Usprkos šestici Cibaliji, u Maksimiru tmurno raspoloženje

NAKON poraza bez borbe protiv Šahtara, Dinamo se poigrao sa Cibalijom (6:0), ali su navijači to iživljavanje popratili ironičnim skandiranjem "Europski Dinamo".

Cijelo vrijeme susreta su praznim stadionom odjekivale uvrede BBB-a Zdravku Mamiću i članovima njegove uže i šire obitelji, a uz igrača poslovično zastupljenog u njihovim uvredama; Mirka Hrgovića, nisu bili pošteđeni ni njegove kolege: "Vi niste Dinamo", moglo se tako čuti, jer koga još zanima trpanje Cibalije, kada im je već svima puna kapa promašene kadrovske politike i ispadanja u europskim pretkolima.

Maksimir jednostavno zrači lošom energijom "ovih dana" jer po kuloarima se tijekom i nakon utakmice pričalo o, najblaže rečeno, pritisku kojem je od strane pojedinih igrača izložen trener Branko Ivanković, a igrači govore "u rukavicama" ili ne govore uopće (Boško Balaban).

Ivanković: Novinari imaju uvid u svlačionicu pa njih pitajte o tome je li moj autoritet ugrožen

Dinamov trener je naravno bio metom interesa ne zbog Cibalije nego zbog mnogo važnije i mučnije priče: igre i pristupa u Donjecku, kao i situacija koje su nakon toga izbile u momčadi.

Ipak, prije toga je pohvalio momčad na prikazanoj igri protiv Vinkovčana: "Naravno da je bitno osim atraktivnosti težiti agresiji a nas je danas krasilo i jedno i drugo. Bez obzira na silne promjene u sastavu to se nije osjetilo. Nismo dozvolili protivniku da nam stvori šansu."

Posebno je podvukao mladost na kojoj počiva Dinamova budućnost: "Vidjeli ste sami koliko je 19-godišnjaka danas igralo i pred njima je velika karijera u Dinamu."

"Za razliku od Hajduka, mi smo prošle godine pokazali da možemo kvalitetno igrati u Europi i u HNL-u"

"Hajduk je imao tešku i zahtjevnu utakmicu u La Coruni i sigurno je da im nije lako održati razinu igre. Nama je to prošle godine polazilo za rukom gdje smo uspijevali zadržati kvalitetu igre u Europi i u HNL-u. To smo dokazali upravo danas gdje smo se vratili nakon poraza u Donjecku.", komentirao je poraz najvećeg rivala u Rijeci, koji je prije kraja kolovoza zaleđen na minus osam.

"Prvenstvo nije gotovo ali imamo finu i veliku prednost"

"Prvenstvo nije gotovo ali sigurno da je to lijepa prednost pred našim ipak najvećim konkurentom. Od Slavena se naravno očekivalo da nastavi na razini rezultata od prošle sezone. Iako je osam bodova prednosti nakon samo četiri kola fina i velika razlika, ostaje još 29 kola, tako da je iluzorno govoriti da je prvenstvo gotovo. Na nama je da radimo i atraktivnom igrom privlačimo gledatelje na tribine."

"Najbolji lijek za stvaranje atmosfere je pobjeđivanje jer sigurno je da nakon poraza od protivnika bez obzira kako se on zvao za vraćanje pobjedničke atmosfere najviše pomaže upravo ono što smo pokazali protiv Cibalije.

"I protiv Šahtara i protiv Cibalije je naša igra imala dobre i loše strane"

Zanimljivo je Ivanković povezao igru njegove momčadi u prvenstvenoj i europskoj utakmici: "Igra protiv Šahtara i ona koju smo danas pokazali nam daje legitimno pravo da se nadamo i vjerujemo u prolaz i znam da će igraći sve napraviti da to ostvarimo. I protiv Šahtara i protiv Cibalije je naša igra imala dobre i loše strane."

Na kraju se postavilo pitanje o naveliko publiciranim pričama da mu Drpić, Balaban & co sapunaju dasku: "Nemam to šta komentirati, to treba pitati vaše kolege koji su to pisale i koje imaju uvid u svlačionicu i koje to znaju i da je to pitanje za njih i ne za mene".

Lušić: Ne može se nogomet igrati bez agresije i duela

Trener Cibalije Srećko Lušić je nakon utakmice bio jasan: "Kvaliteta je pobijedila. Dinamo je iskoristio sve naše slabosti u zadnjem redu i naravno da to pored momčadi takve kvalitete nije moglo proći nekažnjeno. Primili smo toliko golova iz kontre i polukontre, jer smo gubili loptu na centru. Moramo puno raditi, raditi i raditi i izvući maksimalno iz ove momčadi."

Nakon toga je Lušić rekao rečenicu koja se odnosi na pristup njegove momčadi u Maksimiru, ali i na predstavu Dinama u Ukrajini: "Ne može se nogomet danas igrati bez agresije i duela, a mi to nismo pokazali i bili smo premekani. Zato nas je Dinamo zasluženo pobijedio."

Hat trick Mandžukića za liječenje europskih frustracija

Mandžukić je načeo vratara Cibalije Burcsu u petoj minuti, a drugi njegov pogodak čekali smo do 18. minute, kada se Dinamov napadač klanja na nabačaj Mikića s desne strane. Šteta što izbornik Slaven Bilić nije gledao utakmicu s Cibalijom, već onu sa Šahtarom, gdje je pod posebnim povećalom imao upravo Mandžukića. Javno je uoči puta za Donjeck poručio Dinamovom napadaču da konačno mora nešto odigrati.

Do kraja poluvremena u strijelce se upisao i često osporavani dvojac Sammir - Tadić. Sammir je pet minuta prije kraja poluvremena s dvadesetak metara zabio uz pomoć grede, dok su Tadiću treba četiri promašaja da bi se konačno sastao s Cibalijinom mrežom.

Streljana se nastavila i u nastavku susreta, kada je Ivanković odlučio dati prigode Ibanezu i Balabanu. Bivši se reprezentativac iskazao promašajima, ali zato je peti pogodak Burcsi uvalio dečko iz domaćeg dvorišta, Milan Badelj. Bio je to volej koji se odbio od igrača Cibalije ravno u Burscinu mrežu.

Konačnih 6:0 devet minuta prije kraja postavio je Mandžukić, svojim trećim pogotkom na utakmici. Uvjerljiva pobjeda možda će ponovo ujediniti Ivankovićevu momčad koja posljednjih dana ne diše zajedno. Upravo zbog toga Modri u ponedjeljak putuju na trodnevni izlet u Dubrovnik gdje će lješkarući pod suncem na terasi luksuznog hotela pokušati spojiti pokidane veze i uozbiljiti se uoči nadolazećih ispita u Kupu Uefa.

Zvonko Alač
Foto: Luka Travaš

Pročitajte više