Video: Najveće sudačke katastrofe

SUDAČKE odluke kojima je Tom Ovrebo sinoć razljutio igrače i navijače Chelsea samo je jedna kap u moru katastrofalnih suđenja u svijetu nogometa.

U Kupu Uefa 2001. na utakmici Liverpoola i Rome, sudac Jose Garcia-Aranda također je prozvan zbog kontroverznog jedanaesterca. Dosudio je penal za Romu nakon što je Marcus Babbel igrao rukom u šesnaestercu, da bi nakon nekoliko trenutaka promijenio odluku i time izazvao bijes Rimljana.

Velški sudac Clive Thomas na Svjetskom prvenstvu 1978. svirao je kraj utakmice u trenutku kad je Zico zabio gol iz kornera koji bi Brazilu donio pobjedu.

Dougie Smith dodijelio je žuti karton Paulu Gascoignu jer mu je isti igrač na neprimjeren način vratio karton koji mu je ispao na utakmici škotskog prvenstva.

Stuart Attwell je Readingu poklonio "fantomski" gol protiv Watforda nakon što je lopta već prešla out-liniju. U tom je slučaju linijski sudac najviše utjecao na Atwellovu odluku.

Tuniški sudac Daami prosudio je da Nigerijac Ikpebe nije postigao pogodak s jedanaest metara na Afričkom Kupu nacija 2000. godine. Iako je lopta očito ušla u gol nakon što se odbila od prečke, Daami je presudio u korist Kameruna koji je tako pobijedio 4:3. Uslijedili su neredi.

Na Svjetskom prvenstvu 1986. sudac Ali Bin Nasser postao je poznat po tome što je na utakmici Argentine i Engleske previdio čuveno Maradonino igranje rukom.

Svi se još dobro sjećamo Grahama Polla i čak tri žuta kartona koja je dodijelio Josipu Šimuniću na svjetskom prvenstvu u Njemačkoj 2006. godine. Hrvatska je tada igrala protiv Australije (i ispala), a Poll više nikad nije sudio međunarodnu utakmicu.

I.G.
Foto: AFP

Pročitajte više