Više od 1500 djece na Trgu bana Jelačića u Zagrebu, Srna se družio s malim sportašima

Foto: Sportske igre mladih

ZAGREB je u četvrtak postao i sportsko-edukativni centar Hrvatske. Trg bana Jelačića preplavili su osnovnoškolci iz Zagreba spremni za natjecanja u graničaru i atletici kao i njihovi mali i veliki navijači. Program je započeo pozdravima i zajedničkim paljenjem plamena Turneje radosti koji su zapali Davor Božinović, ministar unutarnjih poslova Zdravko Marić, predsjednik Plazma Sportskih Igara mladih i naš proslavljeni nogometaš Darijo Srna koji je baklju donio u pratnji malih sportaša. 
 
Božinović je istaknuo: ''Presretan sam što je toliko djece danas na glavnom zagrebačkom trgu jer oni su razlog zbog kojeg smo se okupili. Ono što je dobro i plemenito je osigurati djeci sport, ali i sigurnost. Mi smo zajedno s Plazma Sportskim igrama mladih spojili te dvije inicijative, jedna je edukativni program Ministarstva unutarnjih poslova, a druga Plazma Sportske igre mladih i kroz zabavu i sport smo došli u poziciju da pred puno djece govorimo o tome.''
 
Darijo Srna, dugogodišnji ambasador i podržavatelj igara, družio se s djecom i spremno pozirao za selfie, a kao zahvalu za dugogodišnju podršku primio je i počasnu plaketu Plazma Sportskih igara mladih. 
 
Zdravko Marić istaknuo je dugogodišnje prijateljstvo Plazma Sportskih igara mladih i Darija Srne i dodao:
 
''Zahvaljujem gospodinu Božinoviću koji je i prije nego je postao ministar imao sluha za Igre i prepoznao njihov potencijal. Moram zahvalili i Vladi RH na podršci na čelu s premijerom g. Plenkovićem, ali i svim sponzorima i partnerima jer nam omogućavaju da sve aktivnosti uvijek budu besplatne za svu djecu.''
 
U sportskom dijelu programa sudjelovalo je 1500 osnovnoškolaca s područja Zagreba koji su se natjecali u turnirima u graničaru i utrci na 60 metara. Pobjednici su se plasirali na državnu završnicu Plazma sportskih igara mladih koja će se održati u krajem lipnja.
 
Na događanju su bili veliki informativno-edukativni korneri za djecu i mlade velike nacionalne preventivne kampanje ''Zajedno više možemo - u akciji s policijom'' u kojem su se  provodile aktivnosti Ministarstva unutarnjih poslova i njihovih partnera. Kampanja se sastoji od niza preventivnih aktivnosti i animacijskih događanja  ciljano usmjerenih na promicanje zdravih stilova života u duhu sporta kao i promicanje pozitivne kulture navijanja koja isključuje svaki oblik huliganizma, nasilja,  diskriminacije i govora mržnje te poziva na fair play igru, toleranciju i korektno navijanje. 
 
Osnovnoškolci i građani mogli su naučiti sve o ponašanju u prometu, isprobati simulatore, dobiti edukaciju iz krim policije i obići policijska vozila i motore. Vatrogasci su dijelili  svoja iskustva i 
znanje te upoznala djecu i mlade sa svojom opremom, a pripadnici Crvenog križa organizirali su edukativne radionice.
 
Plazma promotori osigurali su fine kekse kao predah između natjecanja i aktivnosti. Coca-Cola kutak bio je pun okrijepe za sve, a kako bismo svi bili savjesni i očuvali našu prirodu sve bočice sokova i vode smo prikupljati za recikliranje. Hrvatska pošta je nas vom štandu propagirala posebne ponude i pogodnosti.
 
Nakon paljenja plamena u Zagrebu, Turneja će nastaviti svoj put središnjim trgovima u gradovima u kojima će se održavati javne manifestacije u sklopu Turneje radosti Plazma Sportskih igara mladih tijekom svibnja.
 
Plazma Sportske igre mladih, sportsko-edukativni projekt za djecu i mlade u 2018. godini održat će se po 22. puta i to u kontinuitetu od 1996. godine. U središtu svih proteklih godina djelovanja Plazma Sportskih igara mladih su osnovnoškolci i srednjoškolci. Cilj im je da kroz druženje i sport promiču zdrav pristup životu i pozitivne socijalne vrijednosti kao alternativu svim negativnim činiocima današnjice. Plazma Sportske igre mladih su najmasovnija amaterska sportska manifestacija u Europi koja pruža priliku djeci osnovnoškolskog i srednjoškolskog uzrasta da potpuno besplatno od ožujka do kolovoza sudjeluju u vrhunsko organiziranim natjecanjima u 10 sportova (HEP rukometni turnir, Kinder sport turnir u uličnoj košarci, Hrvatska pošta cup teniski turnir, odbojci, odbojci na pijesku, šahu, stolnom tenisu, mali nogomet, graničar, atletika). Igre se trenutno održavaju u 3 zemlje - Hrvatska, Bosna i Hercegovina i Srbija, s namjerom širenja u još veći broj zemalja. U 22 godine Plazma Sportske igre mladih okupile su preko 1.400.000 djece i mladih.
 

Pročitajte više