Sudac derbija: Udario je Hrvat na Hrvata, tužno je da ne mogu popiti kavu u Splitu

Foto: Miranda Cikotić/Pixell

SUDAC Mario Zebec tri puta ove sezone sudio je derbije na Poljudu. Ovaj posljednji, između Hajduka i Rijeke, dugo će pamtiti, nakon što je u sudačkoj nadoknadi bježao po terenu od maskiranog navijača.
 
> Zaštitite ljude ili zatvorite Poljud da netko ne pogine!
> SVI PODNESITE OSTAVKE! Navijač vitla šipkom, a policija, redari i Hajduk ga grle i gledaju
 
Nitko ga nije uspio spriječiti pa je 22-godišnjak neometano vitlao šipkom oko suca i igrača, a potom došetao natrag do sjeverne tribine i podizao atmosferu. Tribina mu je skandirala.  
 

Sudac Zebec, prema kodeksu UEFA-e i HNS-a, ne smije komentirati odluke koje je donio tijekom susreta, no Index je s njim razgovarao o sigurnosnim propustima i činjenici da se našao potpuno nezaštićen. Pitali smo Zebeca zašto susret nije prekinut ranije zbog mrzilačkih povika i poziva na nasilje. Također, zanimalo nas je kako se osjećao u subotu na Poljudu i kako se osjeća danas,
 
"Dobro sam, sve je u redu, kao da se ništa nije dogodilo. Ovakve situacije su u opisu mog posla", govori Zebec, ali odmah dodaje:
 
"Nema svrhe da komentiram događaj s Poljuda jer politika i pravosuđe moraju riješiti ovaj problem. Nažalost, problemi se samo gomilaju. Drago mi je da mediji barem ističu te probleme. Mogli smo pretpostaviti da se problem neće riješiti sam od sebe. Dogodila se svastika, dogodio se veliki problem na Euru, a potom i ovaj incident na Poljudu. Znam samo da je jako tužno da Hrvat ide na Hrvata, brat na brata. U Splitu vidimo to, kao što smo vidjeli u Francuskoj. Imam djecu, družim se sa svima, sa Srbima, crnima i bijelima. Htio bih sutra popiti kavu u Splitu, kao što danas pijem u Varaždinu. No, to nažalost nije moguće. Osim reakcije politike i pravosudnih organa, treba nam i potpuna promjena svijesti'', rekao je Zebec, pa je nastavio:
 

"Suci na terenu rade sve sukladno zakonima RH. Pravila su jasna, utakmica se prekida u koordinaciji između odgovornih službi, i to je pitanje za policiju. Krajnje je vrijeme da zbog problema s huliganima promijenimo i zakone", zaključio je Zebec, koji nas je za sva ostala pitanja usmjerio na šefa hrvatskih sudaca Antu Kulušića i na policiju.

Pročitajte više