navijači

Zašto su navijači Legije protiv Dinama razvili "Nikada zaboraviti ni oprostiti"?

Foto: Matija Habljak/PIXSELL

NAVIJAČI Legije ukrali su šou nogometašima svog kluba na utakmicama protiv Dinama u trećem pretkolu Lige prvaka, u kojima su Poljaci ispali. Prvo su u Zagrebu sudjelovali u velikim neredima, a onda su na uzvratu u Varšavi izveli koreografiju za pamćenje.

Preko cijele sjeverne tribine rasprodanog Legijinog stadiona razvili su transparente s natpisima "Nikad oprostiti, nikad zaboraviti", iznad kojih su podigli logo poljske gerilske vojske iz Drugog svjetskog rata te na oba kata tribine napravili koreografiju s tisućama poljskih zastava i stotinama baklji.

To su napravili kako bi komemorirali masakr u Woli, dijelu Varšave tijekom ustanka Poljaka u tom gradu protiv njemačkih okupatora u kolovozu 1944. 

Tijekom Ustanka u Varšavi i nakon njega Nijemci su ubili oko 200 tisuća Poljaka, a njihov glavni grad sravnili sa zemljom po Hitlerovoj naredbi.

U jednoj od najvećih tragedija u povijesti Poljske posebno je teško stradala Wola. Također po Hitlerovoj naredbi u tom dijelu grada je sistematski ubijeno oko 80 tisuća ljudi i silovane su tisuće žena. U genocidu su po zločinima prednjačili Rusi koji su se borili za Nijemce. 

Pročitajte više