Esport

Zvijezda Leicester Cityja postat će prvi igrač u Premiershipu s esport timom

EPA-EFE

CHRISTIAN Fuchs, osvajač Premiershipa i bivši austrijski reprezentativac, pokreće vlastitu esport organizaciju u kojoj će ga profesionalni gejmeri predstavljati na turnirima u FIFA-i 18, ali i nekim drugim igrama. Fuchs će tako postati prvi igrač u Premiershipu s vlastitom esport organizacijom.

>EA objavio tko će biti na naslovnici FIFA-e 19, ali ima jedan problem

>IMAJU LI INDEXOVI NOVINARI NAJBOLJI POSAO NA SVIJETU? Otvorili smo PlayStation Room!

Branič Leicester Cityja posljednji je u nizu profesionalnih sportaša koji su prepoznali potencijal u esport industriji, koja bi ove godine trebala premašiti milijardu dolara, prema izvještaju specijalizirane tvrtke Newzoo. Radi se o rastu od 38 posto u odnosu na prošlu godinu. Očekuje se da će publika na globalnoj razini dosegnuti oko 400 milijuna ljudi. 

Fuchs će navodno u svojoj organizaciji imati igrače FIFA-e 18, a tražit će prilike da se proširi i na druge igre. FIFA 18 po mnogima je idealan izbor za ulazak u esport nogometnih klubova i nogometaša, a posljednjih godina i EA Sports odlučno razvija igru u tom smjeru te s partnerima ulaže ogromna sredstva u formiranje kvalitetnog esport sustava. 

Foto: EPA-EFE

Nogometni klubovi diljem svijeta već su napravili ozbiljna ulaganja u esport. PSG je tako nedavno postao partner vrhunskog kineskog Dota 2 tima LGD Gaming te imaju igrače i timove u drugim igrama, a Schalkeov League of Legends tim natječe se u europskom Championship Seriesu. FC Kopenhagen je uz pomoć partnera napravio vlastitu profesionalnu esport organizaciju North. 

Brojne umirovljene i aktivne sportske zvijezde već su investirale u esport, ali dosad se pretežito radilo o onima koji dolaze iz američkih sportova, dok se to u Europi događalo nešto rjeđe. Veznjak Barcelone André Gomes jedan je od investitora u G2 Esports, jednu od najpoznatijih esport organizacija na svijetu za čiji League of Legends tim nastupa i Zagrepčanin Luka "PerkZ" Perković, a njegov suigrač Gerard Pique osnovao je firmu koja organizira esport natjecanja. Možda će Fuchsov angažman u esportu privući i neke njegove kolege iz Premiershipa u kojem su brojni nogometaši zaljubljenici u videoigre i esport. Dele Alli tako redovito streama kako igra Fortnite sa suigračima iz Tottenhama na svom Twitch.tv kanalu. 

>Nećete vjerovati kako se zabavlja zvijezda Tottenhama za vrijeme polufinala Lige prvaka

Pročitajte više