Transferi

Zašto je Barcelona dovela Pjanića? Navijači su bijesni i imaju dobar razlog

Foto: EPA

MIRALEM PJANIĆ po stilu igre pripada Barceloni, ali nije mogao odabrati gore vrijeme za prelazak na Camp Nou. Veznjak iz Bosne i Hercegovine najmanje je kriv što navijači Barcelone negoduju zbog njegova dolaska i što se više govori o financijskom aspektu transfera, nego o Pjanićevoj ulozi na terenu. 

Naime, Barcelona je 30-godišnjeg Pjanića kupila za 60 milijuna eura uz dodatnih pet milijuna eura koji se mogu isplatiti kroz razne bonuse. U suprotnom pravcu, 23-godišnji Arthur ide u Juventus za odštetu od 80 milijuna eura s uračunatim bonusima.

FFP veliki razlog Pjanićeva dolaska u Barcu

Dakle, ne radi se o klasičnoj razmjeni igrača, već o dva odvojena transfera. Razlog tome je što Barcelona ovim transferom pokušava ispraviti greške iz protekle tri godine kada je uslijed velike potrošnje napravila ogromne minuse. 

Prema pisanju španjolskog novinara Guillema Balaguea, klub s Camp Noua doveo se u situaciju da od prodaje igrača mora ostvariti profit od oko 70 milijuna eura kako ne bi imao probleme zbog financijskog fair-playa (FFP). Do toga je došlo zbog previsokih iznosa koje je Barcelona plaćala prilikom dovođenja Ousmanea Dembelea (125 milijuna eura), Philippea Coutinha (145 milijuna eura), Antoinea Griezmanna (120 milijuna eura) i Frenkieja De Jonga (75 milijuna eura).

Prodajom Arthura Barcelona može prikazati profit u iznosu od 52 milijuna eura, čime je znatno povećala šanse da bez kazne prođe polaganje računa Uefi zbog FFP-a. S druge strane, dovođenje Pjanića nije veliki minus, jer novac od njegova transfera obračunavat će se tijekom naredne četiri godine, koliko traje njegov ugovor.

Nakon što su brojni mediji pisali o ovoj temi, još više se povećala frustracija Barceloninih navijača kojima je ionako smetalo što je Pjanić sedam godina stariji od Arthura i što kvalitetom ne odskače u odnosu na Brazilca.

Dolazi u kaotičnu svlačionicu

Osim nezadovoljstva Barcinih navijača, pred Pjanićem je izazov koji se tiče svlačionice u koju dolazi. U Barceloni su tenzije sve veće, posebno na relaciji igrači - stručni stožer. To ne krije ni trener Quique Setien.

"Istina je da su česte svađe s igračima kao što su uobičajene i u svakodnevnom životu, i to nije ništa novo. Ni ja nisam bio lagan igrač i razumijem to jako dobro. Ono što moramo učiniti je uvjeriti sve da moramo braniti istu ideju", kazao je Setien proteklog ponedjeljka.

Sinoć se Barcelona u remiju s Atleticom (2:2) vjerojatno oprostila od obrane naslova španjolskog prvaka, a vodeći Real drži sve u svojim rukama - bod više i utakmicu manje. 

Quique Setien bi zbog toga uskoro mogao dobiti otkaz na klupi Barcelone. Najveće zvijezde kluba razočarane kako ih Setien vodi, a najviše je pogođen Antoine Griezmann koji je pod Setienom postao rezerva. Sinoć ga je Setien protiv bivšeg kluba uveo u igru u 90. minuti.

"Nije lako... Ne slažem se s onim koji kažu da ne vjerujem u Griezmanna. On mi je važan igrač i samo su me okolnosti prisilile da ga stavim na klupu. Znam da je Griezmannu teško i razgovarat ću s njim na sljedećem treningu, ali neću mu se ispričati", kazao je trener Barcelona nakon utakmice.

Tenzije unutar svlačionice mogle bi rezultirati promjenom na klupi, a već se spominje da bi Setien mogao postati bivši i prije kraja sezone. Ovo je još samo jedan dokaz tvrdnji da Pjanićev transfer nije vezan samo za sportske razloge jer je jasno da trener nije vodio bitnu ulogu u takvoj odluci.

Da je kojim slučajem Setien bio bitna karika u Pjanićevu dolasku, onda njegov posao ne bi bio pod znakom pitanja. Također, ne može se reći ni da je Pjanić klupski projekt za nekog novog trenera, jer nitko ne može garantirati  da Setien na kraju neće popraviti kaotičnu situaciju i ostati na poziciji i naredne sezone, iako je taj scenarij danas teško zamisliti.

Čudne odluke nisu ništa novo kada je u pitanju Barcelona. Poznato je kakav je tretman imao Ivan Rakitić u proteklih godinu dana. Čak je u jednom trenutku poručio da "nije vreća krumpira" pa je nakon toga odigrao veći broj utakmica i u više navrata bio jedan od najboljih igrača na terenu.

Pjanić se dokazao na velikoj sceni

Pjanić u Barcelonu nije mogao doći u gorem trenutku jer u zdravijem ozračju njegov bi dolazak pratile isključivo analize o tome što on može doprinijeti na terenu. Ovako se najviše govori o stvarima koje nisu povezane s igrom.


Grafika: Sofascore za IndexSport

Ipak, kada se osvrnemo samo na ono što on može donijeti momčadi, lako je zaključiti da Barcelona s njim dobiva iskusnog igrača od kojeg očekuje instantni rezultat.

Pjanić ima tri titule talijanskog prvaka i uskoro bi trebao osvojiti četvrtu. S Juventusom je 2017. godine igrao finale Lige prvaka. Tijekom četiri godine provedene u Torinu bio je neizostavni član prve postave i igrač koji je uspostavljao igru. Playmaker s takvim iskustvom i stilom igre sigurno odgovara klubu poput Barcelone.

On je za Juventus odigrao 171 utakmicu do sada, pri čemu je postigao 22 gola i zabilježio 33 asistencije. Po utakmici je bilježio učinak od 75,6 dodira s loptom, 1,4 oduzete lopte i 1,4 presječene lopte. Točnost njegovih dodavanja iznosila je 89 posto.

Ove brojke znatno su bolje od onih koje je imao Arthur u Barceloni. Brazilac je tijekom protekle dvije godine skupio 72 nastupa, postigao četiri pogotka i podijelio šest asistencija. Po utakmici je imao 58,4 dodira s loptom, 0,8 oduzetih i 0,4 presječene lopte. Jedina prednost u odnosu na Pjanića bio je postotak točnih pasova koji je iznosio 93 posto.

Dakle, Barcelona dobiva igrača koji ima bolji učinak i u obrani i u napadu te je uključeniji u igru od Arthura, a o tome svjedoči broj dodira s loptom po utakmici.

Pjanićeva prednost u odnosu na Arthura je i ta što veznjak BiH ima puno više velikih utakmica iza sebe i što je već osjetio što znači biti playmaker jedne od najvećih momčadi na svijetu. 

Samo velike titule mogu opravdati ovaj transfer

Olakotna okolnost za Pjanića mogla bi biti ta što će u Barci pored sebe imati igrače koji odgovaraju njegovom stilu igre, posebno u veznom redu gdje su Sergio Busquets, Frenkie De Jong, Ivan Rakitić, Riqui Puig... To nije bio slučaj u Juventusu, gdje je pored sebe imao igrače kakvi su Blaise Matuidi, Sami Khedira, Rodrigo Bentancur i Adrien Rabiot kod kojih više dominiraju fizičke osobine.


Grafika: Sofascore za IndexSport

Za sada je teško kazati koju će točno ulogu imati Pjanić u Barci, ali može se pretpostaviti da mu je namijenjeno mjesto desno ispred Busquetsa, dok bi lijevo trebao stajati De Jong.

Neupitno je da takav trio može osigurati posjed lopte protiv bilo koje momčadi na svijetu, ali ostaje vidjeti kako će funkcionirati u obrani, odnosno kako će pokrivati Lionela Messija, Luisa Suareza, Griezmanna i ostalo društvo iz napada.

U svakom slučaju, Pjanića definitivno ne očekuje sjajno ozračje, ali pred njim i njegovim budućim suigračima je zadatak da poboljšaju raspoloženje unutar kluba i oko kluba. Barceloni prijeti sezona bez trofeja, jer u La Ligi pet kola prije kraja prvenstva zaostaje bod za Realom koji ima utakmicu manje, dok je iz Kupa kralja već ispala. Tu je borba i za Ligu prvaka koja se igra u kolovozu, ali od ovakve Barce, koja je u protekla četiri kola zabilježila tri remija, nitko ne očekuje velike stvari.

Sve ukazuje na to da će narednu sezonu Barcelona dočekati pod još većim pritiskom, a stanje se može popraviti samo osvajanjem najvećih trofeja - La Lige i(li) Lige prvaka. Po tome će se mjeriti i Pjanićev boravak u jednom od najvećih klubova svijeta.

Pročitajte više