Video - Bilić je nakon prve utakmice s Kazahstanom govorio "Bolji smo nego na Euru"

DAVNA povijest, tako sada izgledaju događaji od prije samo 11 mjeseci kada je Hrvatska pobjedom (3:0) na Maksimiru i igrom koji su veličali svi mediji furiozno krenula u kvalifikacije za SP.

Kazahstan je bio "predjelo" za Englesku, a Bilićeve riječi nakon trijumfa nad večerašnjim suparnikom govore da je pobjeda protiv predzadnje momčadi u skupini prilično podigla samopouzdanje tri dana prije nego što će ga Capello i Walcott bespovratno (1:4) uništiti.

Protiv Kazahstana euforični početak i "tragični" završetak kampanje

"Bilo je odlično. Očekujemo veliku srijedu. Osjetilo se po reakciji publike koliko smo dobri bili. Od Eura smo išli samo prema gore. Nismo se mi bojali pada već smo upozoravali da se ne smijemo opustiti jer je to specifično za ekipe koje dođu do određenog nivoa igre. Već u Sloveniji smo vidjeli da se radi o bezrazložnom strahu. Ova ekipa sama gura tu lopticu dalje. Definitivno ćemo protiv Engleske ući u utakmicu s više samopouzdanja nego protiv Kazahstana jer smo odlično otvorili kvalifikacije."

Nažalost, dobro se sjećamo kako je tekao nastavak i posebno "zatvaranje" kvalifikacija, ali te ljetne noći se sve činilo bajno: nakon euforije oko Eura, čak je i slabašni Kazahstan na Maksimir privukao više od 20 tisuća ljudi, naši veznjaci su kroz zabunkerirane redove domaćih prolazili kao "kroz maslac", Niko Kovač je postao najstariji strijelac u povijesti reprezentacije, Modrić je dokazao da "ima" šut sjajnim poentiranjem ljevicom sa 20-ak metara, a Petrić je prekinuo golgeterski post.

U trudu i zalaganju prednjačio je Ivica Olić, koji je bio najveća opasnost, a kod gostiju je stigao priprijetiti tek Kuchma iz slobodnjaka sa čak 40 metara, dok je najzaposleniji na terenu bio kazahtanski vratar Loriya koji je sjajnim "paradama" skinuo Srnin, Olićev i Pranjićev pokušaj.

Nastavak utakmice pokazao je formu kakvu već dulje vremena nismo vidjeli kod Ivana Rakitića i svi su se složili kako zahvaljujući njemu uopće nije primjetan izostanak Nike Kranjčara. Probudili su se i gosti, dva puta je priprijetio Ostapenko, jednom iz kontre, a drugi put nakon pogreške Roberta Kovača i Pletikose.

Da sve završi idealno, pobrinuo se Mladen Petrić koji je zamijenio Klasnića i poentirao za konačan rezultat, a slavljeničko raspoloženje je začinjeno ovacijama publike kada su Modrića i Olića zamijenili Pokrivač i Leko.

Poslije utakmice, na pitanje engleskog novinara: "Ometaju li vas glasine oko prelaska u West Ham?", Bilić je odgovorio:

"Sjajno je da me vežu za klub iz lige koja je najbolja na svijetu. To me ne ometa u radu, samo mi pomaže. Interes West Hama dokazuje da radimo pravi posao."

Hrvatska - Kazahstan 3:0 , Zagreb 6. rujna 2008.

Sastavi momčadi

Hrvatska

Pletikosa; Ćorluka, R. Kovač, Šimunić, Pranjić - Srna,  N. Kovač, Modrić, Rakitić - Klasnić, Olić

Kazahstan

Loriya; Smakov, Kuchma, Zhalmagambetov, Irismetov - Skorykh, Bayzhanov, Baltiev, Ostapenko, Zhumaskaliyev - Byakov

Pročitajte više