WADA: TEST URINA JEDINI OTKRIVA EPO

Mada skuplji od testa krvne slike, test urina je jedini sigurni pokazatelj otkrivanja krvnog dopinga eritropoetina (EPO) kod sportaša, objavila je Svjetska antidoping agencija (WADA). L

WADA je naručila posebnu studiju o otkrivanju EPO-a, a rezultati pokazuju da jedino test urina sa sigurnošću potvrđuje je li sportaš uzimao krvni doping za povećanje izdržljivosti organizma. Test urina košta 400 dolara, dok je test krvne slike višestruko jeftiniji - oko 60 dolara.

"Test urina i samostalno sa sigurnošću otkriva EPO, a mi držimo da je najprihvatljivija verzija da se istodobno provode oba testa, što nakraju ispada jeftinije od obavljanja svakog ponaoosob", kazao je u sjedištu WADE u Montrealu Richard Pound.

Pound je upozorio da će WADA poduzeti mjere protiv anti-doping tijela u onim državama koji namjerno usporavaju slanje rezultata obavljenih testova, ali i kasne u ispunjavanju financijskih obveza prema WADI.

WADA je utemeljena 1999., a dosad je u njezin proračun ove godine od članica uplaćeno 6.5 milijuna dolara, što je trećina predviđenog proračuna. Najveći dio prispjelog novca uplatio je Međunarodni olimpijski odbor.

Anti-doping deklaraciju, koja je usvojena na ministarskoj razini na Svjetskoj konferenciji o dopingu u sportu u Kopenhagenu, dosad su potpisale vlade 64 države, te oko 30 međunarodnih sportskih organizacija.

(Hina) rš

Pročitajte više