VIDEO Torcidaš optužuje, Ostojić zatražio istragu: "Stavili su pred nas baklju, teleskop i speed. Dogovarali su što će nam prišiti"

Screenshot: Dalmatinski portal 

ZAGREBAČKA policija podvukla je crtu nakon derbija i službeno objavila da je zbog korištenja pirotehnike, nepoštivanja zaštitnih mjera, te nenošenja osobnih iskaznica privela 81 osobu. Masovna privođenja zabilježena su na Glavnom kolodvoru, gdje je oko podneva policija na pod poslagala 50-ak torcidaša i oduzela im arsenal pirotehničkih rekvizita i hladnog oružja, poput boksera, štitnika za zube, suzavca i teleskopa. 

Našim reporterima, ali i građanima, tijekom izgreda na Glavnom Kolodvoru policija je zabranila da iz neposredne blizine snimaju i fotografiraju torcidaše koji su na na podu čekali policijsku maricu. Amaterske snimke su se ipak proširile, a pojedini navijači požalili su se i na postupanje interventnih policajaca. 

Video materijal koji je u posjedu Dalmatinskog portala prikazuje policajca koji gazi jednog od navijača dok leži na podu. 27-godišnjak je želio ostati anoniman, ali je iznio svoju priču. Priznao je da su palili baklje na trgu ispred Importane centra, ali i iznio teške optužbe na račun zagrebačke policije. 

"Bilo nas je dvadesetak, zapalili smo baklju i počeli navijati. Tada je interventna policija uletjela i bacila nas na tlo. Ne znam zašto me policajac ugazio. Nisam mu dao nikakav povod, iz čista mira me ugazio. Tek sam ga tada pitao: "Što radiš, nisam ti ja četnik!", a onda su uletjeli i ostali. Odveli su me sa strane, taj mi je interventni policajac uzeo osobnu i rekao da sada zna gdje živim i da će mi doći kući. Pitao sam jesam li došao raditi nerede po Zagrebu. Dva puta mi je glavom udario u onu staklenu reklamu. Sve su to gledali ljudi koji su se tu zatekli. Rekao sam mu da nije normalan i onda sam sam glavom udario o to staklo i kazao mu: Evo, ako to treba raditi, mogu i sam"

"Tek u stanici doživio sam šok. Stavili su ispred mene i prijatelja baklju, teleskopsku palicu i speed. Između sebe su se policajci dogovarali što će nam staviti na teret. Odlučili su da će meni pripisati baklju, a zanimljivo je da su me prije toga čak tri puta pretresli i nisu našli ništa. Nisam ništa htio potpisati, pa su mi "prišili" bengalku. Ali zbog te nekooperativnosti sam po izlasku iz postaje morao proći kroz špalir. Njih 5-6 me udaralo nogama i rukama..." ispričao je torcidaš i kao dokaz pokazao snimku i modrice po licu i tijelu. 

Index je zbog optužbi koje je iznio 27-godišnji navijač Hajduka odmah kontaktirao PU zagrebačku.

"Vezano uz video snimku koja je objavljena na portalu, a prikazuje postupanje policije prema navijačima, izvješćujemo da je ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić zatražio od Službe za unutarnju kontrolu MUP-a utvrđivanje svih okolnosti i činjenica vezanih uz postupanje policije.
Nakon nalaza Službe za unutarnju kontrolu o svemu utvrđenom pravovremeno ćemo izvijestiti javnost", priopćili su nam. 

Također, policija je za Index objasnila da je većina navijača, njih 70, privedena tijekom dana upravo na Glavnom kolodvoru. Tereti ih se prema Zakonu o navijačima, čl.4 i čl. 32 a) (pirotehnika i nepoštivanje zaštitne mjere) te prema Zakonu o prekršajima protiv javnog reda i mira, čl. 17 (vrijeđanje službene osobe). 

Pročitajte više