1,4 milijarde radnika zarađuje manje od dva dolara dnevno

BROJ siromašnih radnika u svijetu koji zarađuju manje od dva dolara na dan dosegao je 1,4 milijarde, što je najveći broj u povijesti, ističe se u izvješću koje je u utorak objavila Međunarodna organizacija rada (ILO).

Ipak, gledajući udio u ukupnoj radničkoj populaciji, broj siromašnih radnika zadnjih godina se smanjio: sa 57,2 posto u 1990. pao je na 49,7 posto 2003., a u 2015. bi mogao dodatno pasti na 40 posto, predviđa ILO u svom "Izvješću o zapošljavanju u svijetu u 2004-2005."

No ILO je zabrinut zbog sporijeg smanjenja broja siromašnih.

Godine 2003. 2,8 milijarda ljudi u svijetu imalo je posao, dok je nezaposlenih bilo 185,9 milijuna. No ta brojka je tek vidljivi dio ledenog brijega, "budući da zaposleni, kojih je sedmerostruko više nego nezaposlenih, i dalje žive u siromaštvu". Oko 550 milijuna radnika zarađuje čak manje od dolara na dan.

ILO koji čine predstavnici vlada, radnici i poslodavci, analizira odnos između rasta, zapošljavanja i produktivnosti kako bi pokazao da je povećanje produktivnosti najsigurniji način za smanjenje siromaštva.

U izvješću se priznaje da bolja produktivnost kratkoročno može dovesti do gubitka posla, povećanja zarade poslodavaca, ali ne i plaća radnika, pogoršanja radnih uvjeta i produljenja radnog dana.

No "povijest gospodarstva pokazuje da s vremenom porast proizvodnje, zapošljavanje i produktivnost imaju istu uzlaznu putanju", zaključuje ILO.

Pročitajte više