skijanje

Zubčić idući vikend može osvojiti Mali kristalni globus

Foto: EPA

FILIP ZUBČIĆ imat će veliku priliku osvojiti Mali kristalni globus već sljedećeg vikenda, kada se vozi veleslalom u Kranjskoj Gori. To će biti posljednja utrka Svjetskog kupa ove sezone jer je planirana završnica u Italiji otkazana zbog straha od širenja koronavirusa.

Talijanski savez zimskih sportova (FISI) u petak je nakon sastanka Izvanrednog vijeća Međunarodnog skijaškog saveza (FIS) objavio kako je prisiljen otkazati završnicu Svjetskog kupa alpinaca koja se trebala održati u Cortini d'Ampezzo od 18. do 22. ožujka.

"Naš prijedlog, koji su podržali i talijansko ministarstvo sporta i Talijanski olimpijski odbor, kao i regionalne vlasti, prema kojemu su se utrke trebale održati bez prisutnosti gledatelja, nažalost je odbijen. Protiv njega bili su svi članovi vijeća FIS-a osim talijanskog. S velikim žaljenjem smo morali donijeti odluku o otkazivanju završnice. To je, naravno, veliki udarac za naš sport, a imat će i teške posljedice kako za naš savez tako i za Cortinu, kojoj je ovo natjecanje trebalo poslužiti kao generalna proba za Svjetsko prvenstvo kojemu će biti domaćin sljedeće godine", izjavio je predsjednik FISI-ja Flavio Roda.

Što to znači za kraj sezone Svjetskog kupa?

Kako se završnica Svjetskog kupa ne može premjestiti u neko drugo skijalište, sezona će završiti sljedećeg vikenda kada će skijašice imati utrke u Areu, a skijaši u Kranjskoj Gori.

Otkazivanjem utrka u Cortini Švicarci Beat Feuz i Corinne Suter su osigurali male Kristalne globuse za pobjednike u spustu. Feuz ima nenadoknadiva 194 boda više od drugog Nijemca Thomasa Dressena, dok Suter ima 155 bodova više od druge Čehinje Ester Ledecke.

Zubčić već sljedeće subote može uzeti Mali kristalni globus

Također, utrka veleslaloma u Kranjskoj Gori sljedeće subote bit će odlučujuća kada je u pitanju ukupni pobjednik u veleslalomu, a za Mali globus u toj disciplini konkuriraju četiri skijaša, među kojima i naš Filip Zubčić.

Uoči te utrke vodeći je Norvežanin Henrik Kristoffersen s 394 boda, samo šest manje ima drugi Francuz Alexis Pinturault, Zubčić je treći s 368 bodova, a blizu je i četvrti Slovenac Žan Kranjec s 364.

S obzirom na formu koju pokazuje, Filip Zubčić doista ima šansu osvojiti Mali kristalni globus i postati tek drugi hrvatski skijaš nakon Ivice Kostelića kome je to uspjelo.

Pročitajte više