Xavi 100. put oblači dres Furije: Samo je Raul od "negolmana" sakupio više kapica

XAVI HERNANDEZ, jedan od najboljih svjetskih veznjaka, u petak će odigrati svoju 100. utakmicu u karijeri za španjolsku reprezentaciju.

Španjolska će u Granadi ugostiti Češku u ogledu I skupine kvalifikacija za Euro 2012. Španjolci predvode skupinu s maksimalnih 9 bodova iz tri dosadašnja nastupa, dok je Češka druga s tri boda manje.

"Tek sam tijekom Svjetskog prvenstva u Južnoj Africi shvatio da sam blizu brojke od 100 nastupa. Stoga, ukoliko me izbornik postavi u momčad, to će se dogoditi protiv Češke. Donedavno uopće nisam niti pomišljao da ću odigrati 100 utakmica za Španjolsku. To je baš uzbudljivo" veli 1-godišnji Xavi, koji je s reprezentacijom osvojio Europsko prvenstvo 2008. godine i Mundijal prošle godine. Bio je treći u izboru za Zlatnu loptu 2009. i 2010. godine, dok ga je World Soccer proglasio za najboljeg igrača svijeta prošle godine.

Koliko će još trajati u reprezentaciji, pitao ga je novinar El Paisa...

"Ne znam, još 100 utakmica, pa da se onda oprostim? Šalu na stranu, dokle god u reprezentaciji žele moje usluge, mogu računati na mene. Trenutno razmišljam o Europskom prvenstvu. Možda ću zaigrati i na Svjetskom prvenstvu 2014. godine u Brazilu. To ne bi bilo loše, zar ne?"

Xavi će postati tek drugi igrač u polju koji će se moći pohvaliti s brojkom od 100 utakmica za ''furiju''. Dosad je to pošlo za rukom samo Raulu Gonzalezu, Realovoj legendi i Schalkeovom napadaču, koji je upisao 102 nastupa, ali se prije pet godina oprostio od reprezentacije.

Najviše nastupa za Španjolsku upisao je legendarni golman Barcelone Andoni Zubizarreta (126), dok je njegov aktulani nasljednik Iker Casillas drugi na vječnoj listi, sa 117 nastupa za reprezentaciju.

Pročitajte više