NBA

VIDEO Trenutak koji je prelomio seriju. Booker ismijavao Dončića, Luka ga uništio

Foto: Profimedia

DEVIN BOOKER napravio je barem jednu pogrešku koja je detonirala eksploziju zvanu Luka Dončić. Zvijezda Phoenix Sunsa u nekoliko je navrata tijekom serije s Dallasom ismijavala slovensku zvijezdu. Dončić je uzvratio demoliranjem lanjskih finalista u posljednje dvije utakmice, a Mavericksi su prošli u prvi finale Zapada nakon povijesne titule 2011. godine.

Luka Special

Krajem pete utakmice, koju su Sunsi uvjerljivo dobili 110:80, Booker je nakon jednog kontakta pao na parket i dugo ostao ležati na prsima. Nakon što je pokazao lice, na njemu se vidio širok osmijeh. "Lukina specijalnost", rekao je Booker u kameru ustajući s parketa, aludirajući na njegovo afektiranje nakon prekršaja.

U istoj je utakmici Booker u jednom trenutku, tijekom prekida igre, uzeo Dončiću loptu iz ruku, što je Slovenca evidentno naživciralo. Phoenix je tom pobjedom poveo 3:2 u seriji i trebala mu je još samo jedna da dovrši posao. 

Ali ni u jednom trenutku nije bio ni blizu. Dallas je u idućih 96 minuta pomeo Sunse ukupno 60 razlike u pobjedama 113:86 i 123:90 te preokretom na 4:3 izborio finale Zapada protiv Golden State Warriorsa.

"Volim protivnički trash-talk, to me pokreće. Zabavno je, to je košarka. Bit će još puno trash-talka, meni se to sviđa i to je za mene kompetitivna košarka", objasnio je Dončić, koji je Bookeru u posljednje dvije utakmice odlučio pokazati što je pravi "Luka Special".

Uništio Bookera u iduće dvije utakmice

Ne samo da je napadački odigrao dvije "dončićevske" utakmice, nego je i pomogao da se dvije najveće zvijezde protivničke momčadi potpuno ugase. U šestoj utakmicu Dončić je s 33 koša, 11 skokova, osam asistencija i četiri ukradene lopte u svakoj kategoriji samostalno nadmašio zajednički učinak Bookera i Chrisa Paula.

U odlučujućoj sedmoj utakmici serije u Phoenixu u prvom je poluvremenu zabio 27 poena, kao cijela momčad Sunsa zajedno. Imali su Mavsi i +42, pa Dončić nije ni igrao u posljednjoj četvrtini i zaustavio se na 35 koševa, 10 skokova i četiri asistencije. Paul i Booker zajedno su postigli 21 poen, četiri skoka i šest asistencija, a provokator Booker šutirao je 3/14.

Prvi nakon Kobea i Shaqa

Imao je Dončić u sinoćnjoj utakmici lijepu pomoć od Spencera Dinwiddieja, koji je zabio 30 koševa. Njih su dvojica postali prvi suigrači s barem 30 poena u sedmoj utakmici nakon Kobea Bryanta i Shaquillea O'Neala protiv Sacramenta prije okruglo 20 godina.

Pročitajte više