Vogrinec: Super-veleslalom treba ukinuti

TONE VOGRINEC, dugogodišnji direktor slovenske skijaške reprezentacije, žestoko je napao FIS organizaciju povodom nedavne teške ozljede Matthiasa Lanzingera.

Uoči druge slalomske vožnje u Kranjskoj Gori, nekadašnji direktor slovenske reprezentacije govorio je za nacionalnu slovensku televiziju o aktualnom stanju u alpskom skijanju:

- Kada govorimo o padu Lanzingera trebamo govoriti o loše postavljenoj stazi. Odnosno o vratima koja su stajala dva metra previše u desno. Dvadesetak skijaša su za milimetar izbjegli tragediju kakva se dogodila Lanzingeru. K tome se nadovezala velika greška što u cilju nije bilo helikoptera koji bi odmah odveo Lanzingera, već se pomoć tražila putem turističkog helikoptera - rekao Vogrinec.

U prilogu koji se uglavnom doticao velike nesreće u norveškom Kviftjellu svoj sud je rekao i najbolji spustaš posljednjih deset godina, Lanzingerov sunarodnjak Hermann Maier.

- Svaki put prije starta utrke gledam gdje je helikopter koji mi donekle daje sigurnost. I nadam se kako je u blizini kvalitetna liječnička pomoć, ako je potrebna. Ali, ako se nešto neće promijeniti nakon ove utrke gdje se Lanzinger ozlijedio, onda neće nikada - rekao je Maier.

Inače, Tone Vogrinec je govorio i o super-veleslalomu kao najnovijoj disciplini, a za koju Ante Kostelić već godinama govori kako je nepotrebna.

- Apsolutno se slažem s tim, jer u toj disciplini skijaši kao u spustu jure 120 kilometara na sat, a ima daleko više zavoja i tehničkih zamki na stazi. I sada samo zamislite kako bi bilo da pokupite vrata sa 120 km/h. Meni nije jasno zašto se održava super-veleslalom kao disciplina jer sad imamo jako zanimljivu super kombinaciju koja je i interesantnija i manje opasna. No, sve je to zbog novca. Super-veleslalom je nova utrka na Olimpijskim igrama ili Svjetskim prvenstvima, to je nova prilika za sponzore i novce, a to što su ljudi u opasnosti, to je neka druga priča - rekao je Vogrinec.

Uz to je legendarni skijaški radnik iznio još jednu teoriju koju zastupa dugi niz godina.

- Da bi sve bilo zanimljivije po meni se nikako ne smije dogoditi da slalomsku prvu vožnju vozi sedamdeset skijaša. Treba ih biti trideset, pa neka se i tri puta spuste niz stazu. Ali, zato dan ranije treba održati kvalifikacije u kojem bi se jedan dio borio za plasman među trideset. Tako bi veći dio skijaša dobio mogućnost napredovanja i sve bi bilo daleko zanimljivije - završio je Vogrinec.

Totalsport

Pročitajte više