Zaštitari čuvali braću Mamić na izlasku iz Maksimira: Oluja potjerala navijače

OLUJA s juga potjerala je navijače koji su od nedjelje kampirali pod Zapadom. Bad Blue Boysi i članovi građanske inicijative Zajedno za Dinamo završili su dvodnevni protest protiv "kriminala u njihovom voljenom klubu.

> Dinamo peti put u povijesti promijenio ime, Mamić postao izvršni predsjednik, Marković isključen!

> Barišić: Ništa od stadiona dok sam živ

> I Nizozemci su prepoznali borbu Boysa protiv modernog nogometa

Po završetku Dinamove Skupštine na kojoj je ponovo promijenjeno ime kluba, oko tisuću navijača, od kojih neki već dva dana kampiraju pred Maksimirom, ostao je ispred stadiona. Okružio je ih je velik broj interventnih policajaca koji im nisu dali da priđu ulazu.

Kad su braća Mamić izlazili pod velikom pratnjom zaštitara, navijači su ih počeli gađati sa svim dostupnim predmetima, prema njima je poletjelo i nekoliko boca. Navijači su "pozdravili" i predsjednika HNS-a Vlatka Markovića dok je u automobilu prolazio kroz navijače. Navijači su još neko vrijeme skandirali standardni repertoar uz nekoliko upaljenih baklji i topovskih udara.

Pred početak oluje navijači su se razišli bez većih incidenata.

Navijači Dinama koji su u očekivanju skupštine kluba i drugu noć protestno kampirali pod zapadnom tribinom Maksimira, jutros su opet imali policijsku posjetu. Iako je najavljeno preko tisuću prosvjednika, pola sata uoči početka Skupštine (18 sati) pred maksimirskim zapadom je bilo tek 200-injak navijača i nekoliko policijskih grupacija. Atmosfera je cijeli dan bila živa, Boysi su pjevali i "bubnjali", igrao se badminton i nogomet.

Situacija se pola sata kasnije ipak popravila. Više od 500 navijača od 18 sati stvorilo je kordon pred zapadnom tribinom. Počeli su s gromoglasnom pjesmom i podignuli transparente među kojima su dominirali "Nećeš razbojniče" i "Mamiću odlazi". U maksimirsku VIP Ložu gdje se održavala Skupština dopirala je prosvjedna pjesma Dinamovih navijača. Uskoro su počeli odjekivati i topovski udari ispred stadiona.



Dok je taborište jutros mirovalo, a Boysi spavali, diskretno su ga pomela dva pedantna čistača. S probijanjem prvih zraka sunca, pojavili su se još jedni Blue Boysi: Organi reda su navijačima naredili skidanje šatora u kojima su prespavali na livadi iza spomenika poginulim BBB-ima, a zasmetao im je transparent "Zdravko i Zoki - uvijek vjerni koki", kojega su maknuli.

Međutim, navijači su noć iskoristili za isticanje desetaka novih transparenata i poruka, koje su postavili sve od križanja Svetica i Maksimirske ceste (200-tinjak metara od stadiona) pa sve do ispod tribina i okolo njihovog priručnog kampa. Ulazom u kamp dominira poruka skupštinarima: "Jedan član = Jedan glas".



Ističu se veliki transparenti s porukama "Zdravko zna sve naše pesme, niko protiv njega ne sme" sa zagrljenim figurama u dresovima Zvezde i Partizana, zatim "Maminjo i Žuti dva drugara, Jugoslavija im srce para", "Za Dinamo bez mafije", "Vratite nam Dinamo", "Bolje ulica nego podzemlje" "Nikakvo mito ni dresovi, ne mogu srozati provaliju u koju ste klub srozali", "Mamiću Dubrava te mrzi"...

Pročitajte više