Video - Europi pozlilo od Dinamovih huligana, Platini poslao poruku



SVIMA je poznato koliko štete su BBB-i napravili Dinamu u 20 godina svog postojanja. Temišvar je bio tek jedna od epizoda u priči bez završetka. Zato se ne treba čuditi i gledati na kaznu Dinamu kao na šokantnu odluku.


Sve je počelo u talijanskom gradu Bergamu, gdje ni dandanas ne vole Hrvate zbog incidenta 1990. godine. Zbog divljanja po Auxerreu Dinamo je sezonu 1995./96. bio kažnjen neigranjem europskih utakmica, a u Zürichu su 1997. godine zamalo izbacili vlastiti klub tučnjavama na tribini i bacanjem baklji. Zanimljivo je da su se tukli i međusobno. Sudac je tad već imao zviždaljku u ustima i prekid je visio u zraku, a igrači su na travnjaku čekali da ispadnu uz vodstvo 5:0 protiv Grasshopersa.

Željeli su ostaviti traga Boysi i u Italiji pa su 2000. godine iskoristili volju ždrijeba da Modre suoči s Rossonerima u pretkolu Lige prvaka. Tad su se namjerili na policiju i bili ponosni kad su slike njihovog obračuna obišle svijet. Jer budala se ponosi onim čega se pametan stidi. Uslijedile su tučnjave na pripremama kluba, što je huliganima među Boysima najveće poslastica. Nastupili su tako u mjestima Faaker am See 2002., Kriens 2003., Kapfenberg 2007, a nastavili i prošlog ljeta u Bad Bleibergu.


Austrijom se brzo proširio glas o zagrebačkim luđacima, baš kao i Češkom. Incidenti u Pragu prošle godine bili su diplomatskih razmjera i narušili odnos između dvije države. Bilo je teško ozlijeđenih, a huligani su opet trljali ruke. Sve vatreniji u svojim pohodima koristili su svaki europski nastup pa su tako u Udinama predmetima čak gađali vlastite igrače Šokotu i Bišćana. Tad je stigla ozbiljna kazna Uefe.


Za incidente u Udinama Dinamo je kažnjen sa 250.000 eura, no kazna je potom smanjena na 50.000 i jednu utakmice pred praznim tribinama. Već je tad Dinamo bio na lošem glasu kod Michela Platinija. Ove sezone predsjedniku Uefe i njegovim najužim suradnicima nije dugo trebalo da izgube strpljenje. Kaznom zbog navijača poslali su poruku svima koji naginju sličnom ponašanju, a teško je reći da je ta odluka iznenađujuća. Pogotovo kad se uzme u obzir eskalacija nasilja na ovim područjima i ubijene navijače u Širokom i Beogradu.

Uefa je jednostavno odstranila Dinamo i ostavila ga u svojim problemima. Sad im preostaje samo nadati se da igrači Modrih neće napraviti veliki podvig i nekim čudom prezimiti u Europi. Jer Dinamo tamo nije poželjan gost. Uostalom, sljedeća je mjera izbacivanje iz europskih natjecanja na vremenski period.

Uefa ne vraća oduzete bodove

Teško da će disciplinsku komisiju zanimati žalba i argument da Dinamo nije mogao utjecati na događanja oko terena, jer su čvrsto odlučili. Prvo o čemu je Platini govorio kad je dolazio na mjesto predsjednika Uefe bilo je suzbijanje nasilja i huliganizma. Iako je prošle sezone Uefa revidirala kaznu, ovog puta to neće biti slučaj. Jasan je cilj - klubove s navijačkim skupinama kao što je Dinamova zadržati po strani.

Pročitajte više