Video: "Ako želimo uspjeh, moramo nešto mijenjati"

OKUPLJANJEM stožera i malog broja reprezentativaca u zagrebačkom Sheratonu započele su pripreme za Euro. No, izbornik Slaven Bilić ne mijenja stav otkako je zasjeo na klupu hrvatske momčadi. Zato će kategorički kazati da su upravo startali s pripremama za susret s Austrijom. Iako domaćini slove za autsajdere i na pravu natjecateljsku utakmicu čekaju već više od dvije godine, naši reprezentativci istaknut će ih kao plutajuću minu.

> "Kako god da ovo završi, hvala vam na dvije prekrasne godine"

Ne toliko zbog njihove kvalitete, iako se u Hickersbergerovoj postavi nalaze neka zvučna imena, već prevladava mišljenje da će upravo prva utakmica na Euru odrediti naš daljnji put. Kada smo na velikim natjecanjima pobjeđivali u prvim utakmicama (Jamajka u Francuskoj i Turska u Engleskoj), tada smo i izborili prolazak u drugi krug natjecanja. Otkako je Hrvatska posljednji put zaigrala u četvrtfinalu prošlo je točni deset godina i u ustima će ostati gorak okus ne uspije li Slaven Bilić prekinuti negativan trend. Za to će osim zdravlja i sreće, koje naši svesrdno prizivaju, morati izbjeći greške svojih protivnika. Cico Kranjčar na duši je imao Eduarda, Otto Barić u Portugal nije vodi Niku Kranjčara, a Ćiro Blažević uoči Engleske '96. odrekao se Nenada Pralije. Bilić bi potencijalno mogao zažaliti za Ivicom Križancem, ali ta je priča (zasad) iza njega.

Na red je, nakon medijskih trakavica, rasprava o izbornikovoj plaći i snimanja reklama i spotova, došao nogomet. I pripreme, o čijoj će uspješnosti uvelike ovisiti ishod na Euru. Kada su se Barić i Kranjčar pognutih glava vraćali s velikih prvenstava, polemiziralo se oko organizacije priprema i kondicijske spreme.

U zraku su ostala visjeti pitanja zašto smo protiv Australije u ključnom trenutku ostali bez snage ili zašto smo odigrali niz jakih prijateljskih utakmica neposredno prije Eura. Kranjčar je uoči svjetske smotre ne baš uspješno odradio u Baselu pompozno najavljen pripremni ciklus za SP. Na St. Jacobsu je pala Argentina, ali Hrvatska se prilično istrošila u susretima protiv Austrije, Španjolske i Poljske. Znakovito, u susretu protiv Poljaka srušio nas je Smolarek, danas jedna od najvećih Beenhakerovih uzdanica.

Mirko Jozić, pak, na SP u Japan otišao je praktički bez ijedne jače provjere, ali nakon prvenstva nisu izostali komentari da smo upravo zbog toga štekali u susretima s Meksikom i Ekvadorom. Slaven Bilić odlučio se za manje utakmica i lakše protivnike. Tjedan dana Rovinja, tjedan Čateža i završno brušenje u Bad Tatzmannsdorfu. Moldavija i Mađarska poslužit će kao žešći trening i skupljanje minutaže za one reprezentativce koji su manje igrali u svojim klubovima.

Da je Bilić svjestan problema kondicijske pripremljenosti igrača na prošlim prvenstvima, sugerira činjenica da je stožeru pridružio cijenjenog stručnjaka Miljenka Raka. Iako će Bilić reći da Hrvatska deset godina nije prošla u drugi krug, jer su naši protivnici jednostavno bili bolji, izbornik je uvidio problem, a to je osnovni korak ka rješenju istog. Njegovim će igračima tijekom prvenstva trebati i prijeko potreban psihološki mir, a pitanje je hoće li im to austrijski domaćini u baznom kampu u Bad Tatzmannsdorfu zaista i omogućiti. Treninzi će većinom biti otvoreni za javnost, po kampu će se prešetavati Severine i Thompsoni, a zbog blizine hrvatske granice teško će se izbjeći i navala navijača i njihovih različitih prohtjeva. Mir će naša reprezentacija dijelom pronaći samo u hotelu Avita, iako će 20 posto kapaciteta koristiti stalni gosti.

Od dojma se ne živi, treba nam rezultatski uspjeh

"Euforija nam zaista najmanje treba. Nikakve bombastične izjave, idemo u polufinale ili finale... Treba nam mir i vjera da nakon toliko godina možemo proći u taj drugi krug. Ako svi budemo težili tome, tek onda možemo uspjeti", kazao nam je Vedran Ćorluka, koji se unatoč lošem finišu sezone, osjeća spremno za najteže napore.

"U Premiershipu je teško zadržati jednako dobro formu tijekom cijele sezone. No, spreman sam za žestoki trening. U Engleskoj mi je najviše vremena trebalo upravo za prilagodbu za teške, naporne treninge. Svaki je trening važan i na treningu se slaže prva momčad", dodaje Čarli.

Nešto ranije, već početkom travnja, završila se sezona za našeg kapetana Niku Kovača. Nakon Eura, završit će i njegova lijepa priča s hrvatskom reprezentacijom. No, u klubu ostaje, još barem godinu dana. Nedavno je Red Bull na stol stavio novi jednogodišnji ugovor.

"Vidim da stalno pišete da odlazim. E, pa sad ću iz inata odigrati još makar dvije godine", našalio se kapetan po dolasku u Sheraton.

"Ugovor, by the way, nisam dobio, jer imam lijepe oči, već zato jer sam bitan igrač za svoj klub."

Loša atmosfera nepoznanica je za hrvatski stožer, ali s prvim danom priprema sve je manje mjesta za šalu. Svjestan je toga i naš najiskusniji reprezentativac, koji se nije ustručavao ukazati na dosadašnje propuste hrvatskih predstavnika na velikim natjecanjima.

"Trebaju nam promjene, a pri tome ne mislim na atmosferu, ona je uvijek sjajna. Pucam na to da konačno moramo napraviti i rezultatski uspjeh. Ove godine zaista se tome nadam, jer je krajnje vrijeme da razbijemo prokletstvo skupine. Ne kažem da će biti lako, jer u skupini imamo tri protivnika koji žele isto što i mi. Ne znam kakve će biti ove pripreme, jer još nisu započele, ali na samom startu sjest ćemo s izbornikom i razgovarati", kaže Kovač.

"Na posljednja tri natjecanja nismo uspjeli napraviti apsolutno ništa, a to znači da se neke stvari trebaju mijenjati. Ako budemo stalno radili isto, nećemo doći do uspjeha. To smo do sada već trebali shvatiti. Moramo se maksimalno dobro spremiti, ali nema gaženja igrača u prvom dijelu priprema. To moraju biti regeneracijski treninzi, a poslije se kreće s taktikom. No, vjerujem našem stručnom stožeru, da su pripreme osmišljene na najbolji mogući način."

Prve se pamte

Prva utakmica. O njoj se najviše razglaba u Bilićevom stožeru. Druge teme gotovo da su zabranjene, baš kao u kvalifikacijama, kada je izbornik strogo "zaledio" spominjanje Engleske, prije nego se odradi put u Skopje. Tada je upalio i Bilić ne želi mijenjati prokušani recept.

"Prva utakmica uistinu je najvažnija, jer će odrediti naš pravac na Euru. Ako pobijedimo Austrijance, možda ćemo u naredne dvije utakmice moći malo i kalkulirati. U suprotnom, bacamo se na glavu i čupamo protiv Nijemaca i Poljaka. A to baš i nije najsretnije rješenje", smatra kapetan.

Luka Modrić, jedan od igrača čije će se igre na Euru pratiti pod povećalom, također poziva na fokusiranost na prvu utakmicu.

"Ako to dobijemo, svima će nam biti puno lakše. Na Euru se ništa ne može garantirati, ali kada bi pobijedili Austrijance, jednom nogom bi kročili u četvrtfinale. Ta bi nas pobjeda napumpala samopouzdanjem", kaže Modrić.

Priču o Austrijancima zaključio je debitant, Manuel Pamić, koji je prepun divljenja stigao na svoje prve velike pripreme.

"U Austriji se polako stvara euforija, oni će učiniti sve da iznenade na Euru. No, smatram da će upravo zbog domaćinstva biti pod velikim pritiskom. Kvalitetom ne mogu pratiti niti jednu reprezentaciju u našoj skupini, ali treba biti oprezan, jer će sigurno dati sve od sebe da nešto naprave na Euru."

D.R.
Foto: Index

Pročitajte više