Wembanyamu se može usporediti samo s jednim igračem. Njegov put nosi iste opasnosti

Foto: EPA-EFE

U HLADU je bilo skoro 38 stupnjeva, na betonom prekrivenoj čistini aerodroma u San Antoniju još i puno više. Pa opet, stotine navijača satima su čekale uz ogradu kako bi svjedočile povijesnom trenutku, dolasku u grad mladog, neobično oblikovanog Francuza, pred kojeg je postavljen toranj očekivanja, viši i od njega samog.

Vodeni topovi pozdravili su slijetanje aviona iz New Yorka, gdje je dan ranije 225 cm visoki Victor Wembanyama bio zvijezda NBA drafta, čovjek kojeg su Spursi izabrali kao prvog i tako samo potvrdili ono što je svima bilo jasno već mjesec dana, od trenutka kad je u lutriji izvučena njihova kombinacija.

Slijetanje i Wembyjeve korake na tlu San Antonija pratila je i lokalna televizija snimkama iz helikoptera. Dok je još bio na pisti, netko mu je za dobrodošlicu uvalio "tacose za doručak", koji su tamošnja tradicija. Već uz ogradu je potpisivao autograme i pozirao s fanovima koji su mu skandirali "Wem-V-P", a još impozantnija garnitura čekala ga je u aerodromskoj zgradi.

Victor Wembanyama u San Antoniju je već superzvijezda, baš kao što bi bio u bilo kojem drugom gradu da je tamošnji klub imao sreće da dobije prvi izbor drafta. Njegova NBA priča konačno je i službeno počela.

Izvanzemaljac koji može promijeniti košarku

Još od prošle jeseni, kad je sa svojim francuskim klubom Metropolitans 92 došao u Las Vegas na dvije ekshibicijske utakmice protiv G League Ignitea sa Scootom Hendersonom, kad su Amerikanci iz prve ruke spoznali o kakvom se čudu radi, bilo je jasno da će on biti ne samo prvi pick ovogodišnjeg drafta, nego i čovjek koji će promijeniti NBA košarku.

Kako je Stephen Curry promijenio geometriju terena tricama s deset metara, kojima je tjerao obranu da se razvlači sve dalje od koša, tako bi trebao i Wembanyama svojom nevjerojatnom kombinacijom visine i raspona ruku, kojima može ometati šuteve i linije dodavanja po cijelom terenu.

Ništa manja noćna mora za protivnike Wembanyama nije ni u ofenzivnom segmentu, jer šuteve s te visine doslovno je nemoguće blokirati osim ako si suigrači ne daju "lupeške". Košarkaše fascinantnog spleta fizičkih predispozicija i tehničkih sposobnosti prije njega se nazivalo jednorozima, a LeBron James za njega je izmislio novu kategoriju i prozvao ga Izvanzemaljcem.

Može se reći da još od LeBrona, ako ne i nikad, nije vladalo takvo ludilo oko nekog igrača koji dolazi u NBA. Čak ni kad se iščekivalo posljednju natprirodnu silu Ziona Williamsona.

Upitnik je samo jedan, ali golem: može li Wembanyamino tijelo izdržati NBA?

Možda baš zbog Zionove, ali i sudbine brojnih drugih ekstremno visokih ili snažnih košarkaša, Wembanyama dolazi uz dozu skepse, ne u njegov talent i mogućnosti, nego u sposobnost njegova tijela da izdrži sve napore i traume koje donose godine odražavanja od parketa i ateriranja, skokova i padova...

Leteća kugla od nepuna dva metra i gotovo 130 kilograma u prve je četiri NBA sezone odigrala za New Orleans samo 114 utakmica ili mizernih 37% od mogućih 308 zbog ozljeda koljena, stopala i tetive. Ali one nisu vezane samo za Williamsonovu građu, nego i za nemilosrdno eksplozivni stil igre kojim svoje tijelo nimalo ne štedi.

EPA-EFE

Centru Gregu Odenu, poznatom po snažnoj građi, NBA karijera zbog "staklenih" je koljena potrajala svega 105 utakmica. Kinez Yao Ming s 229 cm je bio jedan od najboljih centara lige, prije nego što su mu nakon sedam sezona uništena stopala okončala karijeru. Obojica su također bili prvi pickovi drafta.

Krajnje je nepošteno donositi preuranjene zaključke o Wembanyami na temelju tih primjera. Ozljede se mogu dogoditi svakome, a ne treba zaboraviti da je i Joel Embiid zbog njih propustio prve dvije sezone i više od pola treće, pa je ove godine postao MVP.

Osim toga, Wembanyama nema izrazitih sličnosti s njima, osim što je jako visok, ali uz njegovu visinu (zasad) ne ide ekstremna težina. Na posljednjim mjerenjima imao je samo 95 kilograma. Naravno, za NBA će morati ojačati, ali samo desetak ciljano i postupno raspoređenih kilograma snage trebalo bi mu biti dovoljno da dobije na čvrstini, a znatno ne poveća opterećenje niti izgubi na brzini i fascinantnoj lakoći kretanja.

Samim time, ne bi trebao imati istih problema s leđima, gležnjevima, stopalima, odnosno dijelovima tijela koji trpe najveću akumuliranu štetu zbog višegodišnjeg igranja centarske pozicije. 

Kakva je Wembanyamina povijest ozljeda?

Njegova povijest ozljeda nije previše zabrinjavajuća. Uostalom, prošle sezone u Francuskoj nije propustio niti jednu utakmicu, iako je u prosjeku igrao više od 30 minuta i imao daleko najveću stopu korištenja u momčadi.

Prije toga, u karijeri je imao četiri ozljede zbog kojih je morao mirovati, a najtežu još kao 16-godišnjak kad je zbog stres-frakture fibule propustio tri mjeseca. Čim se radi o stres-frakturi, nije dobro, ali fibula je manje bitna potkoljenična kost od tibije, a njeno je napuknuće samo pospješilo detaljan program vježbi za prevenciju ozljeda kojeg se Wemby posvećeno drži.

Nakon toga izbivao je zbog napuknutog prsta, kontuzije ramena i ozljede psoasa, mišića u predjelu zdjelice. To su sve ozljede koje su se mogle dogoditi bilo kojem drugom košarkašu, neovisno o visini i građi.

Najbolja usporedba je Kevin Durant, i po igri i po opasnostima od ozljeda

To ne znači da opasnosti nema. Samo, umjesto s centrima koji igru baziraju na kontaktima pod košem ili eksplozivnim igračima poput Ziona, Wembanyamu je po stilu igre puno bolje usporediti s Kevinom Durantom. Iako smo se u njegovih 16 NBA godina odavno naviknuli na njega, i on je po dolasku bio svojevrsno čudo prirode.

U rookie sezoni bio je visok 206 cm, a kasnije je narastao navodno do 211, ali uvijek je zadržao vrlo tanku građu, a s njom izuzetnu pokretljivost, brzinu i okretnost za igrača te visine. Visinom nikad nije dominirao u blizini koša, nego izvana, brzim izbačajem s vrlo visoke točke, koji je nemoguće braniti.

Wembanyama je, uz nebrušenom obliku, sve što i Durant, samo još za pola glave viši, s još duljim udovima, koji mu omogućuju da lakoćom zabija čak i trice iz koraka. I upravo u njima leži najveća opasnost za Francuza.

I Durant i Wembanyama imaju vrlo tanke noge, a prilikom čestih promjena smjera, koji su puno skloniji od centara, što su one tanje, veći je okretni moment u koljenima. Kod njih posebno dramatično mogu izgledati proklizavanja kod kojih dolazi do ekstremnih savijanja koljena i naprezanja središnjih križnih ligamenata. Jedno takvo Francuz je imao prije nekoliko mjeseci, ali bez posljedica.

Screenshot: YouTube

Koljena bi u Wembanyaminu slučaju mogla stradavati i u situacijama u kojima obično nisu ugrožena. Igrači se u borbi za pozicije često služe prljavim trikovima udaranja u kuk ili u bedra kako bi destabilizirali protivnika, ali zbog izuzetne visine, njemu će na udaru biti područje bliže koljenima.

Slučajno ili ne, Durant je u karijeri imao tri ozljede srednjih križnih ligamenata - u sezoni 2016./17. propustio je 20 utakmica, a onda je istu ozljedu lijevoga koljena uz slično vrijeme izbivanja imao i 2021./22. U siječnju ove godine stradali su mu središnji križni ligamenti desnoga koljena i opet ga udaljili na 20 utakmica.

Ali, dvije od tri ozljede dogodile su mu se u posljednje dvije sezone, u dobi od 33, odnosno 34 godine, kad je normalno da su ozljede učestalije. Imao je u posljednje vrijeme problema i s gležnjem i s tetivom i s bedrenim mišićem, a tu je i ona grozna ozljeda Ahilove tetive iz finala 2019., s kojom se oprostio od Golden State Warriorsa.

Prvih sedam sezona, zaključno s onom u kojoj je osvojio jedinu titulu MVP-a, Durant je prošao gotovo bez ozljeda. Onda su uslijedili problemi sa stopalom, koje mu je operirano triput u šest mjeseci te se strahovalo da će mu upropastiti karijeru, ali više mu nikad nije radilo probleme.

Jedina ozljeda koja mu se ponavljala bila je ona križnih ligamenata, koja je baš specifična za njegovu građu i stil igre, ali kad se sve zbroji, zbog te tri ozljede propustio je 60-ak utakmica, od čega 40-ak u srednjim tridesetima. Sve ostale mogle su se dogoditi bilo kome drugome.

Sustav vježbi za prevenciju ozljeda i ublažavanje njihovih posljedica

Prema tome, suludo je Wembanyami lijepiti etiketu sklonosti ozljedama samo na račun toga kako izgleda, bez da postoje ikakva povijest problema povezanih s time, prije nego što je odigrao ijednu NBA utakmicu.

Svjesni su i Wemby i ljudi koji se brinu o njegovoj karijeri da opasnosti postoje i zato već godinama mahnito rade na prevenciji ozljeda, koristeći sustav vježbi ponajviše baziran na stopalima, od kojih sve počinje, koja su uporište gotovo svake košarkaške karijere. Zahvaljujući tim vježbama svaki je mišić u stopalima aktiviran i spreman na ono što ga očekuje tijekom utakmice.

Njegova su stopala ogromna, a samim time je i veća opasnost da prilikom doskoka nagazi na nekoga i iskrene gležanj. Ali svaki njegov trening precizno je znanstveno programiran da upravo njegovo specifično tijelo maksimalno pripremi na specifične situacije s kojima se ono suočava tijekom košarkaške utakmice.

Ako se ozljede i dogode, a dogodit će se, kao i svakom drugom sportašu, bitno je da ne ostave razorne posljedice i da se ne ponavljaju. A Wembanyama već godinama čini sve što znanost omogućuje upravo s tim ciljem.

Pročitajte više