Reprezentacija Srbije

Vidić: Sram vas bilo. Djecu učite da su menadžeri najvažniji

Foto: EPA

BIVŠI igrač Crvene Zvezde, Spartaka iz Moskve i Manchester Uniteda Nemanja Vidić poslao je pismo medijima u Srbiji u kojem se obratio čelnicima Nogometnog saveza Srbije.

Vidić je razočaran neuspjehom reprezentacije Srbije koja je u finalu Lige nacija poražena od Škotske na domaćem terenu nakon penala čime je propustila izboriti plasman na Europsko prvenstvo koje će se igrati naredne godine.

"Izbornik izbori plasman na Svjetsko prvenstvo, a vi ga smijenite"

Istaknuo je da se problemi vuku već dugo i da na ovaj način nogomet u Srbiji ne može napredovati.

"Dosta više! Imam potrebu reći ono što mi je na srcu i podijeliti svoje razmišljanje s javnosti. Ovaj sustav je destruktivan i kratkoročan. Troši nogometne radnike, pravi nogometaše i trenere za kratku upotrebu, postavlja ljude na funkcije sa sumnjivim namjerama. Cijeli sustav radi u interesu menadžera i funkcionera, a ne u interesu nogometa. Dozvoljava ljudima, blago rečen sa sumnjivim biografijama da zarađuju ogroman novac. Sustav koji smjenjuje trenera koji se plasira na Svjetsko prvenstvo?!", napisao je Vidić aludirajući na smjenu Slavoljuba Muslina nakon što je izborio plasman na Svjetsko prvenstvo 2018. godine.

"Igrači moraju surađivati s menadžerima"

Vidić tvrdi da su nogometaši u Srbiji osuđeni na to da rade s menadžerima.

"Nogometaši i treneri su osuđeni na suradnju s takvim ljudima jer su, nažalost, oni ti koji odlučuju o njihovoj sudbini. Uče djecu da je za put do uspjeha bitno tko je tvoj menadžer, a tko trener, jer kvaliteta nije mjerilo, ni nogometno, a ni ljudski. Takav način funkcioniranja kreće od mlađih kategorija. Dok igrač dođe u prvu momčad on je naučio sve suprotno od onoga što bi mu trebalo stvoriti emociju i poštivanje prema dresu koji nosi (sportski i timski duh, fair play, da najbolji igra...). Tek kada se to promijeni onda će se svaki igrač boriti za nastup u takvoj reprezentaciji! Što kaže naš narod: 'Kako siješ, tako i žanješ'. Ovakav sustav traje već dugi niz godina. Kažu, uvijek su igrači i treneri krivi, što je i logično, ali ne što nisu dobri nogometaši, već loši ljudi, neće igrati za reprezentaciju. Nijedan trener/izbornik nije valjao u posljednjih 20 godina, čak ni kada se plasira na Svjetsko prvenstvo! Ali njihov sustav je i dalje dobar!", stoji u priopćenju.

"Kod nas su sposobni oni koji manipuliraju"

Vidić se na kraju pisma pita tko je sljedeća osoba koja će stati iza sustava. Posebno kritizira predsjednika Saveza Slavišu Kokezu.

"Pa iz kog sustava je izašao taj kadar? Sram vas bilo! Javljaju se uvijek poslušnici koji kritiziraju posljedicu, a ne uzrok problema i tako brane predsjednika i truli sustav od kojeg sami imaju koristi godinama, a ne spominju 'uspjehe' koje je postigao predsjednik Saveza (neregularnost prvenstva, nesportski odnosi Zvezde i Partizana, samim tim podjele u društvu, produbio nepovjerenje u srpskom nogometu i sudačkoj organizaciji, da ne pričam o 'uspjesima reprezentacije'). Sposobni ljudi kod nas u nogometu su oni koji manipuliraju sustavom i zakonom! Samo ih pitajte odakle im novac i kako su ga zaradili! Dok se to ne promijeni – nema napretka! Baš me interesira koji će se sljedeći stručnjak javiti da brani takav sustav", napisao je Vidić.

Pročitajte više