute u gušenju svih vidova građanske svijesti? Zar stvarno možete biti toliko sigurni? To može biti i mač s dvije oštrice, jer stvarno je krajnje vrijeme da narodu prekipi, jer fakat ste nas doveli do raskrsnice gdje imamo samo 2 izbora. Nas izbor za sad je bojkot! Ovim pozivamo sve Bosance i Hercegovce, ljude kojima je ova zemlja jedina, naše zlatne ljiljane, odbojkaše, demobilizirane borce, savez logoraša, studente, majke, omladinu, radnike i rudare, na bezuvjetan i trajan bojkot utakmica naše nogometne reprezentacije. Gnjide iz Saveza su pod jednim krovom uspjeli ujediniti najveće kriminalce i najgore političare naše zemlje, i ako ih već ne možemo smijeniti, možemo im okrenuti leđa zauvijek!"

V.B.,D.R.
Foto: AFP

Pročitajte više