Video: Ne znate ništa o novostima u F1? Schumacher ih objašnjava navijačima

UOČI početka nove sezone Formule 1 Michael Schumacher svojim je navijačima objasnio tri najveće novosti na bolidima: povratak Pirellijevih guma i KERS-a te pomična stražnja krilca.

Najbolji vozač F1 svih vremena učinio je to u promotivnom videu za svoju momčad, Mercedes GP, za koji će i ove godine voziti zajedno sa sunarodnjakom Nicom Rosbergom.

"Od ove godine vozit ćemo na Pirelli gumama, i karakter bolida morat ćemo prilagoditi karakteru guma", naglašava Schumacher.

Uz gume, najveća je promjena KERS: "To je sistem očuvanja kinetičke energije, koja se pritiskanjem crvenog gumba na upravljaču po izlasku iz zavoja može iskoristiti na ravnom dijelu staze, kako bi pretekli nekog ispred sebe. O samom vozaču ovisi kad će i koliko koristiti KERS", dodao je najstariji među vozačima.

Pretjecanja u utrkama zalog su atraktivnosti, samim time i veće gledanosti, koja pak u oktanski cirkus dovlači sponzore. U njihovom nedostatku FIA je odlučila uvesti promjene vezane za stražnja krilca, koja se od ove sezone mogu pomicati. Schumi je to detaljno obrazložio:

"Kad se vozimo iza nekog bolida, podešavanjem stražnjeg krilca dobivamo na brzini, što ipak ne mora nužno značiti da ćemo preteći suparnika. Unatoč tome, svakako bi trebalo garantirati veći broj pretjecanja", zaključio je Schumacher.

Pročitajte više