Video kontroverznog finiša: Phelpsova pobjeda čista kao suza

23-GODIŠNJI Michael Phelps osvojio je sedmu zlatnu medalju na OI u Pekingu, u finalu utrke na 100 metara leptir. Nevjerojatni Phelps stigao je u Vodenoj kocki u Pekingu do svoje sedme zlatne medalje na ovim Igrama, a ukupno 13., računajući i šest zlatnih kolajni iz Atene 2004.

> Spitz pozdravio svog nasljednika

Bila je to utrka u kojoj se Phelps najteže dokopao zlata, i prva u kojoj nije oborio svjetski rekord! Vodio je veliku borbu sa Srbinom Miloradom Čavićem, kojeg je na kraju nadmašio za samo jednu stotinku sekunde! Nije bila tajna da će Phelps najteže doći do zlata upravo u ovoj disciplini, gdje je konkurencija nemilosrdna, a pritisak neizdrživ. Ili, u Phelpsovom slučaju, gotovo neizdrživ.

U cilj je stigao s vremenom 50.58, novim olimpijskim rekordom. Svjetski rekord (50.40) nije uspio oboriti. Treće mjesto i brončanu medalju osvojio je Australac Andrew Lauterstein koji je prestigao favoriziranog Crocketta, i time samo potvrdio koliko je jaka konkurencija na stotki delfina.

Čavić je vodio do posljednjih metara, ali u kontroverznom finišu, Phelps je bio brži za pola zamaha. Naši susjedi brzo su prepoznali veliku urotu, no bila je to senzacionalna utrka.

Michael Phelps izjednačio je rekord svog sunarodnjaka Marka Spitza, koji je na Olimpijskim igrama u Münchenu osvojio sedam zlatnih medalja, svih sedam sa novim svjetskim rekordima. Phelps ih je oborio šest, sedmi nije uspio, ali će u nedjelju imati priliku nadmašiti Spitzov podvig, u posljednjoj finalnoj disciplini na plivačkim natjecanjima u Pekingu, utrci štafeta 4x100 mješovito, u kojoj će tražiti priliku za rekordno, osmo zlato na istim Igrama!

Odbijena žalba Srbije

Srpska olimpijska delegacija uložila je žalbu na službeni rezultat finalne utrke plivača na 100 metara leptir. Nakon što se Amerikanac Michael Phelps dokopao sedme zlatne medalje u Pekingu, svladavši Čavića za samo jednu stotinku sekunde, Phelps je plivao 50.58, a Čavić 50.59, srpska olimpijska delegacija uložila je žalbu na službeni rezultat utrke.

Pobjednika je bilo nemoguće odlučiti prostim okom. Srpska je delegacija isprva napisala pritužbu Međunarodnoj plivačkoj federaciji (FINA) smatrajući da je Čavić morao pobijediti. No, nakon što su pogledali usporenu snimku, povukli su je. Snimka NBC-a zorno prikazuje da je Phelps prvi udario rukama u blok.

"U Fini su zaustavljali snimku završnice svaku desetinu sekunde kako bi ispravno odlučili tko je pobijedio", izjavila je glasnogovornica američke plivačke reprezentacije. 

Olimpijske igre, plivanje, finale 100 metara leptir (muški):

1. Phelps (SAD) 50.58

2. Čavić (Srb) 50.59

3. Lauterstein (Aus) 51.12

D.C.
Foto: AFP

Pročitajte više