LEVSKI - HAJDUK 1:2 Frane Zolja opet europski spasitelj

Foto: Goran Stanzl / Pixsell

HAJDUK je pobijedio Levski u uzvratu u Sofiji (2:1) nakon što je slavio i u prvom meču (1:0). Ali u revanšu je promašio niz prilika i gubio 0:1.

U 3. pretkolu Hajduk čeka danski Brondby. Prva utakmica je idućeg četvrtka u Kopenhagenu, a uzvrat 3. kolovoza na Poljudu. 

Nevjerojatno što je sve Hajduk promašio

Dominaciju i čak osam velikih šansi do 69. minute, Hajduk nije uspio pretvoriti u uvjerljivo vodstvo i potvrdu prolaska, pa ga je, kako ofucane frazetine kažu, "stigla zaslužena kazna" i "potvrda starog nogometnog pravila".

Podsjetimo što je sve Hajduk prije toga propustio zabiti: Hamza iz daljine, Futacs sa sedam metara, Radošević iz slobodnjaka, Erceg nakon prodora, zatim pred golom, pa pod prečku, Tudor s pet metara... Promašivali su ili je njihove udarce branio večeras sjajni vratar Božidar Mitrev.
 
Ipak, najbizarniji Hajdukov promašaj, točnije neuspjeh dogodio se u 50. minuti. U odlično izvedenoj kontri Vlašić je povukao i dodao Tudoru na desnom krilu. On ulazi prema golu i vara bugarsku obranu povratnom loptom za Radoševića, koji potpuno sam s desetak metara šalje loptu u gol. Ali tamo, pored već savladanog Mitreva, na crti brani Hajdukov golgeter Futacs!
Naravno, zatim ga je "stigla zaslužena kazna" i "potvrda starog nogometnog pravila"

Odmah nakon zadnjeg, Ercegovog promašaja, krenula je kontra gostiju. Cvetković je sam na desnoj strani, odakle lijepo centrira na peterac, gdje Bus zakucava glavom u gol, također neometan.

Hajduk je tako osim nedopustivo loše realizacije, koja će mu se protiv imalo boljeg protivnika od potpuno limitiranog i nižerazrednog Levskog, itekako osvetiti, pokazao jednako nedopustivo šuplju obranu.

Hajduku će se protiv imalo jačeg protivnika osvetiti ovakva jalovost u napadu i nonšalancija u obrani

Ali bez obzira na te ozbiljne mane, Hajduk je naprosto morao proći Levski, jer je u obje utakmice, a posebno u ovoj, bio daleko bolji. 

Rezultatska potvrda stigla je u 80. minuti. Ohandza, koji je samo dvije minute ranije ušao umjesto Vlašića, prima loptu na rubu kaznenog prostora, nakon čega se othrvao dvojici čuvara i pucao. Lopta se odbila od Goranova, promijenila smjer i tako prevarila Mitreva. Hajduk je promašio niz velikih prilika i onda gol spasa postigao sretno, ali zasluženo. 

Zolja najubojitije gađa u ključnim bitkama na europskom frontu: Sedmi gol u tri sezone i čak četvrti koji je postigao kao zamjena

Frane Zolja, kako Hajdukovi navijači zovu omiljenog kamerunskog napadača, ima staklena koljena i češće je u ordinaciji nego u svlačionici, ali zato u europskim utakmicama uvijek isporuči ključne golove. Ovo je bio njegov sedmi u posljednje tri sezone i četvrti koji je postigao kao zamjena. 

Nakon toliko promašaja, Erceg je nešto morao i zabiti

Pet minuta prije kraja, konačan rezultat i zadovoljštinu za puste momčadske i svoje individualne promašaje Hajduku donosi Ante Erceg. Sjurio se prema golu s lijeve strane, probio cijelu obranu i večeras sjajnog Mitreva.

LEVSKI - HAJDUK 1:2

Tijek utakmice:

90' Igrat će se tri minute sudačke nadoknade. 

86. minuta: GOOOL za HAJDUK! 1:2, strijelac ANTE ERCEG! Konačno zadovoljština za puste promašaje. Sjurio se prema golu s lijeve strane, probio cijelu obranu i večeras sjajnog golmana Mitreva. 

80. minuta: GOOL za HAJDUK! 1:1, strijelac FRANCK OHANDZA! Dobio je loptu na rubu kaznenog prostora, othrvao se dvojici čuvara i pucao. Lopta se odbila od Goranova, promijenila smjer i tako prevarila Mitreva. Hajduk je promašio niz velikih prilika i onda gol spasa postigao sretno, ali zasluženo. 

78' Zamjena kod Hajduka, Ohandza ulazi umjesto Vlašića. 

69. minuta: GOOOL za LEVSKI! 1:0, strijelac SERGIU BUS! Odmah nakon Ercegovog promašaja kreće kontra gostiju. Cvetković je sam na desnoj strani, odakle lijepo centrira na peterac, gdje Bus zakucava glavom u gol, također neometan.

69' Velika prilika za Hajduk! Erceg puca pod prečku, Mitrev još jednom krasno brani.

61' Opet prilika za Hajduk. Tudor puca iskosa s 12 metara, ali lopta je odbijena u korner. 

57' Nova zamjena kod Levskog. Izlazi Narh, ulazi Bus. 

50' Velika prilika Hajduka i nevjerojatan rasplet! Sjajna kontra; Vlašić je povukao i dodao Tudoru na desnom krilu, koji ulazi prema golu i onda vara bugarsku obranu povratnom loptom za Radoševića. On potpuno sam s desetak metara šalje loptu u gol, ali tamo na crti, pored već savladanog Mitreva, brani Hajdukov golgeter Futacs!

46' Počeo je drugi dio uz izmjenu kod Levskog. Adeniji umjesto Panajotova. 

Kraj poluvremena.

Hajduk je propustio razbiti Levski, jer gosti nisu iskoristili čak šest velikih prilika protiv nižerazrednog suparnika. Usto se na samom kraju prvog dijela ozlijedio Fran Tudor. 

45+2' Velika prilika za Hajduk! Savvas je gurnuo loptu u prostor na desnoj strani za Tudora, a on se zaletio prema golu. Na petercu mu u susret kreće Mitrev, koji još jednom spašava Levski. Tudor se ozlijedio u sudaru s golmanom domaćina. 

45' Igrat će se dvije minute sudačke nadoknade. 

40' Erceg puca s ruba kaznenog prostora, Mitrev odbija u korner. 

38' Ma kakav Jefferson, Radošević je ono što je Hajduku nedostajalo na sredini terena. Nakon što je podijelio nekoliko vrhunskih lopti, koje su Erceg i Futacs propustili pretvoriti u golove, sada je odlično zaustavio kontru Levskog.

34' Velika prilika za Hajduk! Vlašić je s 15-ak metara pucao u blok, od kojeg lopta dolazi do Ercega na petercu, ali u zadnji tren golman Mitrev spašava Levski bacanjem u noge Hajdukovom napadaču. 

32' Velika prilika za Hajduk! Opet Radošević sjajnom dubinskom loptom rastvara obranu domaćina, Erceg u naletu vara čuvara i s desetak metara iskosa s lijeve strane gađa poluvisoko u suprotni kut. Ali ono što je prije četiri dana protiv Lokomotive pretvorio u krasan gol, sada odlazi daleko od vrata. 

29' Velika prilika za Hajduk! Radošević jako dobro puca iz slobodnjaka, ali Mitrev ništa lošije brani, odnosno izbija u korner. 

29' Prvi žuti karton na utakmici i to za Cvetkovića. Bočni igrač domaćih ruši Ercega na samom rubu kaznenog prostora s desne strane i dobiva javnu opomenu. 

26' Velika prilika za Hajduk! Radošević je odlično odigrao u prostor pred gol za Futacsa, koji puca s vrha peterca, ali Cvetković u zadnji tren izbija u korner. 

25' Velika prilika za Hajduk! Hamza opet odlično puca iz daljine, a blok domaćih šalje loptu tek nekoliko centimetara od lijeve stative golmana Mitreva.  

20' Nova opasnost pred golom Hajduka. Gomez je odlično ubacio iz slobodnjaka s lijeve strane, lopta pada pred Stipicin gol, ali na travi nakon sudara s igračima domaćih završava i Hajdukov golman. Lopta na kraju prolazi uz njegovu lijevu stativu.

14' Erceg opet ostavlja loptu, ovaj put za Hamzu, čiji snažan udarac s 18 metara odlično blokira Jablonsky.

12' Levski ima prvi udarac na gol. Gomez s desetak metara puca glavom, ali bezopasno.

10' Erceg odlično probija lijevu stranu, ostavlja loptu za Vlašića na rubu kaznenog prostora, a ovaj prosljeđuje do Futacsa, koji s desetak metara loše zahvaća loptu. 

4' Nova prijetnja Levskog po boku. Mapuku je prošao po desnoj strani obrane Hajduka, ubacio pred gol, ali Savvas izbija u korner. 

3' Cvetković je ubacio povratnu pred Hajdukov gol s desne strane, i to je izgledalo jako dobro, ali nije bilo nikoga od njegovih suigrača da je spremi u Stipicinu mrežu.

1' Turski sudac Ali Parabiyik označio je početak utakmice

18:50 Navijači Levskog, zbog čijeg divljanja i rasizma njihov klub igra pred praznim tribinama, utakmicu gledaju na video zidu ispred stadiona:

18:40 Sastav Hajduka, isti onaj koji je pobijedio Bugare u prvoj utakmici:

18:30 Sastav Levskog. Iznenađenje, ipak igra češki stoper David Jablonsky, iako je bilo najavljeno da ga sigurno neće biti. U prvoj momčadi je i Jordi Gomez, koji je u Dugopolju odmah po ulasku s klupe bio najbolji igrač gostiju:

18:25 Hajdukovci, ne bojte se! Bus je ipak stigao na stadion, a Hajduk se prije najkraćeg zagrijavanja stigao i pokloniti navijačima:

18:07 Nema milosti za Hajduk, morat će stići kako zna i umije do početka susreta, pa makar igrao utakmicu s najkraćim zagrijavanjem:

18:03 Drama u Sofiji:

Iako je Hajduku u revanšu važno ne izgubiti, a prošao bi i minimalnim porazom uz postignuti gol, trener Joan Carrillo najavljuje da nikakvo čuvanje prednosti ne dolazi u obzir i da je i u Sofiju došao po pobjedu za, kako ističe, "hrabre vatrogasce i navijače koji su obranili Split".
 
Katalonac je na startu prvenstva, u nedjelju protiv Lokomotive, dosta prvotimaca odmarao za važan europski susret, ali kod Levskog se očekuje ista momčad kao i ona koja je pobijedila Levski prije šest dana:
 
Stipica; Tudor, Nižić, Lopez, Memolla - Savvas, Hamza, Radošević - Vlašić - Futacs, Erceg. 
 

Pročitajte više