Dinamo u Ligi prvaka

VIDEO Vlak sa zloglasnim huliganima uz veliku bakljadu na putu prema Zagrebu

Foto: Facebook

NAVIJAČI Ferencvarosa krenuli su prema Zagrebu, gdje njihov klub večeras od 20 sati igra u 3. pretkolu Lige prvaka protiv Dinama. Očekuje ih se oko 1500, a jutros su uz bakljadu krenuli vlakom iz Budimpešte. 

"Crne majice! Ovoga puta smo u crnom, kratke i duge majice i jakne, onaj tko ne dođe u crnoj majici, neće se ukrcati na vlak", poruka je zloglasnih Green Monstersa koji bi u Zagreb trebali stići oko 18.30. Na Borongaju će ih dočekati policija i odmah sprovesti prema Maksimiru. 

Ferencvaros godinama plaća astronomske kazne zbog brojnih tučnjava, ali i rasističkih ispada svojih navijača. Uglavnom izazivaju kaos gdje god se pojave, a hrvatska javnost upoznala ih je prije 13 godina kada su uoči rukometne utakmice demolirali kafiće po Koprivnici.

Najvatreniji navijači Fradija (nadimak najpopularnijeg mađarskog kluba) bojkotirali su utakmice tri i pol godine zbog predsjednika Gabora Kubatova. On je 2014. godine otvorio novi stadion i uveo dotad neviđenu represiju u vidu identificiranja navijača putem skeniranja.

Otad je za ulazak na navijačku tribinu potrebno - sve. Svaki navijač bio je dužan izraditi identifikacijsku karticu koja je sadržavala otiske prstiju, osobne podatke i navijačku povijest, a njezino izdavanje morao je odobriti klub, u kojem je Kubatov zaposlio redare, plaćenike iz redova najokorjelijih huligana, bivših policajaca, pa čak i ljudi optuženih za ubojstvo.

U studenome 2017. godine Green Monsters, vodeća frakcija Fradijevih ultrasa, objavio je da se vraća na tribine. Bio je to rezultat dugotrajnih pregovora s klupskom upravom u kojem su postignuti kompromisi. 

Oni se prije svega tiču toga da je sektor za ultrase izuzet od sustava skeniranja (osim vođa i 500 drugih navijača koje biraju sami), dio navijača ušao je u konzilij koji se bavi kršenjem klupskih pravila o ponašanju na stadionu, a ultrasi su obećali pružiti vrhuški kluba pomoć u reduciranju nasilja na tribinama.

Poruka iz Dinama

Dinamo je uoči utakmice objavio što nije dozvoljeno unijeti na stadion:

"Ovim putem pozivamo sve navijače, posjetitelje i građane za fer, korektno i sportsko navijanje bez rasističkog i diskriminatornog skandiranja prije, za vrijeme i nakon utakmice. Ujedno pozivamo na suzdržavanje od upotrebe pirotehnike, a sve s ciljem kako bi susret prošao u primjerenom ozračju vrhunskog sportskog događaja.

Pirotehnička sredstva, sve vrste oružja, staklene boce, limenke ili alkoholna pića, sredstva pogodna za napad ili tjelesno ozljeđivanje,  opojne droge i druge nedozvoljene supstance ili drugo što može pokvariti užitak, ugodu i sigurnost ostalih sudionika, igrača ili službenih osoba zabranjeno je i ne smije se unijeti na stadion. Nije dopušteno unošenje kišobrana dužine veće od 30cm te sa šiljatim vrhom.

Svi promotivni, komercijalni, politički ili vjerski predmeti bilo koje prirode, uključujući, ali ne ograničavajući se na zastave, oznake, simbole, letke, zabranjeni su i ne mogu se unijeti na stadion.

Pojedinci koji su pod utjecajem alkohola ili droga ili koji se ponašaju nasilno ili elementima svojeg ponašanja započinju radnje suprotne javnom redu i općoj sigurnosti, mogu biti udaljeni sa stadiona.

Na stadion se može unijeti fotoaparat, mobitel, dalekozor i rasklopni kišobran maksimalne dužine od 30cm. Štake i medicinska pomagala moguće je unijeti uz prethodnu najavu i službenu dozvolu od strane GNK Dinamo."

Pročitajte više