NBA

VIDEO Čudesni Francuz opet oduševio NBA, LeBron ga nazvao izvanzemaljcem

Foto: Profimedia

DRUGI put u tri dana fanovi NBA lige imali su prozor u budućnost, priliku za vidjeti dva najveća talenta generacije koja će idućeg ljeta izaći na draft, a 18-godišnji Francuz Victor Wembanyama opet je pokazao senzacionalnu kombinaciju fizičkih atributa i igračkih vještina te se učvrstio kao favorit za prvi pick, ali i kao vjerojatna superzvijezda sutrašnjice.

Nakon što je zabio 37 poena u prvom dvoboju pariških Metropolitansa 92 protiv G League Ignitea, za koji igra Scoot Henderson, u drugom je ubacio samo jedan manje i završio s 36 poena, 11 skokova, četiri asistencije i četiri blokade, a usput oduševio tricama iz udaljenosti na kakve su ljudi navikli tek od Stephena Curryja.

Glavni rival se nakon međusobnog sudara povukao s terena

Povrh svega, ovaj put je i odveo svoju momčad do pobjede 112:106, a u tome mu je pomogla i činjenica da je već u prvoj četvrtini nehotice izbacio rivala Hendersona iz igre lakše mu ozlijedivši koljeno u međusobnom sudaru. Moguće je izlazak iz igre bio i taktički potez Hendersona, kako ne bi dopustio da ga Francuz ponovno zasjeni.

Wemby, kako su ga Amerikanci prozvali, ima tek 18 godina, 220 cm i još raste, ali tek 95 kilograma, što ga čini naoko krhkim, ali i nevjerojatno pokretljivim i okretnim za takvu visinu. Uz izvanredan vanjski šut i raspon ruku od 240 cm koji mu daje neograničen obrambeni potencijal, spada u kategoriju istinski jedinstvenih košarkaša.

LeBron: On nije jednorog nego izvanzemaljac

"Ma posljednjih godina svakoga nazivaju jednorogom. On je više kao izvanzemaljac", prokomentirao je LeBron James ono što je vidio od Wembanyame. "Nitko nikad nije vidio nekoga te visine tko igra tako tečno i graciozno. Zna driblati, pogađati iz koraka unatrag s posta, zabijati trice s mjesta, blokirati... Zaista je generacijski talent."

Iako se njegove igračko-fizičke karakteristike oslikavaju kao kombinacija Kevina Duranta i Rudyja Goberta, LeBron je zapravo bolji igrač za usporedbu u smislu očekivanja da se već od prve sezone nametne kao zvijezda i izraste u jednog od najvećih igrača svih vremena.

Pročitajte više