14 oboljelih od trihineloze u Satnici Đakovačkoj

BROJ oboljelih u epidemiji trihineloze u Satnici Đakovačkoj i dalje raste pa se danas s 13 popeo na 14, potvrdio je danas voditelj Epidemiološke službe Zavoda za javno zdravstvo Osječkobaranjske županije dr. Ivan Valek.

Dodao je da za sada nema ništa novo u vezi s pojavama te bolesti u Širokom Polju, gdje su do sada otkrivena tri lakša slučaja.

Dr. Valek izvijestio je da Zavod i dalje istražuje konačan broj oboljelih i konzumenata zaraženog svinjskog mesa.

Nitko od oboljelih nije hospitaliziran.

Epidemija trihineloze u Satnici Đakovačkoj, čiji je izvor jedno dvorište u tom selu, pojavila se iza Nove godine, a otkrivena je tek ovih dana, pa je dobar dio konzumenata, od njih ukupno 50-ak, bolest već i prehodao.

Epidemija je otkrivena tek sada jer, navodi dr. Valek, oboljeli su simptome trihineloze povezivali s gripom, ili se zbog neznanja nisu javljali liječniku. U ovom slučaju trihinela je otkrivena u ´kulenovim sekama´.

Širokopoljski slučaj nevezan je za satničku epidemiju, a izvor mu je jedno seosko dvorište u kojemu je zaražene kobasice i ´kulenove seke´ konzumiralo najmanje 20 osoba.

U povodu učestalih slučajeva trihineloze u okolici Đakova, koja se samo ove godine pojavila u tri sela - Dragotinu, Satnici Đakovačkoj i Širokom Polju, đakovački gradonačelnik Zoran Vinković poslao je zahtjev Upravi za veterinarstvo za financiranjem sustavne deratizacije na području grada Đakova i Đakovštine, da bi se broj svinja zaraženih trihinelom sveo na što manju mjeru.

U svom zahtjevu Vinković navodi da deratizacija područja grada Đakova i Đakovštine stoji oko 250 tisuća kuna te vjeruje da je riječ o iznosu koji nije nemoguće iznaći.

Pročitajte više