Video - Hrvati, hvala vam: Konačno više nisam Ćiro peder!

ĆIRO BLAŽEVIĆ jutros je blisato od sreće. Slučajno ili ne, živuća je legenda za ishodišnu točku misije Portugal izabrala - Zagreb. U hotelu Westin šušur je nastao već prije podneva. Novinari iz cijele Europe, kolege, prijatelji ili tek poznanici koji su došli poželjeti sreću - svi su danas željeli Ćiri stisnuti ruku. Veći dio ekipa okupio se do 14 sati u atriju zagrebačkoh hotela, jedino će "Nijemci" stići direktno u Novi Vinodolski, gdje BiH na pripremama ostaje do četvrtka.

Potom se preko Krka i Sarajeva leti za Lisabon. Bez sumnje povijesna misija, koju će Ćiro ipak rangirati ispod titule s Dinamom te već opjevane 1982. godine, kada je hrvatima bilo teško doći do nogometnog trona bivše države.

"Osim nogometnog, to je bio i politički uspjeh. No, i ove dvije utakmice s Portugalom spadaju u sam vrh. Znate, kada dođete u jesen života, pred kraj karijere, uvijek želite to završiti na najbolji mogući način.", priča nam Ćiro, ne odustajući od svogt postulata - umrijeti na klupi, gdje se oduvijek osjećako najbolje.

"Imam izuzetnu sreću jer sa svojim igračima imam takav odnos da im mogu komunicirati svoje duševno stanje. Od njih ću u Lisabonu tražiti odlučnost, hrabrost i inteligenciju. Kako ću ih motivirati? Neću toliko tražiti galvanizaciju, već opuštenost kako bi najvažniji adut, a to je nogometna inteligencija bila nazočna. Kada ste previše napaljeni, zna se izgubiti lucidnost...", zbori trener svih trenera, kojemu je sreću u Sarajevu nedavno poželila i hrvatska premijerka Jadranka Kosor.

"Lijepo nam je bilo, iskazala je veliku simpatiju i kazala da polako počinje navijati za BiH."

Ćirinim Zmajevima ponose se i Hrvati, teško je objasnit taj fenomen, mada tako ne izgleda...

"Jako sam zahvalan Hrvatima na potpori... Kod njih se dogodila jedna transformacija i konačno više nisam Ćiro peder, konačno me i ovdje vole."

Na mir i dobro pozvao je i Miralem Pjanić, sjajni starter Lyona, koji je po prvi puta u posjeti Zagrebu. Stigao je još pod svježim dojmom spektakularnog derbija Lyona i Marseillea...

"Imali smo vodstvo 5:4 u 90. minuti, i nismo izvukli pobjedu... Sjajna utakmica, ali već sam to stavio iza sebe. Mislima sam isključivo s reprezentacijom, svjesni smo kakva nam se prilika ukazala. Spreman sam za udarnu postavu, ostalo je na Ćiri. Iako ga ne viđam često kao trenera u klubu, mogu reći da je dobar izbornik. Imamo dobru atmosferu i jedva čekamo utakmicu. Drago nam je što nas bodri toliko navijača, i što će biti uz nas i u Portugalu."

Ronaldo je ipak na popisu Queiroza?

"Uz Messija, radi se o najboljem igraču svijeta. Bit će lakše, naravno, ako ga ne bude u prvoj utakmici..."

Koliko vam znači podrška iz Hrvatske?

"Nisam ni znao da nas tako podržavaju, ali to je sjajno. Tako i treba, zaboraviti sve što je bilo prije... I mi bi navijali za Hrvate da su uspjeli izboriti dokvalifikacije. Žao nam je što nisu."

Pročitajte više