zinedine zidane

Zidaneov trenutak genijalnosti: Na poluvremenu LP-a rekao je samo ovo

Foto: Screenshot Twitter

BAŠ kao što je nakon osvajanja treće Lige prvaka uzastopno šokirao nogometni svijet svojim odlaskom s klupe Reala, Zinedine Zidane iznenadio je i povratkom na klupu posrnulog velikana.

Zizou se sinoć i službeno vratio na klupu Reala, a španjolski mediji redom su se prisjećali nekih njegovih genijalnih trenutaka tijekom prvog mandata na klupu Madriđana.

Real je kao prvi klub u povijesti osvojio tri naslova prvaka Europe zaredom. Najprije je nakon penala pao Atletico, zatim je Juve primio četiri komada, a lani je u Kijevu Real slomio Liverpool 3:1.

Protiv Mandžukićeve Stare dame u finalu Real je na poluvremenu imao 1:1, a veliki Francuz održao je govor koji su danas gotovo svi španjolski mediji istaknuli kao trenutak njegove genijalnosti.

''Želim reći samo dvije stvari. Ovo je finale. Teška je utakmica i za njih. Za nas je najvažnije da budemo u obrani čvrsti, agresivni. Kad kažem agresivni, ne mislim da moramo dobivati kartone'', kazao je Zidane okupljenim igračima, pa je nastavio:

"Samo se trebate pobrinuti da budete uvijek blizu lopte, svi trebate biti borci, ginuti za ovaj klub. Oni igraju 4-4-2 s Alvesom i Mandžukićem koji stoje vrlo visoko. Isco, ti trebaš biti agresivniji na lijevoj strani kad se branimo u formaciji 4-4-2, a kada imaš loptu, traži prostor između linija. Kad imamo loptu moramo biti strpljiviji...", između ostalog je rekao Zizu te noći u Cardiffu svojim igračima.

Njegov govor je očito urodio plodom jer je u nastavku igrala samo jedna momčad – Real. Kraljevi su zabili još tri gola i do nogu su potukli Juventus, kojem je to bilo drugo uzastopno izgubljeno finale nakon 2015.

Kao igrač, Zidane je bio jedan od najvećih svih vremena. Kao trener… Mnogi će reći da Zidane kao trener uopće nema svoj identitet, prepoznatljivost koja ga je krasila kao igrača. Real pod Zidaneom nije igrao nešto naročito lijep nogomet, to je činjenica. Madriđani nisu bili uvjerljivi, igrali su nekako na silu i silni bodovi i trijumfi više su bili plod improvizacije i monstruozne individualne kvalitete koju je Zizou imao u svlačionici Bernabeua nego organiziranog sustava, precizno osmišljenih taktičkih uzoraka, uigranih mehanizama i trenerskih trikova koji rade razliku između dobrog i lošeg stručnjaka. 

Sve je to točno, međutim iza Zizoua stoje rezultati, a oni su jedino pravo mjerilo kvalitete nečijeg rada. U dvije i pol godine koje je proveo na klupi Kraljeva, Zidane je zakoračio prema nogometnoj povijesti i nogometnoj kući slavnih. Naravno, onoj trenerskoj, kao igrač odavno je njen stanar. Tri Lige prvaka u tri sezone. Dovoljno? Naravno.

Mnogi se danas pitaju što mu treba ovo. Zašto se vratio u porušeni klub iz kojeg je prije samo osam mjeseci otišao kao ikona, totem, simbol. Zidane valjda najbolje zna.

 

Pročitajte više