"Wolvesi ne znaju koristiti Šarića, treba mu promjena uloge da bi zablistao"

EPA

OTKAD GA JE sudbina iz Philadelphije odvela u hladni Minneapolis, Dario Šarić više ne djeluje zaigrano kao prije, provodi 7,5 minuta prosječno manje na parketu, a statistika mu se urušila u svim kategorijama osim šuterskih. 

Nije to onaj Dario kojeg smo uživali gledati u Ciboni, niti onaj Šiši koji je bio izvrsna nadopuna dvojcu mladih zvijezda Sixersa, Joelu Embiidu i Benu Simmonsu.

Zato ga je Kevin O'Connor s uglednog Ringera uvrstio među tri talentirana igrača mlađa od 25 godina koje njihovi klubovi ne koriste na odgovarajući način te bi promjenom uloge drastično profitirali. Osim o njemu, pisao je i o Aaronu Gordonu iz Orlanda te Brandonu Ingramu iz L.A. Lakersa.

"Šarić je u Europi osvajao naslove prvaka i titule MVP-ja, proglašen je najvećom nadom Eurolige, a tranzicija u NBA bila je bezbolna. Borio se u obrani, ganjao skokove, zabijao kad treba, ubacivao se u prostor i postavljao blokove. I danas je isti igrač, samo što njegove dodavačke sposobnosti ne dolaze do izražaja. Ni u Europi nije bio primarni playmaker, ali pokazivao je više kreativnosti u tranziciji i češće je igrao s loptom protiv postavljene obrane", piše The Ringer u uvodu dijela o Šišiju.

"Nakon što je završio u Minnesoti u trejdu Jimmyja Butlera, trener Tom Thibodeau sveo ga je na ulogu čistog šutera. Zbog toga Šarić ima manje dodira, dodavanja i potencijalnih asistencija nego u Sixersima. Prvi put od početnih dana u NBA ligi na terenu djeluje nelagodno. Thibodeau više nije trener Wolvesa, što je dobra vijest za navijače, i njegov odlazak mogao bi biti odlična vijest za Šarića. Novi trener Ryan Saunders natuknuo je da će momčad igrati modernijim stilom s više trica, kontri i protoka lopte."

O'Connor predlaže Saundersu da počne eksperimentirati i više koristiti Darija kao razigravača u tranziciji dok se ostali otvaraju na stranama, kao i pick and roll između Šarića i Karl-Anthonyja Townsa, koji bi mogao biti ubojit.

"Ako obrana bude preuzimala, Towns ostaje na nižem igraču. A ako ne, Šarić ima odličan pregled i može pronaći otvorene šutere. Ne bi trebao biti glavni napadač, ali u ovoj eri klubovi trebaju što je više moguće sposobnih playmakera, bez obzira na ulogu i poziciju. Pa nisu ga Wolvesi valjda doveli da im cijelo vrijeme stoji u kutu. Tek moraju otkriti da njegova igra nudi puno više."

Za primjer igrača koji su zablistali nakon promjene uloge The Ringer je uzeo Draymonda Greena i Justisea Winslowa. Green je bio tek 35. izbor drafta jer ga je većina klubova vidjela kao igrača bez pozicije, presporog za trojku, preniskog za četvorku, ali Golden State Warriorsi u njemu su prepoznali druge kvalitete te je Dray postao neizostavni dio momčadi koja je osvojila tri od posljednja četiri naslova prvaka, a 2017. je proglašen obrambenim igračem godine. No pitanje je bi li ikad postao ovo što je danas da nije bilo ozljede startnoga krilnog centra Davida Leeja.

Winslow je prve tri sezone u Miamiju proveo kao prosječan krilni igrač, ali nakon ozljede Gorana Dragića dobio je priliku kao razigravač. Od tada je svoju igru i učinkovitost podignuo na razinu više.

U Ringeru vjeruju da i Šarić može tako zablistati.

Pročitajte više