LIGE PETICE

United je pobijedio hakere, ali mu i dalje prijeti žestoka kazna. Evo zašto

Foto: Reuters

MANCHESTER UNITED krajem prošlog tjedna našao se pod velikim napadom hakera koji su probili klupski sustav za pohranu podataka, ali mi se sada napokon uspio othrvati. 

Klub je zatražio pomoć stručnjaka kako bi se obranio, ali bilo je prekasno i hakeri su ukrali jako puno podataka iako se još ne zna jesu li u opasnosti i članovi kluba. Hakeri su tražili milijune funti otkupnine, a Unitedu je prijetila šteta od ukupno 33 milijuna funti koja je izbjegnuta.

Još uvijek nisu sigurni

Iako je klub iz Velike Britanije, Manchester United je izlistan na njujorškoj burzi, što znači da podliježe američkim zakonima. U njima stoji da svakoj pravnoj osobi izlistanoj na burzi prijeti do 20 milijuna dolara (15 milijuna funti) kazne ako isplati otkupninu kiberkriminalcima, a osobito ako se utvrdi da su iz Rusije, Irana ili Sjeverne Koreje. To se po američkom zakonu smatra pomoći kriminalcima da nastave sa svojim radom.

United to nije učinio, ali je prema pisanju engleskih medija ipak uspio izaći na kraj s hakerima pa sada strahuje samo od moguće kazne za curenje podataka navijača koje tek mora biti dokazano.

Pročitajte više