"Za Makedoniju nam treba vrstan skakač, poput Igora Budana "

OTKAKO je na klupu hrvatske nogometne reprezentacije zasjeo Slaven Bilić rijetki se vole igrati izbornika. Rezultati koje je postigao, ne ostavljaju prostor kritikama. Dapače, ulijevaju golemo strahopoštovanje, a one koji se usude dignuti glas protiv novih vatrenih, proglašavaju se zlonamjernicima. 

Svjestan je toga i Ćiro Blažević, koji je na naš upit da prokomentira Bilićev izbor napadača za subotnji ogled uz smiješak poručio; Ne bih se štel mešat!

"Bilić se dosad se pokazao bezgrješnim, i ostaje nam samo da mu ukažemo maksimalno povjerenje."

Ćiro o Biliću zna sve, a o Srećku Katancu dovoljno da to može podijeliti s svekolikim pučanstvom. davnih dana, bio mu je trener u Dinamu i pamti ga kao tvrdoglavog igrača...

"Ali, on je i odličan trener, vrlo ambiciozan, ali i dodatno motiviran za susret s Hrvatskom. Definitivno najveća opasnost koja nam prijeti u subotu."-  kratko je kazao, dodajući da Bilića na Maksimiru čeka teška bitka. 

"Ne bih ulazio u detalje, znam samo da će Biliću biti vrlo teško. No, veliki sam optimist. Kvaliteta je na našoj strani, ali ono što me veseli je činjenica da Bilić još nije napravio grešku. I siguran sam da neće pogriješiti u subotu."

A dok mnogi zaziru od dijeljenja savjeta čovjeku bez poraza, neki se usuđuju uspoređivati Ćirinu generaciju iz 1998. godine, s današnjom Bilićevom postrojbom.

"To je vrlo nezahvalno. komparirati generaciju vatrenih iz 1998. i današnju Bilićevu momčad, to su dvije epohe, nogomet je doživio svojevrsnu revoluciju, ipak je prošlo gotovo deset godina." - kaže Ćiro.

S takvom se konstatacijom slažu i dva ponajbolja stratega HNL-a Ivan Pudar te Zlatko Dalić. S njima smo se ipak upustili u rizik igre "da sam ja izbornik" i dobili zanimljive odgovore.

"Bit će to vrlo nezgodna i opasna utakmica. Svi Hrvatsku vide kao izrazitog favorita, ali treba biti jako oprezan. Makedonci su iznenadili Engleze na Old Traffordu, to nam govori da možemo imati velikih problema ako se i milimetar opustimo. Treba ući maksimalno, u protivnom su moguća neugodna iznenađenja. Nadalje, velika snaga Makedonije je njihov izbornik Srećko Katanec koji je pokazao jedan drugačiji pristup kojem njegovi igrači adekvatno odgovaraju. Imaju i problema u savezu, ali mislim da to neće imati nekog posebnog utjecaja na utakmicu. Smatram da kod kuće moramo dobiti svakoga, tako i Makedoniju. Tim više jer nas pobjeda, usuđujem se reći, vodi na EP." - kaže Dalić.

Također ističe da uz Eduarda svakako treba zaigrati Boško Balaban; "Slaven sigurno zna pravo rješenje za napad. Balaban ima kontinuitet, tu je u prednosti nad Budanom i Mandžukićem. I to nije nikakva novost, zna se da otkako nema Klasnića, Balaban zauzima tu poziciju treće špice."

Možda bi za Hrvatsku moglo biti pogubno da Katanec prilijepi flaster Rapaiću ili Modriću, pa napadači ostanu odsječeni i bezopasni. Slovenac je čak i posebno naglasio da ne strahuje od zamjene za Petrića, muče ga samo Dinamovci, oni su tvrdi željni dokazivanja...

"Dinamovci svojom agresivnošću daju igri Hrvatske poseban ritam, oni su nositelji igre i imaju kontinuitet. Od svih reprezentativaca upravo su oni na najvišem nivou jer s Dinamom su naučeni na jedan pobjednički mentalitet ili pobjedničku naviku, svejedno. Sigurno je da će biti i u posebno dobrom raspoloženju, obzirom da se igra na Maksimiru." - slaže se Dalić.

Pudar: Katanec je fighter koji zna kvalitetno provocirati

"Kada se radi o velikim utakmicama, teško je govoriti o očekivanjima." - otpočeo je izlaganje trener Šibenika Ivan Pudar. 

"Loš sam prognozer i teško mi je govoriti o bilo čemu osim o svojoj momčadi, jer kad nešto radiš svaki dan, svjestan si svega i siguran u ono što govoriš. Ali, obzirom da sam sa Slavenom radio, poznata mi je njegova filozofija. Najbolja je obrana napad, a to Bilić jako dobro zna i koristi. Nadalje, svi njegovi igrači su u izuzetno dobroj fizičkoj spremi. No, lopta je okrugla i ponekad ne krene sve onako kako ste zamislili. Takve se utakmice također dobivaju, a na kraju se ionako samo bodovi broje."

Pudar dobro poznaje i Slovenca na klupi Makedonije, susretali su se još u reprezentaciji bivše države;
"On je trener-fighter koji zna kvalitetno provocirati. Kaže da mnogi omalovažavaju makedonsku reprezentaciju, a time pokušava podignuti moral svojim igračima. Upoznat je sa svim sitnim igricama koje su sastavni dio folklora. Ali kad pogledate njihovu ekipu, radi se o vrijednim igračima koji igraju u eminentnim klubovima. O njima najbolje svjedoče njihovi rezultati. Ali kao i u životu, filozofija je takva da treba uvijek raditi glavom a ne srcem."

Balaban je, ako se vodimo za hijerarhijom, Bilićev prvi pick za subotnji ogled. Njegov angažman nudi sigurnost, koju Bilić još uvijek nema u dovoljnoj mjeri kada se radi o Mandžukiću ili Budanu. No, postavlja se pitanje, ne bi li Parmin golgeter svojom robusnom pojavom i vrsnim skokom predstavljao veću opasnost za makedonski obrambeni bedem?

"Balaban ima svojih prednosti, kao i Budan. Pa neće se cijela utakmica svesti na prekide, niti ćemo čekati da netko skoči i zabije gol. Domaćini smo i krenut ćemo napadački, stvarati prilike. No, mišljenja sam da u momčadi ima dosta igrača koji znaju držati loptu, počevši od Kranjčara, Rapaića, Modrića, Eduarda te nam treba nam skakač poput Budana. Kad već probijemo bok, jedan dupli pas dovoljan je da takav igrač naprijed probije sredinu..."

Rapaić, Kranjčar, Modrić, Srna... Bilić je tu na slatkim mukama. Jedino se kapetana Niku Kovača ne dira.

"Na terenu možete imati i deset napadača, ako se to kroz treninge posloži. Ali, reći ću vam ono što je Tomislav Ivić uvijek govorio: Lijeva noga zlata vrijedi."

Foto i tekst: D.R.

Pročitajte više