Vijeće o OI London 2012.: Računamo na sredstva tekuće zalihe

"SVE dosadašnje olimpijske igre na kojima je nastupila hrvatska olimpijska delegacija imala je potporu državnog proračuna iz tekuće zalihe. Stoga vjerujem da se ništa neće promijeniti te da će HOO nasljedovati sredstava koja su mu potrebna ove godine za četverogodišnji projekt OI London 2012.", izjavio je predsjednik HOO-a Zlatko Mateša na 29. sjednici Vijeća održanoj u Zagrebu u sjedištu HOO-a, raspravljajući o izvršenju plana i programa za devet mjeseci predolimpijske 2011. godine.

Vijeće HOO-a  kojem je predsjedavao, usvojilo je u potpunosti informaciju o izvršenju proračuna HOO-a i odnos planiranih i rashoda prihoda koja su manja za više od 6. milijuna kuna a prema preraspodjeli sredstava državnog proračuna 2011. godine.

Olimpijski kandidati

Vijeće je usvojilo prijedloge o uvrštenju korisnika razvojnih programa prema zahtjevima nacionalnih sportskih saveza koja su obradili nadležni Ured za  olimpijski program i Odjel za razvoj i istraživanje u HOO-u. Tako je u olimpijskom programu stolnotenisač Andrej Gaćina ušao u kategoriju potencijalnih A olimpijskih kandidata dok gimnastičarka Tina Erceg nije  ispunila uvjete za ulazak u program i ostaje u razvojnom programu III. Istom odlukom gimnastičarima Mariju Možniku i Robertu Seligmanu ukinut je status potencijalnih B olimpijskih kandidata jer nemaju više mogućnosti ostvariti pravo nastupa na OI London 2012.  Bacaču diska Rolandu Robertu Vargi Vijeće je potvrdilo status evidentnog olimpijskog kandidata za OI London 2012 (od 1. srpnja 2011.),  bacačici diska Veri Begić status potencijalne A olimpijske kandidatkinje (od 1. lipnja 2011.), a tenisačici Petri Marić status potencijalne B kandidatkinje.

Korisnici razvojnih programa HOO-a

Odlučujući o korisnicama razvojnog programa III Vijeće je prihvatilo da se judašicama Andreji Đaković i Ivani Maranić te hrvaču Ivanu Lizatoviću produlji  od 1. studenoga ove godine pravo korištenje razvojnog programa III. Pravo na sredstva nije ostvarila tenisačica Ana Konjuh koja je kandidirala za sredstva iz programa II kao niti Andrija Mikuljan, streljaštvo, iz programa I. zbog nedostatnih kriterijskih rezultata. 

Sredstva programa sufinanciranja trenera odlukom Vijeća koristit će Davor Jakubek (Hrvatski hrvački savez), Mario Jarnečić (Hrvatski body building savez), Goran Prpić i Andrej Tonejc (Hrvatski teniski savez). 

Partnerski odnos HOO- HL i sport na lokalnoj razini

Vijeće je podržalo plodonosni partnerski odnos sa Hrvatskom lutrijom s kojom će sufinancirati sportske škole iz 12 županijskih sportskih zajednica kao nastavak projekta iz 2010. i programa sporta na lokalnoj razini kada su potpomognuti programi iz 9 sportskih zajednica županija. Prva županijska zajednica, kako je izvijestio glavni tajnik HOO-a Josip Čop, kojoj će se svečano uručiti ček na iznos od 40 tisuća kuna a prema rasporedu dobivenim javnim ždrijebom, bit će Krapinsko- zagorska 7. studenoga 2011.

Međunarodna suradnja i natjecanja

Vijeće je prihvatilo izvješće o nastupu hrvatske sveučilišne delegacije na 27. ljetnoj Univerzijadi u Kini na kojoj je sudjelovalo  145 zemalja sa oko 12 tisuća sudionika, kao i učešću predstavnika HOO-a na međunarodnim skupovima u području marketinga i „sporta za sve“.

Nagrađivanje u HOO-u

Članovi Vijeća prodiskutirali su pravila nagrađivanja Hrvatskog olimpijskog odbora i među inima odlučili da se prihvatiti prijedlog izmjena pravilnika o izboru najuspješnijih sportaša i trenera kao i najuspješnijih sportaša mladih dobnih kategorija kandidata za nagradu „Dražen Petrović“ kao ravnopravne nagrade HOO-a. Izmjene podrazumijevaju „preseljenje“ izbora najvećih nada hrvatskog sporta u kandidature za nagradu „Dražen Petrović“ i uvrštenje rezultata sa Olimpijskih igara mladih kao kriterijskog izbora. Oba pravila objavit će na web stranicama Hoo-a. Vijeće je otvorilo postupak o raspisivanju Natječaja za najveću nagradu HOO-a „Matija Ljubek“ koju će HOO objaviti u jednom od tiskovnih medija i na web stranicama HOO-a.

Pokroviteljstva i potpore

Vijeće HOO-a prihvatilo je pokroviteljstvo nad tradicionalnom Ljetnom školom kineziologa Hrvatske kojoj je HOO bio pokrovitelj punih dvadeset godina i koja će se, 21. po redu, održati u Poreču od 26. do 30. lipnja 2012. godine. Pokroviteljstvo je odobrio i izdavačkom pothvatu olimpijca i sportskog dužnosnika Damira Škare „Management olimpijskih igara" čiji je urednik akademik Vladimir Stipetić. Istu knjigu odlučilo je sufinancirati sa šest tisuća kuna kao i monografiju  o 50. godišnjici Od “Sofke do Zajednice„ otkupom 5o primjeraka za potrebe škola u Osječkoj baranjskoj županiji.

Na zamolbu Hrvatskog športskog plesnog saveza da podupru prijem u hrvatsko državljanstvo Tatsianu Lahvinovich koja je u paru sa Zoranom Plohlom ovogodišnja svjetska prvakinja i s kojim je od 2009. prvi sportsko plesni par u Hrvatskoj sa statusom  sportaša I kategorije, Vijeće je odlučilo dati potporu i pozitivno mišljenje koje daje Ministarstvu unutarnjih poslova na razmatranje.

Pročitajte više