Dva partnerska kluba Hajduka bi mogla ispasti iz lige

Foto: Nikola Vilić/CROPIX

HAJDUK je u subotu svladao Rudeš 5:1 na praznom Poljudu i tako matematički potvrdio treće mjesto na kraju SuperSport HNL sezone. Budući da su ispali i u polufinalu SuperSport Hrvatskog nogometnog kupa porazom 0:1 od Dinama na Poljudu, jasno je da je sezona rezultatski debelo ispod postavljenih ciljeva kluba. Uz to, događaju se promjene u strukturama kluba pa je tako imenovan novi predsjednik Ivan Bilić, a očekuje se dolazak dodatnog člana Uprave zaduženog za sportska pitanja.

Jasno je da Hajduku nisu cvjetale ruže u drugom dijelu sezone, kad je prosuo sve što je mogao, ali situacija nije nimalo bolja u partnerskim klubovima Bijelih. Podsjetimo, Hajduk ima formaliziranu suradnju s tri kluba: Solinom, slovenskim Radomljem i BiH prvoligašem Širokim Brijegom. Dva od tri kluba bi vrlo lako mogla ispasti iz svojih liga na kraju sezone, što će biti razlog za ozbiljne razgovore o tome hoće li se te suradnje nastaviti.

Solin klizi prema trećem rangu hrvatskog nogometa

Geografski najbliži klub-partner i ujedno jedini službeni u Hrvatskoj je Solin koji je u jako lošoj situaciji. Do kraja sezone je ostalo još pet kola, a Solin je uvjerljivo posljednja momčad SuperSport Prve nogometne lige. Zaostaju šest bodova iza Orijenta koji drži mjesto koje vodi u dodatne kvalifikacije za ostanak, a sedam bodova za BSK-om u zoni spasa.

Od samostalnosti Hrvatske Solin je sve sezone igrao u drugom rangu osim 2014./15. i 2015./16., kada su igrali tadašnju 3. HNL - Jug. Ispadanje u niži rang ove sezone bi bio težak udarac za klub osnovan 1919. godine koji trenutno vodi bivši trener Hajduka Luka Bonačić. U slučaju ispadanja vjerojatno bi se Hajduk okrenuo suradnji s Dugopoljem ili Croatiom iz Zmijavaca. Koristeći pravilo dvostruke registracije, za Solin su ove sezone igrali igrači Hajduka koji su mahom prošle sezone sudjelovali u velikom uspjehu juniora koji su igrali finale Lige prvaka mladih.

Krilni napadač Roko Brajković (18) upisao je 17 nastupa i dva gola, veznjak Ante Kavelj (18) je upisao osam nastupa, trenutni prvi vratar Hajduka Borna Buljan (19) je branio u 14 utakmica, stoper Mateo Jurić-Petrašilo (19) je nastupio osam puta, desni bek Niko Đolonga (19) je upisao 12 nastupa, napadač Jere Vrcić je upisao jedan nastup prije nego što ga je Hajduk poslao u Široki Brijeg, gdje se teško ozlijedio.

Od nešto starijih igrača veznjak Ivan Ćubelić (20) upisao je 12 nastupa i zabio dva gola, napadač Filip Čuić (21) je u osam utakmica zabio tri gola, a najbolje je šansu iskoristio lijevi bek Šimun Hrgović (20), koji je za Solin upisao 16 nastupa i kasnije izborio mjesto u prvoj momčadi, za koju je nastupio u osam utakmica. Nažalost, ozlijedio se prije dva tjedna u utakmici protiv Osijeka (1:2) na Poljudu.

Radomlje se već isplatilo, ali ugovor o suradnji uskoro završava

Hajduku se suradnja sa slovenskim Radomljem već debelo isplatila jer je preko tog kluba među Bijele došao Niko Sigur, koji je u posljednjih godinu dana standardni prvotimac, igra za U-21 reprezentaciju, a stigao je i do pretpoziva izbornika seniorske vrste Zlatka Dalića. Suradnja s Radomljem je formalizirana u prosincu 2021. godine, kada je potpisan ugovor na tri godine uz mogućnost produženja za još tri.

Situacija Radomlja je samo neznatno bolja od one u kojoj se nalazi Solin te je, ako ispadne u drugu slovensku ligu, teško očekivati da će Hajduk nastaviti suradnju. Radomlje se u ovom trenutku nalazi na pretposljednjem mjestu koje vodi u dodatne kvalifikacije za ostanak u ligi te imaju bod prednosti u odnosu na posljednji Aluminij, ali i utakmicu više. Aluminij u utorak igra u gostima kod Mure te bi mogli preskočiti Radomlje, a do kraja prvenstva će tada ostati još tri kola.

Radomlje je počelo igrati u prvom rangu slovenskog nogometa u sezoni 2021./22., kada je i započela suradnja s Bijelima, te su prethodne dvije sezone završili prvo na šestom, a potom na sedmom mjestu. Ove sezone je Hajduk u Sloveniju na posudbu poslao četiri igrača.

Madžid Šošić bi mogao dobiti šansu u Hajduku

Najzvučnije ime među njima je stoper Dominik Prpić (19), koji se u drugom dijelu ove sezone nametnuo u prvoj momčadi Hajduka, a Bijeli su ga na posudbu u Radomlje poslali prošlog ljeta kako bi skupio minutažu nakon ozljede i mononukleoze koja ga je zadesila prošlog proljeća. Prpić je u Radomlju skupio 13 nastupa prije povratka na Poljud.

Lijevi bek Elvis Letaj (20) je dva puta slan u Radomlje ove sezone. Prvo je na ljeto tamo proveo svega mjesec dana i doživio tešku ozljedu koljena. Hajduk ga je vratio u Split na rehabilitaciju i onda opet poslao u veljači u Sloveniju da skuplja minute nakon ozljede te je skupio devet nastupa ove sezone. Pomalo zaboravljeni bivši kapetan juniora Hajduka Ivan Krolo (21) ove je sezone za Radomlje nastupio u 27 utakmica.

Svoju priliku u Radomlju je najbolje iskoristio Madžid Šošić (21), koji je najsvjetlija točka momčadi. Ofenzivni veznjak je u 32 nastupa upisao deset golova i tri asistencije. On je aktualni član U-21 reprezentacije Bosne i Hercegovine, bio je na ljetnim pripremama s Hajdukom, ugovor mu traje do 2026. godine i na ljeto puni 22 godine. Ako nakon ove sezone ne dobije priliku da se nametne u Hajduku, neće je dobiti nikad.

Široki Brijeg je u najboljoj situaciji

Najsvježija suradnja je ona s BiH prvoligašem Širokim Brijegom. Ugovor o suradnji je potpisan prošlo ljeto te se čini da će se i nastaviti iduće sezone ako čelni ljudi na Poljudu ne budu imali drugačije ideje. Široki je trenutno sedmoplasirana momčad lige i čini se da su mirni za ostanak u ligi. Predzadnjoj Tuzli bježe osam bodova uz utakmicu više, a do kraja imaju odigrati još pet kola.

Takva pozicija je već godinama uobičajena za Široki, koji je dva puta osvajao BiH ligu, no posljednji put 2006. godine. Suradnja je ovdje imala jaki trenerski pečat jer je prošlosezonski trener juniora Hajduka Marijan Budimir na ljeto preuzeo seniorsku momčad Širokog, no smijenjen je u prosincu nakon što je u 19 utakmica ostvario sedam pobjeda. Trenutni trener Hajduka Jure Ivanković je u sklopu ove suradnje napustio prošlo ljeto juniore Širokog i preuzeo kadete Hajduka.

Od igrača na posudbi se svakako ističe ime prošlosezonskog kapetana juniora Bijelih Marka Capana (20), koji je u 22 utakmice za Široki zabio jedan gol i upisao dvije asistencije. Drugi posuđeni igrač je bio već spomenuti Vrcić, koji je upisao četiri nastupa prije nego što se ozlijedio i vratio u Split.

 

Pročitajte više