Video: Richard Jefferson novo pojačanje San Antonio Spursa

KRILNOG košarkaša Richarda Jeffersona Milwaukee Bucksi u utorak su mijenjali za iskusni tercet iz San Antonio Spursa: Bruce Bowena (38), Kurta Thomasa (36) i Fabricija Oberta (34).

Nakon toga Bucksi su argentinskoga krilnog centra Oberta dali u Detroit Pistonse za krilnog igrača Amira Johnsona (22), mlađega, perspektivnijeg i jeftinijeg igrača.

Svi klubovi koji su sudjelovali u poslu smatraju da su odigrali dobro: Spursi, prosječno najstarija momčad NBA lige, dobila je vrhunskog igrača koji će istog trenutka moći pomoći okosnici koju čine Tim Duncan, Tony Parker i Emanuel Ginobili. Bucksi su se pak riješili golemog udjela u “salary capu”, obzirom da će u sljedećim dvjema sezonama Jefferson zaraditi 29.2 milijuna eura. Spursi su si tak trošak mogli priuštiti, a Bucksi će, uz dva iskusna igrača, dobiti manevarski prostor za traženje pojačanja među slobodnim agentima.

"Richard Jefferson pomoći će nam pri tranziciji u novu eru", izjavio je generalni menadžer Spursa R. C. Buford.

Jefferson je u Milwaukee stigao prošle godine iz New Jerseyja potpisavši trogodišnji ugovor. Prošle je sezone imao prosjek od 19.6 koševa i 4.6 skokova u prosjeku započevši sve 82 utakmice u regularnom dijelu sezone te ostvarivši za sebe rekordno kvalitetan postotak šuta za tri poena (39.7%).

San Antonio u Jeffersonu vidi kariku koja bi mogla pomoći momčadi prvenstveno u napadu, gdje je najosjetljivija, što se najbolje vidjelo ove sezone u doigravanju u kojem je San Antonio poražen već u prvoj rundi od Dallas Mavericksa, što mu se nije dogodilo još od 2000. godine.

Protiv Dallasa su u napadu za Spurse vukli samo Tim Duncan i Tony Parker, a kako je Manu Ginobili radi ozljeda (oba gležnja) propustio praktički cijelu sezonu, drugih rješenja momčad nije imala. Jedna od glavnih zvijezda Spursa, francuski razigravač Tony Parker, javno je podržao trade."Jefferson je sjajno krilo i profil igrača kakvog nemamo u svojoj momčadi", rekao je Parker.

Minnesota daje dva igrača za pick na draftu i trojicu prinova

Dvojicu vrlo dobrih košarkaša, beka Randyja Foyea (26) i krilo Mikea Millera (29), odlučili su pustiti u NBA klubu iz Minnesote u Washington Wizardse za njihov, peti pick u prvom krugu drafta.

Timberwolvesi će tako na draftu uoči sezone 2009/2010 u njujorškom Madison Square Gardenu birati čak četiri puta u prvom krugu. Ktome, dobit će još trojicu manje značajnih igrača iz Washingtona: Etana Thomasa, Dariuša Songailu i Oleksija Pečerova. S njima će također dobiti pregršt mogućnosti oko slaganja momčadi za budućnost, koja će se vrtjeti oko mladih zvijezda Ala Jeffersona i Kevina Lovea.

Transfer još nije definitivno realiziran, ali je potvrđen od izvora iz obaju klubova. Minnesota će u četvrtak birati peta, šesta, 18. i 28. po redu u prvom krugu drafta. Cilj im je dobiti španjolskog razigravača Rickyja Rubija i dominantnog centra Hasheema Thabeeta, 221 centimetar visokog Tanzanijca koji je prošle sezone briljirao na Sveučilištu Connecticut.

Totalsport
Foto: AFP

Pročitajte više