VIŠE NIJE NAJGORI BROJ 1 U POVIJESTI "Evo, osvojila sam ga. Jeste li sad zadovoljni?"

Foto: Getty Images/Guliver Image

PRIJE TOČNO pet godina, tada 22-godišnja Caroline Wozniacki izgubila je četvrtfinale Australian Opena od Kim Clijsters i nakon godinu dana prepustila prvo mjesto na WTA ljestvici.

"Vratit ću se tamo jednom, uopće se ne brinem. Vidim da mediji pričaju o meni kao da sam gotova. Ne brinite se, još je puno dobih godina preda mnom", rekla je Wozniacki nakon tog poraza.

Uvijek je bila na meti kritika zbog slabih rezultata na Grand slamovima, a nakon tog poraza je neslužbeno proglašena najgorim teniskim brojem 1 jer nije osvojila nijedan veliki turnir. Danska tenisačica neizmjernih fizičkih predispozicija te neospornog talenta nikada nije bila najstabilnija "u glavi" i bila je klasični primjer onoga što se u teniskom svijetu naziva "choker". Onaj koji se stisne i preplaši kad je gusto.

Poslije poraza od Clijsters u Melbourneu, Wozniacki je bila na rubu top 10. Ispadala je i vraćala se i jedini bljesak bio joj je finale US Opena 2014. godine koji je izgubila od svoje najbolje prijateljice Serene Williams. U međuvremenu je istrčala i njujorški maraton s vremenom dovoljnim da se kvalificira i u bostonski maraton, ali nije nastupila.

U vrlo čudnom razdoblju u ženskom tenisu u kojem se igračice na prvom mjestu izmjenjuju praktički iz tjedna u tjedan, Wozniacki se nije uspjela nametnuti. Sve od prošle sezone kad je dala naslutiti da je još tu negdje i da ima jako puno za reći.

Oni koji su joj bliski tvrde da je razlog tomu veza s bivšim američkim košarkašem Davidom Leejem, koji je unio mir u Carolinin život i s kojim se zaručila prije par mjeseci. To se vidjelo prošle godine u kojoj je igrala šest finala, a na kraju sezone je osvojila Tokyo i prošetala završnim turnirom sezone u Singapuru gdje je na putu do titule poderala Halep, Svitolinu, Pliškovu i Venus Williams.

Na prvom turniru ove sezone igrala je finale u Aucklandu gdje je pomalo iznenađujuće izgubila od Julije Goerges, ali je pokazala da je u odličnoj formi.

U 1. kolu Melbournea lako je riješila Rumunjku Buzarnescu i onda na centralnom terenu u trećem setu gubila 5:1 i 40:15 protiv Hrvatice Jane Fett. Ona Wozniacki iz 2012. godine bi još taj jedan forhend bacila u aut, rekla da joj je smetalo 40 stupnjeva koliko ih je bilo tog dana u Melbourneu i ispala u 2. kolu.

No, smirena i koncentrirana Wozniacki počela je igrati puno pametnije, imala je i malo sreće te dobila set 7:5. Tako to ide. Nakon takvog meča ti se otvori i ždrijeb pa do finala igraš protiv Kiki Bertens, Magdalene Rybarikove, Carle Suarez Navarro i Elise Mertens. Putem ispadnu svi drugi favoriti, kojih ima jako puno kad nema Serene Williams, i eto te u finalu.

Jadna Simona Halep. Nekoliko je pitanja u današnjem sportu, općenito, na koje nema odgovora. Recimo, koliko će još tisuća golova u karijeri zabiti Leo Messi, do kad će trajati Roger Federer i kako Simona Halep još nije osvojila Grand slam.

Fantastična Rumunjka, kad je zdrava i u top formi, briše pod s protivnicama. Doslovno. Ali, kad dođe u finale ili blizu finala Grand slama jednostavno se raspadne. Sva tri finala koja je igrala izgubila je u tri seta i u sva tri je bila jako blizu. Imala je i 4:3 sa servisom u trećem setu u današnjem finalu Australian opena protiv Wozniacki.

"Strašno mi je žao da sam baš tebe morala pobijediti, oprosti", govorila je Wozniacki nakon finala, a Halep se samo nasmijala, kao da je htjela reći "je, jako ti je žao".

"Sigurna sam da je pred nama još puno ovakvih mečeva i sigurna sam da ćeš i ti jednom otići do kraja", dodala je Wozniacki, koja je briznula u plač nakon što je Halep bekend na meč loptu zabila u mrežu.

Emocije su je preplavile. U emotivnom istupu zahvalila se svojem ocu koji je njezin trener od sedme godine, otkad se počela baviti tenisom.

"Da budem potpuno iskrena, jutros sam bila potpuno slomljena od nervoze. Bila sam strašno nemirna uoči finala i da nije bilo mog Davida da me smiri, ne znam kako bih igrala. Presretna sam što mi više nitko neće govoriti da sam broj 1 bez osvojenog Grand slama, valjda su sad zadovoljni. Ovo sam sanjala cijeli život", rekla je Wozniacki, od ponedjeljka nakon šest godina ponovno prva tenisačica svijeta.

Ovaj put s Grand slamom u džepu.

Pročitajte više